Ντομπρόβσκις για τα κόκκινα δάνεια: Δεν αρκεί από μόνος του ο "Ηρακλής" για την αντιμετώπισή τους

Εκτελεστικός αντιπρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο “Ηρακλής” δεν αρκεί από μόνος του για να αντιμετωπίσει τον μεγάλο όγκο των "κόκκινων δανείων" στην Ελλάδα τονίζει από τη διευρυμένη θέση του ως εκτελεστικού αντιπροέδρου της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις στην εφημερίδα “TΑ ΝΕΑ”.

Αναφέρεται και στο νέο πλαίσιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας λέγοντας, “ελπίζουμε ότι οι πρόσφατες βελτιώσεις που έγιναν θα επιταχύνουν και θα αυξήσουν τον όγκο των ολοκληρωμένων αιτήσεων που θα υποβληθούν ενόψει της πρότασης για την αναδιάρθρωση του πλαισίου".

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του κ. Ντομπρόβσκις:

-Έχετε επανειλημμένα επισημάνει ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης πρέπει να μειώσουν περαιτέρω τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ειδικά στην Ελλάδα. Καταβάλλονται προσπάθειες μέσω του σχεδίου “Ηρακλής”. Ποιες είναι οι προσδοκίες και σε ποια θέματα θεωρείτε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες;

Μετά την άρση της των capital controls τον Σεπτέμβριο, η Ελλάδα έκανε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για επιστρέψει στην κανονικότητα επιταχύνοντας τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω του προγράμματος “Ηρακλής”.

Πιστεύουμε ότι το σχέδιο αυτό θα δώσει ένα σημαντικό θετικό μήνυμα για δυνητικούς επενδυτές. Χαιρετίζω τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα αυτό. Παρόλα αυτά, ο “Ηρακλής “ δεν αρκεί ίσως από μόνος του για να αντιμετωπίσει την κληρονομιά του υψηλού όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών και κυρίως για να επιλύσει το ζήτημα του τεράστιου χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να δημιουργηθεί ένα νέο, ενοποιημένο και εκσυγχρονισμένο πλαίσιο αφερεγγυότητας, για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, για να αντιμετωπίσει την κληρονομιά του υψηλού όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών και κυρίως για να επιλύσει το ζήτημα του τεράστιου χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να δημιουργηθεί ένα νέο ενοποιημένο και εκσυγχρονισμένο πλαίσιο αφερεγγυότητας για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για να αντιμετωπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και για να γίνεται αποτελεσματικότερη η διεκπεραίωση των υποθέσεων στα δικαστήρια με την υποστήριξη σύγχρονων συστημάτων πληροφορικής και με δικαστές εκπαιδευμένους σε χρηματοπιστωτικά θέματα. Η Επιτροπή συνεργάζεται ήδη ενεργά με τις ελληνικές Αρχές προκειμένου να στηρίξει την Ελλάδα σε αυτές τις προσπάθειες.

-Η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει τα σχέδιά της στην Επιτροπή σχετικά το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας , το νέο πτωχευτικό πλαίσιο για ιδιώτες καθώς και έναν πιο αποτελεσματικό εξωδικαστικό μηχανισμό. Πώς τα αξιολογείτε ;

Σχετικά με το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας ελπίζουμε ότι οι πρόσφατες βελτιώσεις που έγιναν θα επιταχύνουν και θα αυξήσουν τον όγκο των ολοκληρωμένων αιτήσεων που θα υποβληθούν ενόψει της πρότασης για την αναδιάρθρωση του πλαισίου. Καταλαβαίνω ότι οι ελληνικές αρχές προτίθενται να παρατείνουν το καθεστώς κατά 4μήνες, προκειμένου να αξιοποιηθεί περισσότερο πριν από τη λήξη του προγράμματος στα τέλη Απριλίου 2020. Η Επιτροπή πιστεύει ότι είναι σημαντικό να προχωρήσει μια ευρεία μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας. Ως εκ τούτου χαιρετίζουμε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να πράξει μέχρι το τέλος Απριλίου 2020. Οι ελληνικές Αρχές έχουν ήδη μοιραστεί τις πρώτες σκέψεις τους σχετικά με τις βασικές αρχές και τους στόχους αυτού του νέου ενιαίου πλαισίου αφερεγγυότητας και τις συζητούμε μαζί τους. Ο στόχος θα πρέπει να είναι η ύπαρξη όσον το δυνατόν αποτελεσματικότερου πλαισίου με την κατάλληλη επιβολή εγγυήσεων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να ομαλοποιηθεί η ικανότητα του τραπεζικού τομέα να παρέχει πιστώσεις στην πραγματική οικονομία. Είναι σημαντικό για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Όσον αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό , πιστεύουμε ότι ένα νέο ενιαίο καθεστώς αφερεγγυότητας επιχειρήσεων μπορεί να αποτελέσει μια πιο αποτελεσματική πλατφόρμα για την αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων.

 

Διαβάστε επίσης