Non-Dom: Εντονο το ενδιαφέρον κροίσων να έρθουν στην Ελλάδα

 

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον κεφαλαιούχων από το εξωτερικό να λάβουν ελληνικό φορολογικό διαβατήριο και να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στη χώρα μας υποχρεώνει την κυβέρνηση να επισπεύσει την έναρξη του νέου καθεστώτος Non-Dom για την προσέλκυση ξένων εκατομμυριούχων στην Ελλάδα.

Την πόρτα για να έρθουν στη χώρα μας ξένοι κροίσοι ανοίγει, σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», η απόφαση που ετοιμάζεται για να την υπογράψει ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Αν και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες έδειχναν πως το νέο καθεστώς για επενδύσεις από το εξωτερικό με κίνητρο τη χαμηλή φορολόγηση, το οποίο ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο, θα ξεκινούσε να λειτουργεί τον Μάρτιο, οι συνεχείς οχλήσεις και επικοινωνίες δεκάδων ενδιαφερομένων υποχρέωσαν την ηγεσία του υπουργείου να συντομεύει ώστε να είναι όλα έτοιμα προτού συμπληρωθεί το α’ δίμηνο του έτους.

Επεσαν τηλέφωνα από το εξωτερικό

Το πραγματικό ενδιαφέρον όμως των κεφαλαιούχων από το εξωτερικό αναμένεται να εκδηλωθεί από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθούν η απόφαση Βεσυρόπουλου και το νέο σύστημα Non-Dom («διαμένοντος μη κατοίκου» ή Non Domiciled Resident), δηλαδή στο τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Καθώς συμπληρώνονται δύο μήνες από την ψήφιση του μέτρου (με τον νόμο 4646 στις 12/12/2019), ξένοι επενδυτές ή εκπρόσωποί τους πυκνώνουν τις επικοινωνίες στέλνοντας το μήνυμα πως «είμαστε εδώ, θέλουμε να έρθουμε αλλά δεν μπορούμε. Πείτε μας αν πρέπει να περιμένουμε ή να στραφούμε αλλού».

Αυτό το ενδιαφέρον των επενδυτών -και όχι ότι απλώς πρέπει να εκδοθεί μία ακόμη από τις χιλιάδες εγκυκλίους  για (άλλον έναν) νέο νόμο- είναι που παρακινεί την κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες και να εκδώσει τις ερχόμενες 5-10 ημέρες την υπουργική απόφαση. Το ενδιαφέρον αυτό μάλιστα εκδηλώνεται ακριβώς τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο αποσχίζεται και επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κινητοποιώντας πολλούς να αναζητήσουν αλλού προορισμό των κεφαλαίων και των οικογενειών τους.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες του «b.s.», οι νέες διατάξεις έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον εύπορων ομογενών από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αλλά και αλλοδαπών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο λόγος είναι προφανής: μεταφέροντας στην Ελλάδα τη φορολογική κατοικία τους και υλοποιώντας μέσα σε μια τριετία επενδύσεις ύψους, τουλάχιστον, 500.000 ευρώ σε ακίνητα, επιχειρήσεις ή κινητές αξίες στη χώρα μας, εκατομμυριούχοι από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη μπορούν να φορολογηθούν εδώ για το παγκόσμιο εισόδημά τους πληρώνοντας εφάπαξ φόρο μόνο 100.000 ευρώ τον χρόνο και επιπλέον 20.000 ευρώ ετησίως για κάθε συγγενικό πρόσωπο που θα φέρουν μαζί τους.

Ακόμα ένα πλεονέκτημα είναι ότι απαλλάσσονται από φόρο κληρονομιών ή δωρεών περιουσίας που βρίσκεται στην αλλοδαπή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραμείνουν στην ομπρέλα του Non-Dom για διάστημα έως 15 φορολογικών ετών, χωρίς δυνατότητα παράτασης.

Εξετάζουν βελτιώσεις

Οι διατάξεις του φορολογικού νόμου για το Non-Dom, τις οποίες είχε αποκαλύψει πρώτο το «ΘΕΜΑ» τον Οκτώβριο, δίνουν σε ξένους εκατομμυριούχους τη δυνατότητα να φορολογηθούν στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους πληρώνοντας εφάπαξ φόρο ύψους 100.000 ευρώ, υπό δύο προϋποθέσεις:

(α) να επενδύσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε ακίνητα, επιχειρήσεις ή κινητές αξίες (π.χ. ομόλογα) στη χώρα μας, και

(β) να ήταν φορολογικοί κάτοικοι άλλων χωρών για τα προηγούμενα 7 από τα 8 έτη που προηγούνται του έτους για το οποίο ζητούν να ενταχθούν στο Non-Dom.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι η επένδυση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 3 χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για μεταφορά της φορολογικής κατοικίας τους στην Ελλάδα.

Η πρώτη προϋπόθεση δεν ισχύει για φυσικά πρόσωπα που έχουν αποκτήσει και διατηρούν άδεια διαµονής για επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα μας, σύμφωνα µε τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Μετανάστευσης (άρθρο 16 του ν. 4251/2014).

Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών δεν έπαψαν να εξετάζουν τι προσφέρουν άλλες χώρες που έχουν θεσπίσει πλαίσιο ευνοϊκής φορολόγησης. Ετσι, αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο αλλαγών και βελτιώσεων με την έκδοση των αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων.

O φορολογικός ανταγωνισμός προκαλεί, όμως, και αντιδράσεις, όπως οι έλεγχοι από το IRS για Αμερικανούς πολίτες που ενδιαφέρονται να πληρώνουν σε άλλη χώρα και όχι στις ΗΠΑ τους φόρους για το παγκόσμιο εισόδημα που αποκτούν παντού στον κόσμο, εκτός ΗΠΑ.

Στελέχη του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πάντως στο «b.s.» ότι, αν Ελληνοαμερικανοί πολίτες διαθέτουν και ελληνικό διαβατήριο, οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν θα μπορούν να τους δημιουργήσουν προσκόμματα στην ένταξή τους στο προνομιακό καθεστώς στη χώρα μας.

Και μολονότι θεωρητικά οποιαδήποτε χώρα μπορεί να διεκδικήσει έναν πολίτη της που αξιοποιεί το πλαίσιο του Non-Dom, η Ελλάδα δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα, διότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ως πρότυπο το επιτυχημένο μοντέλο της γειτονικής Ιταλίας, όπου οι ενστάσεις για περιπτώσεις μεταφοράς φορολογικής κατοικίας δεν αυξήθηκαν μετά την εφαρμογή του Non-Dom.

Πέρα από την Ιταλία, κίνητρα σε κροίσους από το εξωτερικό προκειμένου να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους προσφέρουν κράτη όπως η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Ωστόσο το κυπριακό μοντέλο αντιμετωπίζει πλέον προβλήματα με τις ευρωπαϊκές αρχές, καθώς δεν θέτει ως προϋπόθεση την πραγματοποίηση επενδύσεων, γεγονός που εκλαμβάνεται ως αθέμιτος φορολογικός ανταγωνισμός, προκαλώντας παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβάστε επίσης