Μαρίνος Σκανδάμης για ΚΙΝΑΛ: Η ουσία βρίσκεται στις ιδέες και όχι στο όνομα

Στην περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ που έγινε παρουσία της Φώφης Γεννηματά, ο Μαρίνος Σκανδάμης έκανε ηχηρή παρέμβαση.

Ο αχαιός δικηγόρος και πρώην Γ.Γ. Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στον προβληματισμό που τίθεται από το δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ λέγοντας ότι πρόκειται για ψευδοδίλημμα που αποφεύγει σκόπιμα την ουσία της συζήτησης και το πραγματικό δίλημμα, που δεν είναι άλλο από την καθαρή πολιτική ταυτότητα και τη μελλοντική πορεία της δημοκρατικής παράταξης.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι το πολιτικό DNA του ΠΑΣΟΚ αλλοιώθηκε από τις συγκυβερνήσεις με τη Νέα Δημοκρατία που θόλωσαν το πολιτικό στίγμα κάποιων στελεχών και τα έκαναν να βλέπουν με μόνιμα θετική διάθεση τις συνεργασίες με την δεξιά παράταξη. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι εκπλήσσεται με κάποιους λίγους που δηλώνουν ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα υμνούν την δεξιά κανονικότητα και το δόγμα του Ρήγκαν «Νόμος και Τάξη» που κατηγορήθηκε για αστυνομοκρατία και ρατσισμό.

Ο Μαρίνος Σκανδάμης ζήτησε επανα-ιδεολογικοποίηση με σαφή σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα και άξονες τον προοδευτικό λόγο, τον πατριωτισμό και τα κοινωνικά δικαιώματα, ζητώντας να σταθεί η παράταξη δίπλα σε κάθε σκληρά δοκιμαζόμενο πολίτη και ευάλωτη ομάδα, όπως πάντα ιστορικά έκανε.

Αίσθηση προκάλεσε ακόμα η αναφορά του στελέχους του ΠΑΣΟΚ ότι κάποια στελέχη που για είκοσι-τριάντα χρόνια μέσα από το ΠΑΣΟΚ ανδρώθηκαν πολιτικά αποκτώντας κύρος, αναγνωρισιμότητα, θέσεις και εξουσία, εξαφανίστηκαν στην πρώτη δυσκολία επειδή έπασχαν από κυβερνητισμό.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως έχει φθάσει η ώρα που δεν πρέπει «να ρωτάμε πια τι μπορεί να κάνει η παράταξη για εμάς, αλλά να πούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για τη δημοκρατική παράταξη».

Φαίνεται πως η συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά στο ΚΙΝΑΛ και πως πέρα από το όνομα υπάρχουν ουσιαστικότερα ζητήματα για να ασχοληθεί ο δημοκρατικός κόσμος.