Νίκος Τζανάκος: Τούμπα Πελετίδη για το Θαλάσσιο Μέτωπο!

 

Ο λόγος για τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το θαλάσσιο μέτωπο.  Η Δημοτική Αρχή εγκατέλειψε άδοξα, τις για χρόνια ανερμάτιστες ‘εξαγγελίες’ της. Αναγκάσθηκε να προτείνει τις θέσεις του ΓΠΣ του 2011, των Δημοτικών Αρχών Καράβολα και Φούρα. Αντέγραψε αυτούσιες 26 σελίδες του. Εκείνο που είχε 5 φορές καταψηφίσει. Αιτία; Η έλλειψη  αυτοδυναμίας στο Δημοτικό Συμβούλιο!

   Προτείνει να εφαρμοστεί εκείνο το σχέδιο που το κατήγγειλε πως εξυπηρετεί συμφέροντα. Είχε δεσμευτεί πως θα το αλλάξει και δεν του τροποποίησε ούτε μια σειρά. 

 

Ιστορικό.

Α) Νοέμβριος του 2018: 

    Η Δημοτική Αρχή Πελετίδη έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και  περισσή υπεροψία, θέτει σε δήθεν διαβούλευση, μια προχειρογραμμένη σελίδα με ιδέες για το αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, για το παραχωρημένο θαλάσσιο μέτωπο.

     Σχεδόν όλες οι παρατάξεις αρνούνται να συμμετέχουν σε αυτή την προχειρότητα. Η δημοτική αρχή τους ειρωνεύεται πως δεν έχουν προτάσεις ή αντίλογο, πάνω στα δήθεν ‘μεγαλεπήβολα’ σχέδιά της. 

   Ματαίως της επισημαίνουμε και επικαλούμεθα το ΓΠΣ του 2011.

   Πως αυτό, είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει.  Όταν ο σύλλογος Αρχιτεκτόνων ‘τολμά’ να στείλει τις προτάσεις του, αντιμετωπίζεται με ειρωνική διάθεση.  

Γράφαμε τότε (Νοέμβριος 2018) σε ανακοινώσεις μας:

«…Στον αντίποδα αυτής της προϋπόθεσης η σημερινή Δημοτική Αρχή, εγκλωβισμένη στις αγκυλώσεις της, απαντά με ένα κείμενο δήθεν για διαβούλευση, ημιτελές, το οποίο αποκρύπτει γεγονότα,  δεδομένα και προϋποθέσεις.  

Ένα κείμενο το οποίο ουσιαστικά περιέχει τελικές προτάσεις, τις οποίες θέτει υποκριτικά σε δήθεν διαβούλευση και  στο οποίο βασιλεύει η προχειρότητα. Ένα κείμενο ασύνδετο, ασύντακτο, ενταγμένο σε μια μικροπολιτικής αντίληψης στρατηγική, με στόχο κομματικό και παραταξιακό όφελος, υποταγμένο ως συνήθως στην κομματική προπαγάνδα και σε άμεση σύνδεση με τις επερχόμενες εκλογές.  

   Τι χρειάζεται άραγε η διαβούλευση, όταν έχουν κανονιστεί τα πάντα, έχει κανονιστεί για παράδειγμα και το που θα είναι ακόμα και τα W.C.; «κυλικείο με WC κοντά στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, κυλικείο και WC στο ισόγειο του ΝΟΠ;»

«Γι αυτό ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που προανήγγειλε η Δημοτική Αρχή πρέπει να  είναι ανοιχτός, χωρίς εμπόδια που απαγορεύουν τις δημιουργικές προτάσεις και με σαφή δέσμευση ότι καμία οριστική απόφαση δεν θα ληφθεί πριν τις προσεχείς δημοτικές εκλογές»

«Θεωρούμε πως η Δημοτική Αρχή οφείλει να αποσύρει το πρόχειρο έγγραφό της και να ξεκινήσει εκ του μηδενός και δίχως τελικές προτάσεις που δεν αφήνουν περιθώρια διαλόγου, την όλη διαδικασία».

«..και κάτι βασικό. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να σέβεται τη δουλειά που έχει γίνει πριν η ίδια κληθεί να υπηρετήσει την πόλη.  Η Πάτρα έχει ψηφισμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, έχει συγκεκριμένες μελέτες από το Πανεπιστήμιο, έχει αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων. Θα μπορούσε να τα αναθεωρήσει , να τα αντικρούσει η να τα καταγγείλει. Το να τα κρύβει, όμως, είναι μια ηθικά προβληματική στάση που απομακρύνει όσους-και είναι πολλοί- θέλουν να βοηθήσουν».  

Β) Ιανουάριος 2020:

1. Η Δημοτική Αρχή έχει χάσει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο

2. Από το Υπουργείο γίνεται ξεκάθαρο, πως οι όποιες διαδικασίες, οφείλουν να ακολουθήσουν νόμους και κανόνες. Οι όποιες εγκρίσεις αλλά και μετέπειτα χρηματοδοτήσεις (είτε από κρατικούς πόρους είτε από Ευρωπαϊκά προγράμματα) οφείλουν να συνοδεύονται από νόμιμες και συγκεκριμένες διαδικασίες και βήματα.

3. Οι υπηρεσίες του Δήμου γνωρίζουν καλά τις διαδικασίες και οφείλουν να τις ακολουθήσουν. 

Η Δημοτική Αρχή Πελετίδη έχει στα χέρια της και καταθέτει μόνο ένα προχειρογραμμένο και άχρηστο στη διαδικασία έγγραφο, με σκόρπιες σκέψεις και προτάσεις.

Δεν έχει αλλάξει το ΓΠΣ όπως είχε υποσχεθεί!

Δεν έχει προχωρήσει η ίδια σε καμία μελέτη!

Δεν έχει ζητήσει από κανέναν φορέα κάτι σχετικό!

Δεν μπορεί να πατήσει σε κανένα δικό της έγγραφο σε καμία νομικά κατοχυρωμένη απόφαση-μελέτη! 

Αντίθετα προϋπάρχουν από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές.

Το Γενικό Πολεοδομικό του 2011 (Καράβολας-Φούρας)

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του 2010.

Η μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Η μελέτη του συλλόγου Αρχιτεκτόνων. 

Η μελέτη του Δήμου και απόφαση του Δημοτ. Συμβουλίου 2008

Όλα αυτά τα έχει κατά καιρούς καταγγείλει και καταψηφίσει

Είναι φανερό πως ο κ. Πελετίδης οδηγήθηκε να αποδεχθεί μια πρόταση με πλήρη αποδοχή του ΓΠΣ, όχι μόνο από αδυναμία να προτείνει κάτι δικό του, αλλά και από τη μεγάλη πιθανότητα να ήταν πλειοψηφούσα άποψη στο Δημοτικό Συμβούλιο μια πρόταση της αντιπολίτευσης, για διαγωνισμό σε εφαρμογή του ΓΠΣ. 

Γ)  Πρόταση για Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό δύο σταδίων της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού του Δήμου Πατρέων.

   Η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού του Δήμου, ήταν υποχρεωμένη να ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα και να χρησιμοποιήσει νόμους, κανόνες και αποφάσεις.

   Με δυο λόγια ακολούθησε πιστά το ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ του 2011, αποτέλεσμα διεργασίας και διαβούλευσης της πόλης, από το 2003 έως το 2010.

 Εκείνο που μέχρι σήμερα, ο Δήμαρχος Πελετίδης έχει απαξιώσει και έχει βάλει στο συρτάρι αρνούμενος να το εφαρμόσει. 

Εκείνο το οποίο εμείς επίμονα επικαλούμεθα εδώ και 9 χρόνια.

   Οφείλουμε να επισημάνουμε πως πρόκειται για μια πολύ καλή δουλειά από τις υπηρεσίες, η οποία φαίνεται να ακολουθεί τη νομοθεσία και τους κανόνες του κράτους. Ελπίζουμε πως με τον ίδιο τρόπο θα ακολουθηθεί και θα γίνει αποδεκτή από τη Δημοτική Αρχή η διαδικασία και μετά τις προτεινόμενες τροποποιήσεις-συμπληρώσεις, από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

   Είναι χαρακτηριστικό πως στο τεύχος της προκήρυξης περιέχονται αυτούσιες 26 περίπου σελίδες, πιστή αντιγραφή από το ΓΠΣ το οποίο και συνεχώς επικαλούνται οι υπηρεσίες.

   Για κάθε τμήμα προτεινόμενης ανάπλασης του θαλασσίου μετώπου, χρησιμοποιείται και προτείνεται το αντίστοιχο απόσπασμα του ΓΠΣ και όχι οι κατά καιρούς ανερμάτιστες, ανέξοδες, θολές, πρόχειρες και επιφανειακές εξαγγελίες της Δημοτικής Αρχής.

   Αναγράφεται σχετικά « Ο παρόν διαγωνισμός διεξάγεται σύμφωνα με τις κείμενες σχετικές διατάξεις και το εγκεκριμένο ΓΠΣ του 2011…Όλα τα χαρακτηριστικά αναφέρονται στο εγκεκριμένο ΓΠΣ».

  Μερικά παραδείγματα:

- η κατεδάφιση του πρώην κτιρίου Διοίκησης του ΟΛΠΑ που βρίσκεται στη Γούναρη προτείνεται από το ΓΠΣ του 2011.

-η ανάπλαση του Αστικού Πάρκου προτείνεται όπως αναφέρεται στο ΓΠΣ του 2011

-Η σύνδεση με την πόλη, με στόχο αφενός την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και αφετέρου την ανάπτυξη της πόλης και σε οικονομικό επίπεδο, όπως αναφέρεται αναλυτικά στο ΓΠΣ του 2011.

-Η υπόγεια διέλευση του  τραίνου όπως αυτή αναφέρεται στο ΓΠΣ του 2011.

-Η υπογειοποίηση του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού όπως αναφέρεται στο ΓΠΣ του 2011.

-Η διάνοιξη της Λεωφόρου Καραμανλή όπως αναφέρεται στο ΓΠΣ του 2011.

-Η ανάπλαση του κάμπινγκ της Αγυιάς με βάση την εκπόνηση μελέτης του 2005. 

-Γενικά για όλη την  περιοχή μελέτης, θα ληφθούν υπόψη τα πλαίσια που θέτει το εγκεκριμένο ΓΠΣ του 2011.

Επιμένουμε εδώ και χρόνια πως η εφαρμογή των κατευθύνσεων του ΓΠΣ είναι ένα σύγχρονο και ωφέλιμο εργαλείο στα χέρια της πόλης. Αρκεί να εφαρμοστεί. 

Διαβάστε παρακάτω ένα μικρό απόσπασμα από τη σελίδα 52 της διακήρυξης, όπως αυτή έχει αντιγραφεί από το ΓΠΣ.  

     Προβλέπονται τα πάντα. Εδώ αποδεικνύεται πως η πόλη είχε σχεδιάσει για παράδειγμα: 

τη δημιουργία Αστικού Παραθαλάσσιου Πάρκου, ζώνες πρασίνου, διαδρομές περιπάτου, ελεύθερου χώρου, υπαίθριες αθλοπαιδιές μικρής κλίμακας, πολιτιστικές εκδηλώσεις, παιδικές χαρές, υπαίθριους χώρους στάθμευσης, περιοχή ναυταθλητικών εγκαταστάσεων παραχωρημένων από δημόσιους φορείς σε αναγνωρισμένα από την ΓΓΑ σωματεία (ΝΟΠ), διαμόρφωση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, κατεδάφιση του παλιού κτιρίου διοίκησης του ΟΛΠΑ κλπ. 

Όταν γινόντουσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήσεις και προτεινόντουσαν και ψηφιζόντουσαν τα αναγραφόμενα στο ΓΠΣ  ο τότε Δημοτικός σύμβουλος Πελετίδης έριχνε ‘κεραυνούς εναντίον των συμφερόντων’.

Όλα θα μείνουν στα χαρτιά αν δεν ξεκαθαριστεί το νομικό πλαίσιο:

   Ολοκληρώνοντας είμαστε υποχρεωμένοι να επαναλάβουμε πως, είναι αναγκαίο πριν από τον όποιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ή τουλάχιστον συγχρόνως, να ξεκαθαριστεί το νομικό πλαίσιο το οποία αφορά το παραχωρούμενο τμήμα θαλασσίου μετώπου. Δίχως την αναγκαία νομιμοποίηση τίποτα δεν μπορεί να υλοποιηθεί, καμία ανάπλαση δεν μπορεί να ξεκινήσει, κανένα κτίριο δεν μπορεί καν να συντηρηθεί. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και επίπονη και ο Δήμος και το υπουργείο την καθυστερούν. 

 

 

 

Διαβάστε επίσης