Ψήφος αποδήμων: Διαφαίνεται ευρύτατη συναίνεση με “ναι” απ’ όλα τα κόμματα πλην του ΜέΡΑ25

 

Επίτευξη ευρύτατης συναίνεσης για το νομοσχέδιο που αφορά στην ψήφο των αποδήμων, διαφαίνεται έπειτα από τις δύο νομοτεχνικές βελτιώσεις, στις οποίος προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, σε πρώτη ανάγνωση, όλα τα κόμματα εμφανίστηκαν θετικά, πλην του ΜέΡΑ25, που εμμένει στην αρνητική του στάση.

Η νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, αφορά τις υποψηφιότητες των Ελλήνων του εξωτερικού στα ψηφοδέλτια επικρατείας. Σύμφωνα με τη νέα νομοτεχνική ρύθμιση, δίνεται η δυνατότητα στα κόμματα να μπορούν να έχουν μέχρι τρεις υποψηφίους βουλευτές στα ψηφοδέλτια Επικρατείας τους, ενώ ένας υποχρεωτικά θα τοποθετείται στις τρεις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων.

Επίσης, με άλλη νομοτεχνική αλλαγή, συγκροτείται ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχει ο υπουργός ή ο οριζόμενός του ως πρόεδρος, καθώς και ένας εκπρόσωπος από κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα και ένας εκπρόσωπος από το Συνήγορο του Πολίτη. Αρμοδιότητα της Διακομματικής Επιτροπής είναι η εξέταση ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων.

“Προχωρήσαμε σε αυτές τις δύο σημαντικές παρεμβάσεις, παίρνοντας υπόψη τόσο τις τοποθετήσεις και τα αιτήματα των εκπροσώπων και φορέων των Ελλήνων του εξωτερικού όσο και των κομμάτων, και αντιμετωπίζουμε έτσι και ανησυχίες που εκφράστηκαν”, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ενδεικτική του θετικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι η δήλωση στην οποίο προέβη ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αμέσως μετά την κατάθεση των νομοτεχνικών βελτιώσεων.

“Είναι θετικές οι αλλαγές. Είμαστε σαφώς πιο κοντά στο να υπερψηφίσουμε πολλά από τα άρθρα. Ικανοποιήθηκαν δύο βασικά αιτήματα μας από τα τέσσερα που είχαμε θέσει”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για ένα αδιάβλητο και διαφανές εκλογικό σύστημα και για αυτοτελές δικαίωμα του εκλέγεστε των ελλήνων του εξωτερικού, ενώ έχουν μείνει σε εκκρεμότητα, η επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων καθώς και η νομοθετική πρόβλεψη να εγκρίνονται από τα 2/3 της Διακομματικής Επιτροπής η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων.

Νωρίτερα, κλείνοντας τη συζήτηση, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως “το κλίμα είναι πολύ θετικό όπως διαμορφώνεται, ανταποκρινόμαστε με ανοιχτό πνεύμα σε πράγματα που μπορούν να λειτουργήσουν”, ενώ άφησε ανοιχτό κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε δεύτερη ανάγνωση, την ερχόμενη Δευτέρα, να προχωρήσει σε νέες βελτιώσεις.

Θετικά εμφανίστηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση που χαρακτήρισαν θετικές τις νομοτεχνικές παρεμβάσεις και έχουν από την αρχή ξεκαθαρίσει ότι υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο ενώ μόνο το ΜεΡΑ25 εμμένει στις προτάσεις του ενώ ζητά να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους όσοι έχουν πρόσφατα φύγει στο εξωτερικό και όσοι λείπουν 25 με 30 χρόνια να ψηφίζουν σε εκλογικές περιφέρειες του εξωτερικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης