Έρχονται πλειστηριασμοί και κατασχέσεις


 

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ, το Εισπρακτικό Κέντρο της Αθήνας θα «πιάσει» δουλειά στις 25 Σεπτεμβρίου και το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης από τον Ιανουάριο του 2024.

Το έσχατο μέσο των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, «επιστρατεύει» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σε όσους φορολογούμενους αγνόησαν την τελευταία ευκαιρία να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους μέχρι τέλος Ιουλίου, η εφορία θα εντείνει την πίεση. Από αυτόν τον μήνα αρχίζει σταδιακά η λειτουργία των δύο νέων Εισπρακτικών Κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αρμοδιότητα την παρακολούθηση, την βεβαίωση και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 105 δισ. ευρώ.

Επανέρχεται ο εφιάλτης μιας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία

Τα 90 δισ. ευρώ από τα 105 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των οφειλών, προέρχονται από 8.825 φορολογούμενους που ο καθένας χρωστά πάνω από 1 εκατ. ευρώ και οι οποίοι αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,2% του συνόλου των οφειλετών.

Για τη μεγιστοποίηση του εισπρακτικού αποτελέσματος θα μετέλθουν κάθε νόμιμο μέσο που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με αιχμή τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Απώτερος στόχος η ανάσχεση του κύματος των «κόκκινων χρεών» προς την Εφορία.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ, το Εισπρακτικό Κέντρο της Αθήνας θα «πιάσει» δουλειά στις 25 Σεπτεμβρίου και το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης από τον Ιανουάριο του 2024.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη οι κανόνες για την είσπραξη των αρρύθμιστων χρεών, ακόμη και για τις περιπτώσεις που εφαρμόζονται τα αναγκαστικά μέτρα, είναι «οριζόντιοι και ενιαίοι και δεν σηκώνουν την παραμικρή παρερμηνεία και απόκλιση στις αποφάσεις και στους στόχους που προβλέπονται αντίστοιχα».
Βασική επιδίωξη της νέας ανασυγκρότησης των υπηρεσιών είναι η εξοικονόμηση δαπανών και χρόνου (π.χ. για επικοινωνίες ή μετακινήσεις) με τις δύο νέες μονάδες είσπραξης αντί πολλών και κατακερματισμένων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ειδικότερα οι αρμοδιότητες των δύο νέων υπηρεσιών σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ είναι οι εξής:

Επιδίωξη είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Επιβολή αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων από το δημόσιο για την αποπληρωμή των «κόκκινων χρεών».
Έλεγχος, επαλήθευση και διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων.
Κατηγοριοποίηση των οφειλετών με βάση το ύψος της οφειλής και εντοπισμός ανά γεωγραφική περιοχή με τη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων με στίγμα για τα φυσικά πρόσωπα και τους επαγγελματίες που αλλάζουν συχνά διεύθυνση κατοικίας, εργασίας ή επαγγελματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα ο «φάκελός» τους να μεταφέρεται από ΔΟΥ σε ΔΟΥ.
Αυτόματη παρακολούθηση για την πορεία και την εξέλιξη της «κόκκινης οφειλής».

Τα νούμερα

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο πρώτο εξάμηνο του έτους έφθασαν τα 105 δισ. ευρώ με εισπράξιμα να θεωρούνται τα 78,6 δισ. ευρώ. Τα φρέσκα χρέη αυξήθηκαν κατά 397 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και συνολικά στο εξάμηνο ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ.

Τον Ιούνιο τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 528 εκατ. ευρώ. Ετσι στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έφθασαν συνολικά τα 3,342 δισ. ευρώ ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 4,4 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται οφειλή ύψους 800 εκατ. ευρώ που προέρχεται από έναν μόνο οφειλέτη της Εφορίας.

Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος έχει ανέλθει σε 104,997 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 26,294 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης και το καθαρό ληξιπρόθεσμο χρέος διαμορφώνεται σε 78,68 δισ. ευρώ.
Ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία έχουν 4.184.515 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από τους οφειλέτες αυτούς, 2.031.656 βρίσκονται στον προθάλαμο των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων ενώ σε 1.455.216 έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης