Ο ιστορικός αποκλειστικά γυναικείος διαστημικός περίπατος, χωρίς την παρουσία άνδρα αστροναύτη, ο οποίος είχε προγραμματισθεί προ καιρού αλλά είχε ακυρωθεί ξαφνικά τον Μάρτιο, θα γίνει τελικά έστω και με καθυστέρηση, καθώς ορίστηκε ως νέα ημερομηνία η 21η Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).
Την προηγούμενη φορά, η ματαίωση του περιπάτου με αφετηρία τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΣΣ) είχε αποδοθεί στην έλλειψη στον ΔΣΣ μιας δεύτερης διαστημικής στολής στο κατάλληλο για γυναίκα μέγεθος (medium), αλλά τώρα η NASA φρόντισε να εφοδιάσει κατάλληλα τον σταθμό. Τον περίπατο με στόχο την αντικατάσταση μπαταριών στα ηλιακά πάνελ του ΔΣΣ θα κάνουν η Κριστίνα Κοχ που βρίσκεται στον ΔΣΣ πάνω από έξι μήνες και η «πρωτάρα» Τζέσικα Μέιρ που έφθασε στον σταθμό προ ημερών.
Μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα γίνουν συνολικά από το πλήρωμα του ΔΣΣ δέκα διαστημικοί έξοδοι διάρκειας περίπου 6,5 ωρών ο καθένας, με στόχο την τοποθέτηση νέων μπαταριών και άλλες εργασίες. Αύριο η Κοχ θα κάνει την πρώτη έξοδο της παρέα με τον αστροναύτη της NASA Ντρου Μόργκαν, ενώ στην τέταρτη έξοδο, στις 21 Οκτωβρίου, θα βγουν στο διάστημα οι δύο γυναίκες αστροναύτες. Θα είναι η πρώτη φορά που η Κοχ και η Μέιρ, οι οποίες είναι και στενές φίλες καθότι υπήρξαν συμμαθήτριες στην ίδια τάξη της NASA, θα δοκιμάσουν ένα από κοινού διαστημικό περίπατο.
Μέχρι σήμερα αστροναύτες και κοσμοναύτες έχουν πραγματοποιήσει περισσότερους από 200 διαστημικούς περιπάτους κάνοντας διάφορες εργασίες έξω από τον ΔΣΣ. Συνολικά μόνο 15 γυναίκες έχουν συμμετάσχει, αλλά πάντα με τη συνοδεία άνδρα αστροναύτη.
Η NASA έχει ανακοινώσει ότι, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος της «'Αρτεμις» για επιστροφή στη Σελήνη έως το 2024, θα στείλει στο φεγγάρι και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη. Στο ιστορικό πρόγραμμα «Απόλλων» και οι 12 αστροναύτες της που περπάτησαν στη Σελήνη, ήσαν άνδρες (και λευκοί).
Σήμερα το σώμα εν ενεργεία αστροναυτών της NASA περιλαμβάνει 12 γυναίκες, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον.