Τα πρόσωπα απολύτου εμπιστοσύνης που θα συμπορευτεί ο Αλέξης Τσίπρας το 2020

Πρόκειται για μια κλειστή ομάδα συνεργατών

Στο λυκαυγές του 2020 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει τις αποφάσεις του αναφορικά με τα πρόσωπα που θα συμπορευτεί· όχι μόνο το νέος έτος αλλά απ' ό,τι φαίνεται για ένα αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η ανθρωπογεωγραφία των ατόμων που αποτελούν την κλειστή ομάδα του τέως πρωθυπουργού έχει μεταβληθεί σημαντικά και στον 7ο όροφο των κεντρικών γραφείων του κόμματος, στην πλατεία Κουμουνδούρου, έχει την ευχέρεια να μπαινοβγαίνει με άνεση καταρχάς ο 45χρονος διευθυντής του πολιτικού του γραφείου και υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέχρι και πριν από έξι μήνες, Μιχάλης Καλογήρου.

Αντίστοιχη άνεση να βλέπει τον κ. Τσίπρα έχει και ο 42χρονος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και υπουργός Εσωτερικών μέχρι τα μέσα του περασμένου Ιουνίου, Αλέξης Χαρίτσης αλλά και ο 37χρονος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τέως υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στην ομάδα των έμπιστων προσώπων ανήκει επίσης η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη που αναλαμβάνει κατά καιρούς «ειδικές αποστολές» του προέδρου, καθώς επίσης και ο πάλαι ποτέ υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς με τον τέως υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη που συντονίζει από τη Βουλή τις κοινοβουλευτικές ομάδες εργασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στις κατά καιρούς συσκέψεις του κ. Τσίπρα και ανάλογα με τα υπό συζήτηση θέματα, κάθονται στο τραπέζι και δύο ακόμη στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και επιχειρούν να λειτουργήσουν ως γέφυρες για τη διεύρυνση προς την πλευρά της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

Αναφερόμαστε στην τέως υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης και γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ το 2005 - 2006 Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και στον βουλευτή της Β' Πειραιά και τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Ραγκούση.

Δίπλα στον πρόεδρο βρίσκεται επίσης καθημερινά η υπεύθυνη των δημοσίων σχέσεων του κ. Τσίπρα και πρώην γενική γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννα Πεππέ που έχει αγαστή συνεργασία με την κ. Ελευθερία Χατζηγεωργίου η οποία από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο του 2019 ήταν υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης και τώρα φροντίζει για τα ζητήματα που αφορούν τις κομματικές δραστηριότητές του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά τις διεθνείς επαφές του κ. Τσίπρα και την παραχώρηση συνεντεύξεων σε μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, αρμόδια είναι η κ. Δανάη Μπαδογιάννη. Αντίστοιχη θέση είχε και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αφού ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου υπεύθυνη για τις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον διεθνή Τύπο.

Όσον αφορά τα ζητήματα αμιγούς δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής συμβουλές παρέχουν ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για θέματα εξόδων του κράτους και πρώην υπουργός Οικονομικών στο ίδιο χαρτοφυλάκιο Γιώργος Χουλιαράκης και ο οικονομολόγος - τέως υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Τέσσερα επιπλέον απόλυτα πρόσωπα που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύ κοινό αλλά κάνουν αρκετή δουλειά είναι ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου, Βαγγέλης Καλπαδάκης (που επίσης είχε αντίστοιχο πόστο όταν ο κ. Τσίπρας ήταν στο Μαξίμου), ο κ. Τάκης Παυλόπουλος που είναι αρμόδιος για την παρακολούθηση των ζητημάτων που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εν γένει οικονομικοπολιτικές εξελίξεις στη γηραιά ήπειρο (τον Νοέμβριο του 2018 είχε αναλάβει μάλιστα και γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών), καθώς επίσης και ο κ. Γιώργος Σαρλής που είναι νομικός σύμβουλος για θέματα Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, έχοντας διατελέσει κατά το παρελθόν γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τέλος ο κ. Γρηγόρης Θεοδωράκης, πρώην γενικός γραμματέας Διοικητικής Ανασυγκρότησης. έχει αναλάβει σύμβουλος του προέδρου σε θέματα που αφορούν το υπουργείο Εσωτερικών, την ψηφιακή πολιτική, τις υποδομές και τις μεταφορές.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης