Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό

στις 12.30 το μεσημέρι

Σε νούμερο ένα ζήτημα τόσο για την κυβέρνηση έχει εξελιχθεί το προσφυγικό/μεταναστευτικό, που μοιάζει με «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί. Με τις ροές από τα τουρκικά παράλια να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και την κατάσταση στις δομές φιλοξενίας να είναι εκρηκτική, η κυβέρνηση βάζει μπροστά το σχέδιο για τη μεταφορά και εγκατάσταση αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα. Ωστόσο, κάτοικοι και φορείς σε αρκετές περιοχές εξεγείρονται και στήνουν μπλόκα σε λεωφορεία που μεταφέρουν μετανάστες.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους άμεσα εμπλεκόμενους υπουργούς στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, προκειμένου να κλειδώσουν οι λεπτομέρειες για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα, αλλά και για την κατανομή τους σε διαφορετικές περιοχές.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό θα συμμετέχουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, όπως ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, απουσιάζει στις Βρυξέλλες. Παρών θα είναι ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αλλά και ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης για την οικονομική παραμετροποίηση του σχεδίου.

Μια ακόμα σημαντική απόφαση που αναμένεται να «κλειδώσει» είναι το πού θα δημιουργηθούν κλειστά προναχωρησιακά κέντρα. Σε αυτά, με βάση το νέο νομοσχέδιο για το άσυλο που ψηφίστηκε προ εβδομάδος, θα οδηγούνται αιτούντες άσυλο, των οποίων το αίτημα δεν ικανοποιείται ήδη από τον πρώτο βαθμό, μέχρι να τελεσιδικήσει το αίτημά τους ή να απελαθούν, εφόσον δεν χρίζουν διεθνούς προστασίας. Εξ ου και με το νομοσχέδιο που πέρασε, ο μέγιστος χρόνος κράτησης αυξήθηκε από 3 σε 18 μήνες. Η γεωγραφική κατανομή των κλειστών αυτών δομών, όμως, είναι ακόμα υπό αίρεση, ενώ είναι σαφές ότι και εδώ θα υπάρξουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Αναλύοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για τις μετεγκαταστάσεις, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως το σχέδιο είναι να μεταφερθούν στην ενδοχώρα άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου και ότι προωθείται η κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ξέρουν όσοι έρχονται στη χώρα μας ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από την επιστροφή τους.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από το 1% του πληθυσμού ανά τοπική περιφέρεια».

Επίσης τόνισε οι περιοχές στις οποίες θα κατανεμηθούν οι πρόσφυγες, θα ενισχυθούν με υποδομές. Όπως εξήγησε, «πρέπει να στηρίξουμε τα νησιά. Όλοι οι Έλληνες θα το πράξουν γιατί αντιλαμβάνονται την έννοια της αλληλεγγύης». Ο στόχος πάντως είναι για 10.000 επιστροφές μέχρι το τέλος του 2020.
 

Διαβάστε επίσης