Ολοκληρώθηκε ο «ΜΩΜΟΣ Ο ΠΑΤΡΕΥΣ»: Τα βραβεία - ΦΩΤΟ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ 2020

Στην ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο αίθουσα του κινηματοθέατρου Πάνθεον το Σάββατο τη νύχτα έπεσε με πανηγυρικό τρόπο η αυλαία του 12ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς», που συνδιοργανώθηκε από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τη συνεργασία και την οργανωτική και καλλιτεχνική επιμέλεια του Ερασιτεχνικού Πάτρας «Ρεφενέ» και που τελούσε υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Μουσικοσυνθετών και Μεταφραστών.

Ήταν μια μεγάλη γιορτή της σάτιρας, του αγνού ερασιτεχνικού θεάτρου και του Πατρινού Καρναβαλιού αφού οι τρεις αυτοί θεμελιώδεις άξονες του φεστιβάλ ενώθηκαν άρρηκτα μέσω των κοινών χαρακτηριστικών που τις σφραγίζουν: άφθονο γέλιο, καλλιτεχνικές επιδόσεις, ερασιτεχνικό πάθος και διάθεση προσφοράς, μεράκι και δημιουργία. Για μια ακόμη φορά οι θίασοι από όλη την Ελλάδα με τα δεκάλεπτά τους απέδειξαν τις εξαιρετικές δυνατότητές τους και εντυπωσίασαν με το υψηλό τους επίπεδο δίνοντας στη σπονδυλωτή μαραθώνια παράσταση «Μώμος 2020» διαστάσεις πραγματικής φιέστας.

Το 1ο Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στη Θεατρική ομάδα της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου "ο Ψηλορείτης" από τη Ρόδο με  "Το προξενιό" Μανώλη του Μαστορογιαννάκη (απόσπασμα) από το έργο «Όταν ήμουν Δήμαρχος» (πρωτότυπο). Η Ανίκα προξενεύει τη κόρη της μα είναι ακόμη παιδούλα  και παίζει με τις κούκλες της. Κι από την άλλη ο γαμπρός δεν είναι ακριβώς ο πρίγκηπας του παραμυθιού…

 Το 2ο Βραβείο Κοινού απέσπασε η Πειραματική Σκηνή «Θέσπις» από την Κερατέα με το απόσπασμα “Πάει η… Κίτσος» από το έργο του Γ. Γαλίτη «Τα ραδίκια ανάποδα».                                      

 Ο Κίτσος πεθαίνει απροσδόκητα κι ένας καλός του φίλος καλείται, από τον δάσκαλο του χωριού, να εκφωνήσει τον επικήδειο.

Το 3ο Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στο Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο των Φιλιατρών που παρουσίασε το απόσπασμα “Ο Οδοντίατρος” από το έργο "The good doctor" του Νιλ Σάιμον, ο οποίος δραματοποίησε διηγήματα του Α. Τσέχωφ.

Ιερέας με πονόδοντο –πάει να πει- επισκέπτεται τον οδοντίατρο αλλά για κακή του τύχη πέφτει πάνω στον βοηθό του που το παίζει γιατρός.  

Η εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Μουσικοσυνθετών και μεταφραστών Θεάτρου έδωσε δύο βραβεία κειμένου: στον Δημήτρη Σκεύη για το πρωτότυπο έργο του «Τι καλά που είμασταν μόνοι μας» που παρουσιάστηκε από τη Θεατρική Ομάδα Φιλιατών και στο Θεατρικό Εργαστήρι «Αυλαία» από την Πάργα για το “Οκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”, που ήταν συρραφή κειμένων από τους «Νεκρικούς Διαλόγους» του Λουκιανού.

Το 1ο Βραβείο Κοινού απένειμε η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή η οποία υπογράμμισε την αξία του ερασιτεχνικού θεάτρου, του εθελοντισμού, της σάτιρας και του γέλιου και της δημιουργίας που προσφέρει τόσα χρόνια το φεστιβάλ στην κοινωνία της Πάτρας και κάλεσε τις θεατρικές ομάδες από όλη την Ελλάδα να επισκεφτούν την Πάτρα και στο τελευταίο τριήμερο στην κορύφωση του Πατρινού Καρναβαλιού.

Το 2ο Βραβείο Κοινού απένειμε εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ο Εντεταλμένος Σύμβουλος/Βοηθός Περιφερειάρχη Ανδρέας Φίλιας ο οποίος τόνισε πως ότι όταν προτάθηκε η συνεργασία για τη συμμετοχή ως συνδιοργανωτή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν είχε κανένα δισταγμό και αμφιβολία για την επιτυχία.

Αναμνηστικά συμμετοχής σε όλες τις ομάδες δόθηκαν από την Ήρα Κουρή και τον Ανδρέα Φίλια, καθώς και από την Αντιδήμαρχο Δημοτικών Ενοτήτων Μεσσάτιδας, Παραλίας και Βραχνεΐκων Αναστασία Τογιοπούλου η οποία εξέφρασε τον ενθουσιασμό της σε όλους τους τόνους για το φεστιβάλ και συνεχάρη θερμά τους συμμετέχοντες και τους διοργανωτές.

Τα δυο βραβεία της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Μουσικοσυνθετών και Μεταφραστών Θεάτρου έδωσε ως τακτικό μέλος της η ψυχή του φεστιβάλ και μέλος του Ερασιτεχνικού Σήματος Πάτρας «Ρεφενέ» Γιάννης Γεωργακάκης.

Η πρόεδρος του Ερασιτεχνικού Σχήματος Πάτρας «Ρεφενέ» Κατερίνα Λειβαδά και το ιστορικό μέλος του σχήματος Νίκος Πραγιάννης πρόσφερε αναμνηστικά στο Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και στους Εθελοντές του Δήμου Πατρέων.

Η Κατερίνα Λειβαδά ως δασκάλα Α-γαμίου και ο Νίκος Πραγιάννης ως διευθυντής σχολείου κος Μακριδάκης ήταν και οι παρουσιαστές της εκδήλωσης. Οι ρόλοι τους ήταν εμπνευσμένοι από τη συνολική ιδέα των συνδετικών ιντερμεδίων του Ερασιτεχνικού Σχήματος Πάτρας «Ρεφενέ» με θέμα την επιστροφή στα θρανία, που ζωντάνεψαν από τους ερασιτέχνες ηθοποιούς: Ελένη Αγγελοπούλου, Πέπη Γαλανοπούλου, Θεοφάνη Γιαλυψό, Ειρήνη Γαλιατσάτου, Ευδοκία Διαμαντοπούλου, Λίλη Κουτρούκη, Χρύσλα Μελά, Θοδωρή Σίδερη, Θεόδωρο Στεφανίδη και Μαρία Χονδρομάρα και άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις. Ανάμεσα σε αυτές τις εμπνευσμένες από τη σχολική ζωή και τα «μαργαριτάρια των μαθητών» μουσικοθεατρικές γέφυρες μεταξύ των δεκαλέπτων των θεατρικών ομάδων, ακούσαμε … ευφάνταστες σχολικές ατάκες μέσω τραγουδιών όπως ο «Επαγγεματικός Προσανατολισμός» του Λουκιανού Κηλαηδόνη, μάθαμε πως η απάντηση στο ερώτημα «Πού είναι η Λάρισα» είναι «Πέμπτη μετά τον Ολυμπιακό!» και είδαμε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων να κάθεται στο παγκάκι κοιτώντας ο καθένας εκ των δυο σε διαφορετική κατεύθυνση αλλά όταν ο σύζυγος έδωσε το χαπάκι στη σύζυγο που τον παρακαλούσε και βρέθηκε στην ανάγκη του λόγω … υγείας, μονιασμένοι οι δυο τους φιλήθηκαν και αποχώρησαν με τη μουσική υπόκρουση του τραγουδιού «Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο…». Στο φινάλε και μέσω του πασίγνωστου σατιρικού τραγουδιού του Χάρρυ Κλυνν «Ουγκαγκα μπουμ μπουμ» με στίχους διαχρονικά … «σχολικούς» το θερμό χειροκρότημα του κοινού ήταν η ιδανική επιβράβευση για όλους τους συντελεστές και σφράγισε τη μεγάλη επιτυχία της φετινής διοργάνωσης.

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου το πρωί έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ερασιτεχνικών ομάδων και ακολούθησε ξενάγηση στο Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων και στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ