Μετά από την τετράμενη ανάπαυλα λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων και των διακοπών του Αυγούστου, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αρχιζουν και πάλι από σήμερα Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το in.gr, έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν 505 πλειστηριασμοί εκ των οποίων οι 471 αφορούν ακίνητα. Οι κατοικίες που θα βγουν στο σφυρί ανέρχονται σε 140 ενώ μέχρι το τέλους του έτους έχουν δρομολογηθεί 6.638 πλειστηριασμοί με τη λίστα να μεγαλώνει συνεχώς.
Συνολικά από τις 21 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί 14.500 και έχουν ολοκληρωθεί 7.500 πλειστηριασμοί. Από αυτούς κηρύχθηκαν γόνιμοι 4.500, δηλαδή οι έξι στους δέκα.Στη μακριά λίστα υπάρχουν πλέον μικρά και μεσαία διαμερίσματα, χωρίς όριο.
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία προστασίας - "διάσωσης" της πρώτης κατοικίας, καθώς βρίσκεται σε ισχύ η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας που λειτουργεί η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.
Η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας λειτουργεί μόνο ηλεκτρονικά.
Έτσι, με την υποβολή της αίτησης, αυτή διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες υποχρεούνται να παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης, με τους ακόλουθους όρους:
Διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας.
Αποπληρωμή σε 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ό έτος της ηλικίας του, τότε είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης είτε μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος ως εγγυητής του δανείου.
Χαμηλός τοκισμός με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.
Όσον αφορά το λεγόμενο στεγαστικό επίδομα, το ισχύον πλαίσιο προστασίας προβλέπει επιδότηση της δόσης του δανείου από 20% έως και 50% για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση και αφορά στεγαστικά, επισκευαστικά, καταναλωτικά δάνεια με προσημείωση πάντα την πρώτη κατοικία.
Το ποσοστό της επιδότησης διαμορφώνεται με βάση την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, όσον αφορά τα νοικοκυριά, ενώ για τους επαγγελματίες υπάρχουν αντίστοιχα εισοδηματικά κριτήρια που οδηγούν σε 30% οριζόντια επιδότηση.
Για μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 3.125 ευρώ, το ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 50% για στεγαστικά δάνεια ή άλλους τύπους δανείων, ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια η επιδότηση ορίζεται στο 30%.
Οι αιτήσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ειδικής γραμματείας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, αθροιστικά από 1η Ιουλίου 2019 μέχρι 1η Σεπτεμβρίου 2019 έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 85.628 χρήστες, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 17.925 χρήστες, έχουν υποβληθεί 32 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες και έχουν δοθεί δύο προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες και εκκρεμεί η αποδοχή από τη μεριά των δανειοληπτών.