Ψήφος αποδήμων: Την Παρασκευή παραδίδεται το προσχέδιο στην Επιτροπή Αναθεώρησης

Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί, έπειτα από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες τα κόμματα σχετικά με την ψήφο των αποδήμων, ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, την ερχόμενη Παρασκευή θα παραδώσει στον πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, Ευριπίδη Στυλιανίδη, το προσχέδιο, το οποίο θα βασίζεται στους κανόνες και τις αρχές σύμφωνα με τις οποίες επετεύχθη η διακομματική συμφωνία.

Στόχος είναι τα μέλη της Επιτροπής Αναθεώρησης να ενημερωθούν, να το αξιολογήσουν και παράλληλα να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη που θα συζητηθεί το άρθρο 54 του Συντάγματος, να δώσουν και συνταγματικό έρεισμα για την ψήφο των αποδήμων, με μία πλήρη και απόλυτα τεκμηριωμένη πρόταση.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, η κυβέρνηση θα καταθέσει και το σχέδιο νόμου, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

"Πρέπει η συνταγματική πρόταση να είναι αρκετά ευρύχωρη ώστε να μπορεί ο κοινός νομοθέτης να θέτει ζητήματα και κυρίως για τους όρους περιορισμού και διευκόλυνσης της ψήφους”, τόνισε. Διαβεβαίωσε, επιπλέον, ότι η πρόταση της κυβέρνησης που θα δοθεί για περαιτέρω διαβούλευση, θα βασίζεται στους άξονες της καταρχήν συμφωνίας που έχει επιτευχθεί στη διακομματική επιτροπή και αφορούν την ισοτιμία της ψήφου και τον αριθμό των εκλογέων του εξωτερικού.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν μόνο για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο θα είναι διευρυμένο και θα φθάνει στους 15 βουλευτές, ενώ όλα τα κόμματα που λαμβάνουν το εκλογικό όριο του 3% θα έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν έναν βουλευτή προερχόμενο από την ομογένεια.

Εκανε λόγο για “ένα εθνικό θέμα που φαίνεται να λύνεται μετά από 45 χρόνια και που η παρούσα Βουλή αφού περάσει το νόμο θα αισθάνεται περήφανη” και πρόσθεσε: “Έχουμε ένα μοναδικό για την ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία, μια σπάνια ευκαιρία να μπορέσουμε να κλειδώσουμε ένα εθνικό ζήτημα με την Αναθεώρηση. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία με ανοικτή την αναθεωρητική συζήτηση”.

Σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι “με τους 300 βουλευτές να ψηφίζουν δεν μπορεί να υπάρξει κανένα δικαστήριο που θα επιδείξει ακτιβισμό. Σε 45 χρόνια δεν υπήρξε κανένα νομοσχέδιο να ψηφιστεί από όλα τα μέλη. Αυτό δεν μπορεί παρά να απηχεί τη λογική μιας ισχυρής νομιμοποίησης που δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δικαστήριο θα ακροβατούσε σε νομικό ακτιβισμό”.

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας μίλησε “για μια πολύ μεγάλη νίκη των πολιτικών κομμάτων της χώρας σε ένα μεγάλο εθνικό θέμα”, προσθέτοντας ότι "ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα να οδηγηθούμε σε μια πλατιά συναίνεση έχοντας ισχυρό ότι το άρθρο 54 του Συντάγματος είχε μείνει ανοικτό ώστε την Τετάρτη να δώσουμε σε αυτή και ένα συνταγματικό έρεισμα".

Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε πως “όσο ευρύτερη είναι η διάταξη στο άρθρο 54 τόσο μεγαλύτερη ευχέρεια δίνει στο νομοθέτη” και έκανε λόγο για τεράστια επιτυχία όλων των κομμάτων και ένα μήνυμα ισχυρό προς Έλληνες του εξωτερικού ότι τους υπολογίζουμε.

"Μας επιτρέπει να συναντήσουμε μια άλλη Ελλάδα την οποία είχαμε ξεχάσει”, είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο ειδικός εισηγητής του κόμματος, Θοδωρής Δρίτσας, ανέφερε ότι “φαίνεται να μπήκαμε σε μια θετική διαδρομή ώστε να επιλυθεί ένα ζήτημα που εκκρεμεί 10ετίες” και συμπλήρωσε: “Ιδανικές λύσεις δεν υπάρχουν. Φαίνεται όμως ότι επικρατεί η λογική σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση, που πρέπει να επιδιώξουμε να δώσουμε λύση και να μην αρνηθούμε στους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Υπάρχουν όμως λεπτά ζητήματα συνταγματικής τάξης και πρέπει να σκεφτούμε ακόμα καλύτερα για να δημιουργήσουμε ένα πιο στέρεο έδαφος".

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε ότι πρέπει η ερμηνευτική προσθήκη να είναι πολύ προσεκτικά διατυπωμένη και οι περιορισμοί που θα μπουν να ισορροπούν στην αρχή της αναλογικότητας και να κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα. Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, “ο νόμος θα κριθεί για αντισυνταγματικότητα στους περιορισμούς και πρέπει η εισαγωγή τους να καλύπτει τις επιλογές του νομοθέτη”.

Απαντώντας στους προβληματισμούς που εκφράστηκαν, ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι η νέα ρύθμιση “θα δίνει τη δυνατότητα στον κοινό νομοθέτη να ρυθμίσει με τρόπο που δεν θα χρειάζεται καν συνταγματική αναθεώρηση γιατί δεν υπάρχει παρέμβαση, δεν επηρεάζει τον τρόπο και τη φύση αλλά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος”. “Δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Εκ του περισσού θα τεθεί ρητή συνταγματική ρύθμιση στη διάταξη 54.1 και 51.4 ώστε να προβλεφθεί μεγαλύτερη άνεση στον κοινό νομοθέτη για να θέσει τα ζητήματα του εκλογικού δικαιώματος”, συμπλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

"Πετύχαμε να επικρατήσει η σοφία της κοινής λογικής. Δηλαδή η επιθυμία όλων των πτερύγων να βρούμε μια λύση ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα, οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία χωρίς να αλλοιώσουμε τους στοιχειώδους κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το πραγματικό μήνυμα είναι ότι η ελληνική Βουλή βουλεύεται για να βρει πραγματικές λύσεις που δεν θα τις πάρει ο πρώτος άνεμος και θα τις πετάξει στο καλάθι των αχρήστων”, σχολίασε ο κ. Δρίτσας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ