Ο Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία ΣΟΨΥ Πάτρας συμμετέχει σε ένα νέο πρόγραμμα μετά την επιχορήγηση του Υπουργείου Υγείας στο Κέντρο Ημέρας του Συλλόγου Γέφυρες Ζωής, το οποίο αφορά σε δράσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε άτομα που εμφανίζουν εκδηλώσεις άγχους ή συναισθηματικές διακυμάνσεις κατά τη περίοδο της πανδημίας.
Στόχος των δράσεων αυτών είναι η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο γενικό πληθυσμό η οποία θα γίνεται με μέσης διάρκειας ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις εξ΄αποστάσεως σε άτομα που δεν έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες δια ζώσης, είτε λόγω της πανδημίας (άτομα που νοσηλεύονται ή που βρίσκονται σε απομόνωση), είτε λόγω γεωγραφικών, κοινωνικών ή άλλων περιορισμών που αντιμετωπίζει το συγγενικό περιβάλλον του ασθενούς, το υγειονομικό προσωπικό και τα άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα και αναπηρίες.
Στο πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετέχουν:
Άτομα που νοσούν τα ίδια ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή αναπηρία και νιώθουν αβοήθητα, βιώνουν άγχος, θυμό και έχουν καταθλιπτικά συμπτώματα συνοδευόμενα από συναισθήματα ανικανότητας, απόγνωσης, απάθειας και αποθάρρυνσης. Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται και οι δυσκολίες στον ύπνο, δυσκολίες στη συγκέντρωση, απόσυρση από τις συνήθεις δραστηριότητες, ευερεθιστότητα και διαταραχές στις διατροφικές συνήθειες.
Άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που έχουν νοσήσει ή έχουν υποκείμενα νοσήματα και έχουν φόβο λόγω της πανδημίας που επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργικότητά τους.
Άτομα όλων των κατηγοριών με αγχώδεις ή φοβικές διαταραχές ως οξεία αντίδραση στρες μετά από τραυματικό γεγονός νόσησης με covid 19.
Άτομα όλων των κατηγοριών με ήπια κατάθλιψη.
Άτομα του προσωπικού που βιώνουν έντονο άγχος, ψυχολογική κόπωση και burn out.
Σχετικά με το αίτημα υποστήριξης θα υποβάλλεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με sms στο κινητό του Συλλόγου 6977452647, με email στο [email protected], με messenger στο «Σοψυ Πάτρας», με viber στο κινητό του Συλλόγου, με skype στο “sopsipatron” και κλήση τηλεφώνου στο 2610621273. Στο αρχικό μήνυμα ή κλήση ο αιτών θα μας αποστέλλει τα στοιχεία επικοινωνίας και μια σύντομη περιγραφή σχετικά με το πώς νιώθει ή ποια συμπτώματα παρουσιάζει. Στην συνέχεια θα ορίζεται ένα τηλεφωνικό ραντεβού με τον/την κοινωνικό/ή λειτουργό στο οποίο θα γίνεται η αρχική λήψη ψυχοκοινωνικού ιστορικού και μια πιο αναλυτική περιγραφή των συναισθημάτων ή των συμπτωμάτων. Έπειτα ο/η κοινωνικός/ή λειτουργός θα μεταφέρει το αίτημα στην Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα, η οποία θα το αξιολογεί και στην συνέχεια θα ορίζει τη θεραπευτική πορεία του αιτούντα.
Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία, Κανάρη 74
Τηλέφωνα επικοινωνίας σταθερό 2610621273 και κινητό 6977452647
email [email protected].