Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο δείκτη κόκκινων δανείων στην Ε.Ε.

«Η χώρα επιστρέφει στις αγορές»

«Η Ελλάδα έχει μακράν τον υψηλότερο δείκτη κόκκινων δανείων (ΝPLs) στην ΕΕ. Πάνω από το 40% των δανείων στην Ελλάδα είναι μη εξυπηρετούμενα, έναντι 3,4% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ και 10% στην Ιταλία. Επομένως η διαφορά είναι τεράστια. Τα κόκκινα δάνεια είναι το "τρωτό" σημείο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, άρα και πιθανή πηγή αστάθειας που παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία του και τον δανεισμό στην πραγματική οικονομία, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Είναι λοιπόν ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Αυτό τόνισε μιλώντας Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο κ. Ντομπρόβσκις τονίζει ότι «η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη» και βλέπει «πρόοδο» σε όλους τους τομείς πολιτικής», τονίζοντας ωστόσο ότι «σε κάποιους χρειάζεται ακόμα να γίνει δουλειά. Για παράδειγμα στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) αναμένουμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης τις επόμενες εβδομάδες».

«Δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Αναμένουμε προτάσεις από την κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα την εβδομάδα που μας πέρασε μίλησα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και με τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Στουρνάρα, για να συζητήσουμε τις πρωτοβουλίες οι οποίες σχεδιάζονται από την ελληνική κυβέρνηση και από την Τράπεζα της Ελλάδος» είπε.

Υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει μείνει εκτός αγορών εννέα χρόνια και η επιστροφή σε αυτές είναι μια «λεπτή άσκηση» που δεν αφήνει περιθώρια ούτε για «ελιγμούς», ούτε για «λάθη».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής «είναι σαφής η τάση ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές. Άλλωστε η χώρα έχει λάβει ένα σημαντικό απόθεμα ρευστότητας για να μπορέσει να επιστρέψει σταδιακά κι ούτε έχει μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες να καλύψει, στην άμεση μεταμνημονιακή περίοδο».

Όσο για τις επιπτώσεις του Brexit στην παγκόσμια οικονομία είπε:

«Ένα είναι σίγουρο. Θα υπάρξει αρνητική επίπτωση στην οικονομία. Όταν διακόπτεις δεκαετίες οικονομικής ενσωμάτωσης, όπως συμβαίνει με το Brexit, αυτό γίνεται. Σαφώς και ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι πιο προβληματικό από ένα Brexit με συμφωνία. Ταυτόχρονα όμως δεν βλέπουμε μεγάλη επίπτωση στην οικονομία της ευρωζώνης και της ΕΕ. Αναμένουμε μεγέθυνση της οικονομίας στην ΕΕ κατά 2%. Βλέπουμε όμως να επηρεάζεται πιο έντονα το Η.Β. Σήμερα η οικονομία του Η.Β. είναι η πιο αργά αναπτυσσόμενη στην ΕΕ, μαζί με αυτή της Ιταλίας. Αυτό οφείλεται στις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit που έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται εμφανείς».

Διαβάστε επίσης