Βραβείο στη 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Διεθνή Αμνηστία

Η νεαρή ακτιβίστρια υπέρ του περιβάλλοντος Γκρέτα Τούνμπεργκ και το κίνημα των νέων Παρασκευές για το Μέλλον έλαβαν χθες, Δευτέρα, το βραβείο «Πρεσβευτές Συνείδησης» της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία.

Η 16χρονη Σουηδέζα μαθήτρια λυκείου, που έχει πάρει για ένα χρόνο άδεια απουσίας από το σχολείο, έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους φοιτητές του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου της απονεμήθηκε το βραβείο.


«Οι αλλαγές και οι πολιτικές που είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση δεν υπάρχουν απλώς από μόνες τους», δήλωσε η Τούνμπεργκ. «Γι’ αυτόν τον λόγο κάθε ένας από εμάς πρέπει να αναζητήσει κάθε πιθανή ευκαιρία προκειμένου να ζητήσει από αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία να λογοδοτήσουν και να τους ζητήσει να δράσουν».

Η Τούνμπεργκ επισήμανε ότι το βραβείο ανήκει στους χιλιάδες νέους που συμμετέχουν εδώ και ένα χρόνο στις κινητοποιήσεις κάθε Παρασκευής στο πλαίσιο του κινήματος Παρασκευές για το Μέλλον, το οποίο ξεκίνησε η ίδια τον Αύγουστο του 2018.

Μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος θα πραγματοποιηθούν αυτή την Παρασκευή σε όλον τον κόσμο, πριν τη διεξαγωγής μιας συνόδου για το κλίμα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και ξανά την επόμενη Παρασκευή στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η νεαρή ακτιβίστρια περιέγραψε για μία ακόμη φορά με ζωηρό τρόπο «την καταστροφή» του πλανήτη, αναφέρθηκε στους θανάτους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, στη μόλυνση του αέρα και του νερού, στις απειλές για τη διατροφική αλυσίδα.

Όμως παράλληλα δήλωσε ότι βλέπει «μια αφύπνιση». «Αν και ο ρυθμός είναι αργός, επιταχύνεται και η συζήτηση έχει αρχίσει να ξεκινά», εκτίμησε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ