Πώς ωφελεί το κουνουπίδι την υγεία μας;

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το κουνουπίδι φαίνεται να αποκτά όλο και περισσότερο έδαφος στις καθημερινές διατροφικές μας επιλογές, αφού πλέον το συναντάμε από την ζύμη μιας λαχταριστής πίτσας έως και στις αχνιστές τηγανιτές πατάτες, που κανείς μας δεν μπορεί να αντισταθεί. Αν και η δημοφιλία του μπορεί να προκαλέσει έκπληξη σε κάποιους ή να ξενίσει ορισμένους, από διατροφικής πλευράς είναι απολύτως κατανοητό και οι ακόλουθοι έξι λόγοι σίγουρα θα το επιβεβαιώσουν.

Θρεπτική πυκνότητα

Ένα φλιτζάνι ωμό κουνουπίδι περιέχει πάνω από το 75% της ελάχιστης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης C. Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, τα θρεπτικά του συστατικά είναι απαραίτητα για την επισκευή του DNA, όπως και για την παραγωγή τόσο του κολλαγόνου όσο και της σεροτονίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για το αίσθημα της ευτυχίας και τον ποιοτικό ύπνο. Η βιταμίνη Κ που εμπεριέχεται σε αυτό απαιτείται για το σχηματισμό των οστών, με το έλλειμμα της να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Το κουνουπίδι παρέχει επίσης μικρότερες ποσότητες άλλων θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων της βιταμίνης B, του φωσφόρου, του μαγνησίου και του καλίου.

Αντιφλεγμονώδες

Οι βιοενεργές ενώσεις που εμπεριέχονται σε αυτό είναι γνωστό ότι μειώνουν τις φλεγμονές στο σώμα. Το συγκεκριμένο λαχανικό είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, με την συχνή κατανάλωσή του να σηματοδοτεί την σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων ενώ συμβάλλει και στην διατήρηση της καλής κατάστασης της επιδερμίδας.

Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου και καρδιαγγειακών νόσων

Αποτελώντας μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το μπρόκολο, το κουνουπίδι συμβάλλει καθοριστικά στην μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων όπως και ποικίλων τύπων καρκίνου. Περιέχοντας φυσικές ουσίες, που προστατεύουν τις κυρτώσεις όπως και τις διακλαδώσεις των αιμοφόρων αγγείων – περιοχές ιδιαίτερα επιρρεπείς σε φλεγμονές – αποτελεί ένα ισχυρό προστάτη που θωρακίζει την καρδιά μας.

  

Αντιγηραντική δράση

Οι φυσικές ουσίες του κουνουπιδιού, όπως η σουλφοραφάνη, μπορούν να επηρεάσουν τα γονίδια με τρόπους που επιβραδύνουν την βιοχημική διαδικασία γήρανσης, αφήνοντας την επιδερμίδα σας απαλή και φρέσκια. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι οι ενώσεις του προστατεύουν την λειτουργία τόσο του εγκεφάλου όσο και του νευρικού συστήματος.

Υγιής απώλεια βάρους

Τρώγοντας κουνουπίδι μπορείτε να χάσετε μερικά περιττά κιλά με υγιές και ασφαλή τρόπο, καθώς οι ίνες του ενισχύουν το αίσθημα της πληρότητας, καθυστερώντας την αίσθηση της πείνας. Παράλληλα βοηθούν στην ρύθμιση της γλυκόζης αλλά και των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα.

Πλούσιο σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες στο κουνουπίδι πέρα από την απώλεια κιλών, συμβάλλουν στην πεπτική υγεία, προάγοντας την σωστή λειτουργία του εντέρου μέσω των ωφέλιμων βακτηριδίων, που συνδέονται με αντιφλεγμονώδη δράση αλλά και την ανοσία σε μικρόβια. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι ενδέχεται να προκαλέσει δυσφορία σε ορισμένους ανθρώπους και ειδικά σε όσους έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, για αυτό η κατανάλωσή του σε αυτήν την περίπτωση συστήνεται με προσοχή.

Πώς να απολαύσετε το κουνουπίδι

Υπάρχουν πράγματι ατελείωτοι τρόποι για να εντάξετε το κουνουπίδι στις διατροφικές σας επιλογές, καθώς μπορείτε είτε να το προσθέσετε στην βρώμη σας, αφού το χτυπήσετε με λεμόνι, να αντικαταστήσετε με αυτό το λευκό ρύζι ή και να το συνδυάσετε με αβοκάντο για ένα εξαιρετικά θρεπτικό σνακ.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης