Κατσέλη για Κόκκινα δάνεια: Πώς θα προστατευθούν όσοι έχουν μόνιμη αδυναμία πληρωμής

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Για τη λήξη προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 30 Απριλίου και τους πλειστηριασμούς που έπονται για όσους έχουν κόκκινα δάνεια μίλησε στον RealFm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός, Λούκα Κατσέλη.

Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη "είναι μια πάρα πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία άρχισε το καλοκαίρι. Άκουσα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που είπε ότι "εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη". Αυτοί που έχουν ανάγκη είναι κατά τεκμήριο άνθρωποι που έχουν πτωχεύσει και έχουν μόνιμη αδυναμία πληρωμής και τους οποίους προστάτευε ο νόμος 3869 για εννέα χρόνια στα δικαστήρια και αυτοί χρήζουν προστασίας. Η δική μου πρόταση είναι ότι μπροστά στην πρόκληση να γίνει ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο- το οποίο δεν υπήρχε και ανάγκη τουλάχιστον για τα φυσικά πρόσωπα- να παραμείνει η διάταξη έτσι όπως ήταν της προστασίας της α' κατοικίας για όσους βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής έτσι όπως τεκμαίρεται από τις δικαστικές αποφάσεις και όχι από τις τράπεζες. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η δυνατότητα ο οφειλέτης να πάει στο δικαστήριο".

Η Λούκα Κατσέλη αναφέρθηκε και στην αποτυχία του εξωδικαστικού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "στην εξωδικαστική πλατφόρμα υπάρχουν μόνο 1.821 αιτήσεις και 234 προτάσεις ρύθμισης. Μόνο οι 145 έχουν τύχει προστασίας. Η διαδικασία που έχει θεσπιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζεται, έχει αποτύχει. Και αυτό επειδή δεν υπάρχει ένας ανεξάρτητος διαιτητής ανάμεσα στα συμφέροντα των οφειλετών και εκείνων των τραπεζών".

Για το θέμα των οφειλετών με πραγματική ανάγκη και των στρατηγικών κακοπληρωτών, η κ. Κατσέλη είπε ότι "έχει λυθεί το θέμα αυτό. Τα άλλα είναι μυθεύματα. Στον νόμο 3869 στο δικαστήριο μετά τις βελτιωτικές ρυθμίσεις που έγιναν το 2018 οι περιπτώσεις να υπάρχουν στρατηγικοί κακοπληρωτές που κάνουν χρήση του νόμου έχουν μετριαστεί αν όχι εξαλειφθεί. Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες γι' αυτούς που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα της διαδικασίας. Σε έναν νόμο πάντα μπορεί να υπάρξει κάποιο παραθυράκι αλλά γι' αυτό θα πρέπει να παρακολουθείται η διαδικασία".

Η κ. Λούκα Κατσέλη αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή οδηγία την οποία επικαλούνται πολλοί στο δημόσιο διάλογο ότι δηλ. προτρέπει για την άρση προστασίας της α' κατοικίας. "Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αυτό που υπάρχει είναι να εφαρμοστεί η οδηγία 1023/2019 δηλ. να εφαρμόσουν τα κράτη - μέλη την απαλλαγή από τα χρέη μέσω δικαστηρίου και υπάρχει και οδηγία που διατυπώνει την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης της υπερχρέωσης με την προστασία της πρώτης κατοικίας ως μια από τις βασικές αρχές".

Σχετικά με τις επενδύσεις η κ. Λούκα Κατσέλη είπε ότι "αν δεν παράγουμε καλύτερα και περισσότερα προϊόντα, σύντομα θα έχουμε και νέα κρίση. Ζητούμενο είναι η παραγωγική αναδιάρθρωση. Η μεγάλη αδυναμία μας έγκειται στο πώς να το κάνεις αυτό. Δεν αρκεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών ή και να βελτιώσεις το ρυθμιστικό πλαίσιο- που σίγουρα πρέπει να γίνουν και τα δύο. Αλλά χρειάζεται και να σχεδιαστούν από κοινού από δημόσιο, ιδιωτικό και κοινωνικό φορέα οι μεγάλες παρεμβάσεις για ένα νέο παραγωγικό τοπίο. Αλλιώς δεν θα συντελεστεί η παραγωγική ανασυγκρότηση".

Πηγή: enikos.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ