Θέμα χρόνου θεωρούνται οι αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας οι οποίοι άρχισαν να εφαρμόζονται από την 1η Ιουλίου 2019 μετά την ψήφιση τους από την προηγούμενη κυβέρνηση με διαδικασίες φαστ τρακ, παραμονές εκλογών.
Οι έντονες επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν, εντός αλλά και εκτός συνόρων, για συγκεκριμένες διατάξεις οι οποίες δημιούργησαν την αίσθηση της ατιμωρησίας οδήγησαν τη νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να ζητήσει από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις βασικών άρθρων που από πολλούς χαρακτηρίστηκαν αμφιλεγόμενα.
Ένα από αυτά είναι το άρθρο που αφορά στο αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου το οποίο είναι ταυτισμένο με τις «μίζες» και τη διακίνηση μαύρου χρήματος και σήμερα, πλην εξαιρέσεων, τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος. Η συγκεκριμένη διάταξη η οποία έχει χαρακτηριστεί «πλυντήριο» προκάλεσε τις αντιδράσεις του νομικού κόσμου αλλά και τις παρατηρήσεις της Ομάδας Εργασίας του ΟΟΣΑ και της Ομάδας Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς (GRECO) που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για μαζικές παραγραφές υποθέσεων διαφθοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη, πλέον, αλλάζει καθώς μετατρέπεται αυστηρά σε κακούργημα και οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πολυετή κάθειρξη.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι ρυθμίσεις που παρέχουν στο δικαίωμα των πολυισοβιτών, ανάμεσά τους και κρατούμενοι για εγκλήματα τρομοκρατίας, για υφ' όρους αποφυλάκιση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μετά τις αλλαγές οι συγκεκριμένοι κατάδικοι θα μπορούν να αιτηθούν την υπό όρους απόλυσή τους αφού έχουν εκτίσει 20 χρόνια σε αντίθεση με τα όσα ισχύουν σήμερα και προβλέπουν την έκτιση 16 ετών, πάντα με μεροκάματα.
Αυστηροποίηση έρχεται και στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα σχετικές με εγκλήματα τρομοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το… δρόμο για τις αλλαγές «έδειξαν» κοινοτικές οδηγίες, τις οποίες η χώρα μας ήταν υποχρεωμένη να ενσωματώσει στο εσωτερικό δίκαιο. Έτσι, μετά τις αλλαγές προβλέπονται ποινές και κυρώσεις και για άλλα εγκλήματα που σχετίζονται με τρομοκρατία, όπως η στρατολόγηση μελών σε τρομοκρατικές οργανώσεις, η παροχή πληροφοριών αλλά και τα ταξίδια στο εξωτερικό για αυτούς τους σκοπούς.
Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα που εφαρμόστηκε τον περασμένο Ιούλιο η παρασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών ή βομβών τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος κάτι που δίχασε και πυροδότησε έντονες συζητήσεις στη νομική κοινότητα. Μετά τις αλλαγές προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η διατήρηση της πλημμεληματικής μορφής του αδικήματος σε ό,τι αφορά στην παρασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, ωστόσο, θα τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος η κατοχή και η χρήση εκρηκτικών υλών μέσα στο πλήθος, δηλαδή σε συγκεντρώσεις κλπ.
Βελτιώσεις επέρχονται και στο άρθρο που αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης κλοπής. Στις νέες διατάξεις για τις διακεκριμένες κλοπές προβλέπεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κακουργηματική μορφή στην περίπτωση που έχει τελεστεί από δύο ή περισσότερους δράστες, που έχουν συστήσει «συμμορία».
Τέλος, οι αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας φέρονται να εντοπίζονται σε δυο σημεία. Η πρώτη αφορά στην επαναφορά των Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων τα οποία με τις διατάξεις του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα είχαν καταργηθεί και η δεύτερη εντοπίζεται στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και τον ορισμό αναπληρωτή εισαγγελέα.