Με ομιλίες μελών συνεχίζονται από το πρωί οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση, που πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών, ολοκληρώνεται το απόγευμα.
Εν τω μεταξύ, σημαντικό όπλο για την Αριστερά στη μάχη της ηγεμονίας για το πολιτικό σύστημα, που πέραν των άλλων παράγει ένα αντίπαλο υπόδειγμα στις τάσεις αλαζονεία, αυταρχισμού, καθεστωτισμού των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, χαρακτήρισε ο Νίκος Βούτσης το κείμενο απολογισμού και την ανοικτή συλλογική διαδικασία αποτίμησης της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2012-19, κατά την ομιλία του, χθες, στη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος, η οποία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.
Κατά την ομιλία του (τα σημεία της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα), ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την αισιοδοξία του «από την επαφή με πάρα πολύ κόσμο στις συγκεντρώσεις που γίνονται στο πλαίσιο αυτής της πρωτότυπης υβριδικής διαδικασίας για τη διαμόρφωση του νέου ΣΥΡΙΖΑ με τα χαρακτηριστικά που έχουμε συμφωνήσει και έχουν αποτυπωθεί στην προγραμματική διακήρυξη».
Ανέφερε ότι όλο αυτό το διάστημα έχουν δοθεί συνθετικές λύσεις σε όλα τα ερωτήματα, έχει διαμορφωθεί από κοινού και με την προοδευτική συμμαχία ένας πειστικός οδικός χάρτης για τη διεύρυνση, την ανασυγκρότηση, προσθέτοντας ότι συμφωνεί για την προσθήκη στον τίτλο του ονόματος του κόμματός μας. «Απορρίπτω, στο όνομα των συνθέσεων και των συναινέσεων, συγκρουσιακές αντιλήψεις που οδηγούν σε χαρακώματα, σε κυνήγι μαγισσών και σε αναζήτηση εσωτερικών εχθρών», σημείωσε.
Αναφερθείς στο «μείζον ζήτημα της ικανότητας διακυβέρνησης και εκδημοκρατισμού του κράτους και των σχέσεων με τις διάφορες εξουσίες», ο κ. Βούτσης είπε ότι «υπάρχει μία διαφορετική προσέγγιση που εκτιμώ ότι είναι περισσότερο θέμα παρεξήγησης παρά διαφορετικής στρατηγικής αντίληψης». «Ένα ζήτημα», πρόσθεσε, «που όλοι ξέρουμε ότι σφραγίστηκε και από τις μεγάλες δυσκολίες που διαμόρφωσε απέναντί μας το γνωστό αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο».
Ο τέως πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «πρέπει να μείνουμε σταθερά στη διεκδίκηση της ηγεμονίας και όχι της κυριαρχίας δια της επιβολής, τονίζοντας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πως η «θεσμική προσήλωση», για την Αριστερά, «εμπεριέχει συμμετοχή και σεβασμό στις θεσμικές διαδικασίες και τις πρόνοιες του Συντάγματος με στρατηγική δημοκρατικής μεταρρύθμισης των θεσμών, δημιουργία νέων θεσμών και ριζοσπαστικής ανανέωσης αντιλήψεων και προσώπων με "κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία"».
Ο κ. Βούτσης είπε ότι «μέσα από αυτή τη διαδικασία που δεν αποκλείει ρήξεις και τομές μπορείς "να ξηλώσεις το σαράκι και να καθαρίσεις το πεδίο"». Πρόσθεσε ότι «το ίδιο ισχύει προφανώς και για τις σχέσεις που παράγονται ανάμεσα στις διακριτές, κατά το Σύνταγμα, εξουσίες και για την αντιμετώπιση ιδιαίτερα τόσο των σχέσεων στο "βαθύ κράτος" όσο και με τη δεσπόζουσα σχέση και τις πρακτικές μέσα στην οικονομική ολιγαρχία και την μιντιοκρατία».
«Είμαι σαφής», είπε ο κ. Βούτσης, «η άποψή μου είναι ότι προφανώς δεν υπάρχουν δύο διαφορετικά στάδια παρέμβασης για τον εκδημοκρατισμό, δηλαδή πρώτα καθαρίζουμε το τοπίο και ύστερα λειτουργούμε με τους σωστούς κανόνες στις σχέσεις που παράγονται μέσα στο κράτος και σε συνθήκες διακυβέρνησης». «Επ' αυτού άλλωστε», σημείωσε, «τις χειρότερες εξετάσεις δίνει επί επτά μήνες η Νέα Δημοκρατία, παραμένοντας προφανώς πιστή στα δεξιά δόγματα που οδήγησαν σε καθεστωτικές αντιλήψεις, στο πελατειακό σύστημα και βέβαια στη χρεοκοπία της χώρας».