Τα οστά του αντιστράτηγου Κατσάνη επιστρέφουν στην Ελλάδα 46 χρόνια μετά τη θυσία του

 

Επιστρέφουν σήμερα στην Ελλάδα 46 χρόνια μετά την θυσία του, τα οστά του αντιστράτηγου Γιώργου Κατσάνη, ο οποίος στις 21 Ιουλίου 1974, έπεσε με το όπλο στο χέρι. Τα oστά του βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στα κατεχόμενα και ταυτοποιήθηκαν με DNA. Χθες πραγματοποιήθηκε τελετή αποχαιρετισμού στο στρατόπεδο των Δυνάμεων Καταδρομών στο Σταυροβούνι της Κύπρου, από όπου ο ταγματάρχης (τότε) Γιώργος Κατσάνης ξεκίνησε την πορεία του στην αθανασία.

Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στο ναό της Αγίας Σοφίας στη Λευκωσία στην παρουσία του υφυπουργού εθνικής άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανίδη και του Κύπριου Επιτρόπου Προεδρίας και πρώην υπουργού άμυνας Φώτη Φωτίου. Τα οστά θα παραδοθούν στις δύο κόρες του ήρωα και με αεροσκάφος C-130 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας θα μεταφερθούν στην Ελλάδα για να οδηγηθούν στην τελευταία κατοικία του ήρωα στο Σιδηρόκαστρο Σερρών από όπου καταγόταν.

Ο Γιώργος Κατσάνης για χρόνια βρισκόταν στον κατάλογο των αγνοουμένων πεσόντων, καθώς ήταν γνωστό ότι είχε φονευθεί από σφαίρα Τούρκου ελεύθερου σκοπευτή σε μάχη στη περιοχή του Κάστρου Αγίου Ιλαρίωνα. Οι καταδρομείς είχαν επιχειρήσει να πάρουν την σορό του αλλά στάθηκε αδύνατο.

Διαβάστε επίσης