Πώς ένας κηπουρός ανακάλυψε κλεμμένο πίνακα του Κλιμτ αξίας 60 εκατ.

 

 

Ένας πίνακας που βρέθηκε τυχαία μέσα σε τρύπα διερευνάται από την αστυνομία της Ιταλίας αν είναι το έργο «Πορτρέτο μιας κυρίας» του Γκούσταβ Κλιμτ, το οποίο είχε κλαπεί πριν από 23 χρόνια και η αξία του εκτιμάται περίπου στα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο το ανακάλυψε τυχαία ένας κηπουρός ενώ καθάριζε έναν κισσό από τον τοίχο της γκαλερί Ricci Oddi στην πόλη Πιασέντσα της βόρειας Ιταλίας. Ο κηπουρός είδε αρχικά ένα μεταλλικό πορτάκι. Μέσα στην εσοχή στον τοίχο, υπήρχε μια μαύρη τσάντα. Αρχικά, ο εργάτης πίστευε ότι περιείχε σκουπίδια. Μέσα όμως, κατά τα φαινόμενα, ήταν ο κλεμμένος πίνακας του Κλιμτ.

Η γκαλερί δεν έχει προς το παρόν προβεί σε κάποια επίσημη τοποθέτηση καθώς περιμένει να εξακριβωθεί η αυθεντικότητα του πίνακα.

Ο πίνακας εκλάπη στις 22 Φεβρουαρίου 1997 από την γκαλερί Ricci- Oddi, ενώ γίνονταν προετοιμασίες για μια ειδική έκθεση στην οποία θα παρουσιαζόταν το «Πορτρέτο μιας κυρίας».

Οι δράστες είχαν πετάξει την κορνίζα του πίνακα από την οροφή του κτιρίου της γκαλερί, σε μια προσπάθεια- πιθανότατα- να δείξουν ότι είχαν κάνει τη διάρρηξη από τον φεγγίτη. Αυτό όμως δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί, καθώς ο φεγγίτης ήταν πολύ μικρός για να χωρέσει να περάσει από αυτόν ο πίνακας, σημειώνει το BBC.

Ο διευθυντής της γκαλερί, Μάσιμο Φεράρι, εμφανίζεται σίγουρος ότι πρόκειται για το πρωτότυπο έργο, γιατί φέρει τις ίδιες σφραγίδες και το ίδιο βουλοκέρι στο πίσω μέρος.

Ο Γκούσταβ Κλιμτ ζωγράφισε το «Πορτρέτο μιας κυρίας» το 1916-17, προς το τέλος της ζωής του. Όμως, δέκα μήνες πριν από την κλοπή του πίνακα μια φοιτήτρια των Καλών Τεχνών, η Κλαούντια Μάγκα, είχε κάνει μια αποκάλυψη.

Εντόπισε ότι ο Κλιμτ είχε ζωγραφίσει αυτό το έργο πάνω από έναν άλλο πίνακά του, το «Πορτρέτο νεαρής γυναίκας», που κανείς δεν είχε δει από το 1912. Η θεωρία της Μάγκα αποδείχθηκε όταν έπεισε τον πρώην διευθυντή της γκαλερί να εξεταστεί ο πίνακας με ακτίνες Χ. Το αρχικό πορτρέτο ήταν ενός κοριτσιού από τη Βιέννη, το οποίο πέθανε, και ο Κλιμτ φέρεται να ζωγράφισε πάνω σε αυτό το «Πορτρέτο μιας κυρίας», για να ξεχάσει τον πόνο από τον θάνατο της νεαρής, σύμφωνα με το BBC.

Διαβάστε επίσης