Σκάνδαλο στο Βατικανό - Γιατί τρέμει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Ιταλός πρωθυπουργός ;

 

Nέα προβλήματα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Conte, ενώ την ίδια ώρα στον νόμο για τον προϋπολογισμό δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία όλων των κομμάτων της πλειοψηφίας (M5s, Pd, Leu, ItaliaViva).

Ακόμα και οι Financial Times ασχολήθηκαν με μερικές από τις οικονομικές δραστηριότητες του Βατικανού, στις οποίες εμπλέκονται προσωπικότητες όπως ο Καρδινάλιος Angelo Becciu και αφορά σε ένα ταμείο του Αγίου Πέτρου το οποίο έχει δημιουργηθεί και περιέχει τις προσφορές των πιστών οι οποίες χρησιμοποιούνταν για επιχειρηματικές δραστηριότητες (περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ), ένα ταμείο που διαχειρίζεται ο Raffaele Mincione. Μια υπόθεση στην οποία ξεχωρίζει και η παρουσία του σημερινού Ιταλού πρωθυπουργού Giuseppe Conte, ο οποίος λίγο πριν γίνει υποψήφιος για την πρωθυπουργία, έχει εμπλακεί νομικά στην υπόθεση από τη θέση του συμβούλου.

Η ιστορία ξεκινά με μια επιστολή του Edgar Peña Parra, αναπληρωτή της  Γενικής Γραμματείας του Ιταλικού κράτους , που εξουσιοδοτεί το Βατικανό να αγοράσει το κτήριο στη Sloane Avenue 60 στο Λονδίνο, του οποίου το 55% ανήκει μέχρι σήμερα στον Mincione. Αυτά είναι στοιχεία τα οποία σήμερα αποτελούν αντικείμενο έρευνας από τον Πάπα.

Ο Mincione έχει πραγματοποιήσει κάποιες ενέργειες με χρήματα του Βατικανού, οι οποίες δεν έφεραν καλά αποτελέσματα.

Oι χαμένες επενδύσεις του Βατικανού και οι συγκρούσεις συμφερόντων 

Το ταμείο του fund Αthena Capital Global Opportunities χάνει το 9% σε ένα έτος και το 20% σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις. Επιπλέον, άλλες επενδύσεις του Mincione που έγιναν με χρήματα του Βατικανού δεν πάνε καλά, όπως με την τράπεζα Carige, με την ομάδα ψηφιακών πληρωμών Tas αλλά και με την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Retelit που διαχειρίζεται 12 χιλιάδες χιλιόμετρα οπτικών ινών.

Το ερώτημα που αφορά τώρα τον Conte έχει να κάνει με το ταμείο του Athena (fund) όπου o Mincione αμφισβητεί την οικογένεια Malacalza για τον έλεγχο της τράπεζας Carige και της εταιρείας  Retelit.

Με τη βοήθεια της εταιρείας Fiber 4.0, o πόλεμος βρίσκεται ανάμεσα στο fund Αthena και από την άλλη πλευρά στη λιβυκή κρατική εταιρεία Lptic (Libyan Post Telecommunications).

Οι Λίβυοι είχαν φθάσει το 24% με ένα σύμφωνο με το γερμανικό ταμείο Axxion. Κατά τη συνάντηση όμως που πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου, ο Μιντσιόνε έχασε τον έλεγχο της Carige και της Retelit.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση Gentiloni, παρουσιάζει μια καταγγελία για να ζητήσει από το Palazzo Chigi να δηλώσει τη στρατηγική σημασία της  Retelit χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη «χρυσή δύναμη».

Η εμπλοκή Conte

Ο δικηγόρος Conte τον Μάιο εκφράζει μια νομική άποψη που λέει ότι η «χρυσή δύναμη» μπορεί να εφαρμοστεί στην εταιρεία Retelit και ότι, ως εκ τούτου, η μετάβαση του ελέγχου στους Λιβύους έπρεπε να κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση. Αλλά μετά από μια εβδομάδα ο Conte γίνεται ο πρώτος υποψήφιος για το Μ5 και στις 7 Ιουνίου το Συμβούλιο των Υπουργών αναφέρει  ότι η Retelit είναι «στρατηγική». Υπήρξε άραγε σύγκρουση συμφερόντων;

Η έρευνα του Βατικανού, η οποία άνοιξε πριν από δύο μήνες, προκάλεσε τη διαθεσιμότητα πέντε εργαζομένων και τώρα θα διερευνήσει επίσης πώς το fund Athena με χρήματα από την Αγία Έδρα έχει διαχειριστεί τις αγορές μετοχών.

Διαβάστε επίσης