«Πάντα λέγαμε ότι η Ελλάδα είναι σε δύσκολη θέση, είναι μια από τις χώρες με τις μικρότερες αυξήσεις στην παραγωγικότητα και προβληματικό δημογραφικό. Γι’ αυτό η δυνητική μακροπρόθεσμη ανάπτυξη είναι χαμηλή, κάτω του 1%», δήλωσε ο Πολ Τόμσεν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ.
«Νομίζω ότι η μεγάλη πρόκληση είναι να κινηθεί καλύτερα από άλλες στην παραγωγικότητα. Τα θέματα είναι γνωστά, υπάρχει η ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις, άνοιγμα της οικονομίας και των κλειστών επαγγελμάτων» πρόσθεσε και εκτίμησε ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα επιτεύχθηκε εν μέρει κατά τα προγράμματα που προηγήθηκε.
«Έχουμε πει επίσης ότι ενώ η χώρα κατάφερε εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή αυτό έγινε με μη φιλικό τρόπο προς την ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο Τόμσεν.
Επανερχόμενος στις πάγιες θέσεις του Ταμείου σημείωσε ότι για να πετύχει ένα καλύτερο «δημοσιονομικό μείγμα», είναι κρίσιμο να υπάρξει μεταρρύθμιση στις συντάξεις που είναι πολύ μεγάλες και διεύρυνση της φορολογικής βάσης (το 60% των πολιτών είναι στο αφορολόγητο, δήλωσε). «Αυτές οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν και γι’ αυτό ήταν λάθος που δεν προχώρησαν οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο. Ελπίζω αυτό να διορθωθεί».
Επεσήμανε ότι τα σχέδια της νέας κυβέρνησης σε ορισμένους τομείς, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις είναι θετικά.
Κατά τον Τόμσεν, «τα προγράμματα έδωσαν χώρο για “αναπνοή”. Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει υψηλούς μακροπρόθεσμους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά πρέπει να αναλάβει τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που προαναφθέρθηκαν».
Σε ότι αφορά τον “Ηρακλή” δήλωσε ότι το Ταμείο συμφωνεί με την ιδέα να υπάρχει ένα σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια «αλλά δεν ξέρουμε τις λεπτομέρειες».
Πηγή: ant1news.gr