Στους δρόμους σήμερα οι συνταξιούχοι

Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ραντεβού στις 10:00 στην πλατεία Κοτζιά δίνουν σήμερα οι συνταξιούχοι, οι οποίοι στη συνέχεια θα κάνουν πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Στη συγκέντρωση θα συμμετέχουν συνταξιούχοι του ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΠΕΣ-ΝΑΤ – ΠΣΣ-ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ – ΠΟΣΕΑ-ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

Τα αιτήματα είναι σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να ορισθεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ από τα 360 που είναι σήμερα.
Κατάργηση του νόμου 4387/16 -νόμος Κατρούγκαλου- και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κανένας επανυπολογισμός στις συντάξεις.
Όχι στη μείωση του αφορολόγητου.
Άμεση απόδοση των πληρωμένων δώρων μας, όχι τα επιδόματα.
Ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων μας. Άμεση καταβολή των συντάξεων και επανέκδοση των εκκαθαριστικών. Άμεση κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, δημόσιας δωρεάν υγείας για όλους, κατάργηση και απαγόρευση σε κάθε εμπορευματοποίηση.
Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, από όλο το αντισυνταξιουχικό – αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.
Να αποδοθούν άμεσα χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, ό,τι ακόμα η κυβερνήσεις αυθαίρετα παρακρατούν σε κύριες – επικουρικές συντάξεις.

Η 1η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα για την τρίτη ηλικία και η σημερινή συγκέντρωση θα είναι η αρχή ενός 10ήμερου κινητοποιήσεων.

Παγκόσμια μέρα τρίτης ηλικίας

Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Ο όρος ηλικιωμένος αντιπροσωπεύει ανθρώπους άνω των 65 ετών ενώ κατά άλλους άνω των 70 ετών.

Σήμερα τα άτομα άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν πάνω από 1/3 του πληθυσμού των ασθενών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι υπέργηροι άνω των 85 είναι επίσης μια ταχέως αυξανόμενη ομάδα με διπλάσια αύξηση σε σχέση με αυτή των ανθρώπων άνω των 65 και τετραπλάσια σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό σύμφωνα με το sansimera.gr. Αν το 2006 αυτή η κατηγορία αντιπροσώπευε γύρω στο 3,8% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, σήμερα έχει φτάσει στο 5% και το 2040 θα έχει υπερδιπλασιαστεί και θα πλησιάσει το 9,5%.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσίευση της Eurostat τον Ιούνιο 2016, η δημογραφική γήρανση της Ευρώπης θα είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θα απασχολήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πληθυσμός της Ε.Ε το 2015 ήταν 508,5 εκατομμύρια με τους άνω των 65 ετών να αντιπροσωπεύουν το 20% του πληθυσμού, με το μεγαλύτερο ποσοστό να το κατέχουν η Ιταλία 21,7%, η Γερμανία 21% και η Ελλάδα 20,9%, με την τελευταία να αυξάνει ακόμα περισσότερο τα ποσοστά της.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ