"Πρωταθλητές" στις ρευματοκλοπές οι Πατρινοί - 1.000 το χρόνο!

 

Πλήθος υποθέσεων φθάνουν καθημερινά στα δικαστήρια της Πάτρας με κατηγορούμενους ανθρώπους που δεν έχουν άλλο τρόπο να τροφοδοτήσουν με ρεύμα το σπίτι τους λόγω φτώχειας αλλά και πολλούς επιτήδειους που κλέβουν ηλεκτρικό σε βάρος άλλων καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ πάνω από 260 εκατομμύρια ευρώ κόστισε η ρευματοκλοπή τους Έλληνες καταναλωτές την τελευταία δεκαετία.

Στο Πρωτοδικείο της Πάτρας καθημερινά δικάζονται τέτοιες υποθέσεις με τους δικαστές να επιβάλουν πολύμηνες ποινές φυλάκισης όμως το φαινόμενο δεν δείχνει σημάδια κάμψης.

Στην περιοχη΄ευθύνης της ΠΕριφερειακής Διεύθυνσης του ΔΕΔΔΗΕ Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, δηλαδή από τα Ιωάννινα μέχρι τα Κύθηρα, το 11μηνο του 2019 για το οποίο υπάρχουν στοιχεία, εντοπίστηκαν 1.357 επιβεβαιωμένες ρευματοκλοπές, ενώ εξετάζονται από τα εργαστήρια της εταιρείας ως πιθανές ρευματοκλοπές άλλες 1.489 περιπτώσεις. Οι τελευταίες αφορούν σε μετρητές που εντοπίστηκαν με παραβιασμένες τις σφραγίδες του κελύφους.

Στην Πάτρα και συγκεκριμενα στην περιοχή από την Παναγοπούλα μέχρι την Κάτω Αχαϊα, το 2019 εντοπίστηκαν 374 ρευματοκλοπές και 608 "πειραγμένοι" μετρητές που βρίσκονται υπό διερεύνηση για ρευματοκλοπή .

Στην περιφέρεια του ΔΕΔΔΗΕ Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, οι ρευματοκλοπές που  βεβαιώθηκαν από τον Απρίλιο του 2018 που ξεκίνησε η διαδικασία υπολογισμού έως και το Δεκέμβριο του 2019 κόστισαν 10,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί 5 εκ. ευρώ μέσω ποινικών διώξεων και ρυθμίσεων.

Στην Πάτρα ο ΔΕΔΔΗΕ έχει βεβαιώσει για ρευματοκλοπές ποσό 2 εκ. ευρώ ενώ έχουν εισπραχθεί 650.000 ευρώ. Στο ποσό περιλαμβάνεται και πρόσθετη επιβάρυνση 50% επί του συνόλου της ενέργειας που έχει κλαπεί.

Τελευταία έχει εμφανιστεί και νέο είδος ρευματοκλοπής. Επαγγελματίες ηλεκτρολόγοι παρεμβαίνουν στο μετρητή της ΔΕΗ χωρίς να διακόπτουν ολοκληρωτικά την μέτρηση της κατανάλωσης αλλά αλλοιώνοντας την ενδειξη για να μην εντοπίζεται εύκολα η παράβαση.

Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι οτι κάποιοι από τους επιτήδειους ηλεκτρολόγους που επεμβαίνουν στους μετρητές θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των χρηστών. Κάποιοι φθάνουν στο σημείο να συνδέουν τους ουδέτερους αγωγούς με τη γείωση. Αυτή η μεθοδολογία έχει εντοπιστεί σε μερικά σπίτια στην Πάτρα οι ιδιοκτήτες των οποίων διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

πηγη: Πελοπόννησος

Διαβάστε επίσης