Αλίκη Διπλαράκου: Η Μις Ευρώπη με… εντολή ΠτΔ που έσπασε το άβατο του Αγίου Όρους

Δεν υπήρξε απλά η πρώτη Ελληνίδα Μις Ευρώπη του 1930, αλλά και η πρώτη και μοναδική γυναίκα που έσπασε το άβατο του Αγίου Όρους φτάνοντας ως εκεί ντυμένη ναυτάκι. Ο λόγος για την Αλίκη Διπλαράκου, η οποία σαν σήμερα 6 Φεβρουαρίου του 1930 ζούσε την πρώτη μέρα μετά τον θρίαμβο, έχοντας καταφέρει με την μεσογειακή της ομορφιά να ανέβει στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά της εποχής που την ήθελα από την πρώτη κιόλας στιγμή την ομορφότερη γυναίκα της Ευρώπης!

Ποια ήταν η Αλίκη Διπλαράκου

Για την ιστορία η βασίλισσα της ομορφιάς, ήταν καστανή, με μεγάλα μάτια, είχε ύψος 1,68 και αδύνατη για τα μέτρα της εποχής. Ήταν Μανιάτισσα, κόρη του δικηγόρου Γεωργίου Διπλαράκου και της Ελενας Νικολέση. Λέγεται πως η συμμετοχή της στα καλλιστεία οφείλεται σε κάποιον γνωστό της ο οποίος είχε δηλώσει συμμετοχή για εκείνη, χωρίς, όμως, η ίδια να το γνωρίζει. Έτσι, καθώς παρακολουθούσε με την οικογένειά της το διαγωνισμό ομορφιάς, τον οποίο εκείνη την εποχή διοργάνωνε η Ένωση Συντακτών, στο θέατρο Ολύμπια, άκουσε ξαφνικά το όνομά της. Ένα μέλος της επιτροπής την κάλεσε στη σκηνή για να διαγωνισθεί. Εκείνη προσπάθησε να αρνηθεί, αλλά επενέβη ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλέξανδρος Ζαΐμης, που ήταν επίσης παρών στην εκδήλωση.

Η Αλίκη Διπλαράκου που έσπασε το άβατο του Αγίου Ορους!

Λίγα χρόνια μετά ο Τύπος της εποχής θα ασχοληθεί εκ νέου με την πανέμορφη Αλίκη κι αυτή τη φορά για ένα σκάνδαλο μεγατόνων που θα δημιουργήσει, το οποίο έχει παραδεχτεί μάλιστα και η ίδια σε επιστολή της προς τους Αγίου Πατέρες του Αγίου Όρους. Η Αλίκη Διπλαράκου θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα καταφέρει να εισχωρήσει στην αθωνική πολιτεία χωρίς κανένας να καταλάβει το πραγματικό της φύλο. Όλα συνέβησαν ενώ βρισκόταν στη θαλαμηγό του πρώτου μνηστήρα της Γάλλου εφοπλιστή Μωράν, η οποία είχε αγκυροβολήσει στην Μονή Βατοπεδίου. Μετά από το “αμάρτημα” της αυτό η καλλονή αρρώστησε βαριά, και προκειμένου να απαλύνε τον πόνο της από το βάρος αυτό έστειλε επιστολή μετανοίας στην Ιερά Κοινότητα η οποία έχει δημοσιευτεί (ΑΡΧΙΜ. ΓΑΒΡΙΗΛ ΔΙΟΝΥΣΙΑΤΗ (†), ΤΟ ΑΒΑΤΟΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑ», τεύχος 38-39, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 1990, σ. 59).

Η επιστολή που έστειλε η Αλίκη Διπλαράκου

“Σεβάσμιοι Πατέρες, σας εξομολογούμαι ολοψύχως το σφάλμα που διέπραξα τον περασμένον Μάϊον εις την Μονήν Βατοπαιδίου.

Έφθασα εκεί δια πλοίου του μνηστήρος μου κ. Μωράν, και συνέπεσε να είναι αγκυροβολημένα εκεί και τα θωρηκτά Λήμνος και Κιλκίς, οπότε ο πονηρός μοι ενέβαλε την σκέψην να ανέλθω εις την Μονήν καίτοι εγνώριζα, ότι απαγορεύετο.

Και δανεισθείσα ναυτικήν στολήν εισήλθον μετά του μνηστήρος μου και περιήλθον εκκλησίας και άλλα μέρη ως ναύτης, χωρίς να με γνωρίσει κανείς…

Έκτοτε Πατέρες μου έχασα την υγείαν μου και κατήντησα εδώ εις τα σανατόρια της Ελβετίας δια την σωτηρίαν μου, και δυστυχώς δεν βλέπω βελτίωσιν.

Εγνώρισα όμως και το πιστεύω ακράδαντα, ότι είναι τιμωρία εκ μέρους της Παναγίας προς την οποίαν ησέβησα, δεν έπρεπε εγώ μορφωμένη κοπέλα να κάμω αυτό που έκαμα, και μετανοώ, τώρα, παρακαλώντας την Παναγία μου να με συγχωρέσει.

Παρακαλέσατε και σεις άγιοι Πατέρες. Προς τούτο, δεχθήτε δε και 5.000 δραχμές, ίνα κάμετε λειτουργίας και παρακλήσεις δια την υγείαν μου”.

Η Αλίκη Διπλαράκου… Λαίδη!

Η Αλίκη Διπλαράκου παντρεύτηκε δύο φορές. Την πρώτη με έναν Γάλλο αεροπόρο και επιχειρηματία, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον Πολ Ανίκ και τη δεύτερη με τον Άγγλο Σερ Τζον Ράσελ. Λόγω αυτού του γάμου, μάλιστα, απέκτησε και τον τίτλο της Λαίδης! Μαζί απέκτησαν με άλλα δύο παιδιά την Τζορτζιάνα – Αλεξάνδρα και τον Αλεξάντερ Τσαρλς Τόμας, που της χάρισαν με τη σειρά τους εγγόνια και δισέγγονα.