Πώς «γεννιέται» ο καρκίνος

Επιστήμονες αναζητούν στοιχεία

Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες συνεργάζονται για να μελετήσουν τα πρώτα σημάδια του καρκίνου σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν και να θεραπεύσουν την ασθένεια πριν αυτή εκδηλωθεί στον ασθενή.

Σκοπεύουν να «γεννήσουν» τον καρκίνο σε συνθήκες εργαστηρίου για να εξακριβώσουν πώς ακριβώς εκδηλώνεται στο ξεκίνημά του.

Όπως αναφέρει το BBC, η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα Διεθνή Συμμαχία για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου.

Τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ, του Μάντσεστερ, του Λονδίνου, του Στάνφορντ και του Όρεγκον, συνεργάστηκαν για τον σκοπό αυτό. Οι επιστήμονες σκοπεύουν να δημιουργήσουν τεστ που θα βασίζονται στο αίμα, την αναπνοή και τα ούρα, από όπου θα εξετάζουν τα σημάδια της ασθένειας και θα βελτιώνουν τις τεχνικές πρόωρης διάγνωσής τους.

Βασικό πρόβλημα αποτελούσε το γεγονός ότι ποτέ πριν δεν είχε παρατηρηθεί ο τρόπος με τον οποίο γεννάται ο καρκίνος στον ανθρώπινο οργανισμό, σύμφωνα με τον Δρ. Ντέιβιντ Κρόσμπι, επικεφαλής της έρευνας στο Cancer Research UK. Συμπληρώνει μάλιστα, ότι όταν φτάνουν στο σημείο να εντοπίσουν τον καρκίνο είναι ήδη αργά, καθώς έχει εγκατασταθεί στον οργανισμό.

Παρόλα αυτά υπάρχει και ο φόβος για λάθος διαγνώσεις, επειδή δεν μεταλλάσσονται όλα τα κύτταρα σε καρκινικά. Γι’ αυτό οι επιστήμονες πρέπει να είναι πολύ ακριβείς όταν εξετάζουν άτομα που πιθανόν να νοσήσουν. Μόνο έτσι θα γνωρίζουν πότε πρέπει να επέμβουν.

Σύμφωνα με τα στατιστικά, μέχρι στιγμής, το 44% των ασθενών με καρκίνο στο στήθος διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Διαβάστε επίσης