Εκπτωση φόρου για αναβάθμιση ακινήτων -Ποιοι τη δικαιούνται και πόσα χρήματα γλιτώνουν

 

Η πρώτη «ένεση» στην οικοδομή έγινε με το “πάγωμα” του ΦΠΑ σε όλα τα νεόδμητα ακίνητα, ακόμα και αυτά που χρονολογούνται από το 2006. Η δεύτερη αφορά στην ενεργοποίηση της έκπτωσης φόρου για δαπάνες αναβάθμισης κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.


Η σχετική Απόφαση αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας εντός των ημερών και το βασικό της στοιχείο είναι ότι προβλέπει πως «οι δαπάνες που πραγματοποιούνται από την Πρωτοχρονιά, για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο τεσσάρων ετών, σε ποσοστό 40% του ύψους τους, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ».

Ποιους και τι αφορά η έκπτωση για αναβάθμιση ακινήτων
Ας αποκρυπτογραφήσουμε ποιους αφορά και υπό ποιες προϋποθέσεις

Η έκπτωση του 40% αφορά ΜΟΝΟ στις υπηρεσίες ηλεκτρολόγων, υδραυλικών και λοιπών τεχνιτών και ΟΧΙ στο κόστος των υλικών. Έτσι, π.χ. για μια συνολική δαπάνη 10.000 ευρώ για την τοποθέτηση κουφωμάτων αλουμινίου, η έκπτωση καλύπτει μόνο τα εργατικά, δηλαδή την εγκατάσταση και όχι τα υλικά.
Οι δαπάνες αφορούν σε κάθε είδους αναβάθμιση του ακινήτου και όχι μόνο την ενεργειακή. Έτσι, η έκπτωση δεν περιορίζεται μόνο σε δαπάνες π.χ. για την καλύτερη μόνωση μιας κατοικίας, αλλά και στο βάψιμο της για αισθητικούς λόγους.
Όσοι έχουν υπαχθεί στις πρώτες φάσεις του Προγράμματος “Εξοικονομώ” ή όσοι προτίθενται να υπαχθούν στην επόμενη φάση, η οποία αναμένεται γύρω στο καλοκαίρι, ΔΕΝ μπορούν να κάνουν χρήση της έκπτωσης του 40%.
Η έκπτωση αφορά ΜΟΝΟ στο φόρο εισοδήματος και όχι στον ΕΝΦΙΑ, δηλαδή “ψαλιδίζουν” σε ορίζοντα τεσσάρων ετών τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος και όχι το φόρο ακινήτων. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν η δαπάνη αναβάθμισης- άρα και η έκπτωση- είναι μεγάλη και ο φόρος εισοδήματος μικρότερος, τότε η έκπτωση δεν μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως.
Με δεδομένο ότι μπαίνει πλαφόν 16.000 ευρώ στη δαπάνη αναβάθμισης, η ανώτατη δυνατή έκπτωση διαμορφώνεται στις 6.400 ευρώ, άρα σε μείωση φόρου εισοδήματος 1.600 ευρώ ανά έτος για τέσσερα χρόνια.
Παραδείγματα εφαρμογής του νέου μέτρου για τα ακίνητα
«Κέρδος» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ότι τελικά δεν καταργήθηκε η πάγια έκπτωση 5% στο εισόδημα από ακίνητα, λόγω αποσβέσεων. Ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα εφαρμογής του νέου μέτρου, που στόχο έχει να αναθερμάνει τα επαγγέλματα, τα οποία σχετίζονται με την οικοδομή.

Ιδιοκτήτης ακινήτου διενεργεί επισκευές ύψους 10.000 ευρώ σε διαμέρισμα που εκμισθώνει (550 ευρώ το ενοίκιο). Το όφελος από τη επισκευή ανέρχεται σε 4.000 ευρώ ή 1.000 ευρώ κατ’ έτος. Ο φόρος από τη μίσθωση του ακινήτου ανέρχεται σε 940,5 ευρώ ετησίως (έχει αφαιρεθεί ποσοστό 5% λόγω αποσβέσεων). Με τα τιμολόγια επισκευής ο φόρος για τα εισοδήματα του 2020 μηδενίζεται. Δηλαδή για τέσσερα χρόνια δεν θα πληρώνει φόρο.
Πολυκατοικία προχωρεί σε εργασίες στην πρόσοψη της ύψους 25.000 ευρώ. Οι 10 ιδιοκτήτες καταβάλλουν σε ίσα μέρη 2.500 ευρώ έκαστος. Το όφελος από την δαπάνη επισκευής ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για τον καθένα. Αυτό σημαίνει ότι για 4 έτη θα πληρώνουν 250 ευρώ μικρότερο φόρο.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του φόρου από το ποσό των δαπανών, αποτελεί αφενός η απόδειξή τους με νόμιμα παραστατικά, αφετέρου η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.


Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ