Υεμένη: Οι αυτονομιστές αντάρτες του νότου ανακατέλαβαν το Άντεν

Οι αυτονομιστές του νότου στην Υεμένη έθεσαν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους το σύνολο του Άντεν, της μεγάλης πόλης στο νότιο τμήμα της χώρας, έπειτα από συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες χθες, Τετάρτη, είχαν ανακοινώσει ότι το ανακατέλαβαν, όπως ανακοίνωσαν πηγές και από τις δύο πλευρές.

Οι αυτονομιστές «ελέγχουν πλήρως την πόλη του Άντεν καθώς και τις εισόδους της», δήλωσε εκπρόσωπος του Μεταβατικού Συμβουλίο του Νότου, ο Χάιταμ Νέζαρ.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της κυβέρνησης επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή. Οι κυβερνητικές δυνάμεις «αποσύρθηκαν από το Άντεν» προς τη γειτονική επαρχία Αμπιάν, διευκρίνισε.

Χθες η κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι είχε ανακοινώσει ότι ανακατέλαβε το Άντεν, το οποίο είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι αυτονομιστές στις 10 Αυγούστου.

Το Άντεν κηρύχθηκε προσωρινή έδρα της κυβέρνησης, αφού οι Χούτι κατέλαβαν το 2014 την πρωτεύουσα της Υεμένης Σανάα.

Σε μήνυμα του που ανήρτησε σήμερα στο Twitter ο αντιπρόεδρος του Μεταβατικού Συμβουλίου του Νότου, ο Χάνι μπιν Μπρικ, δημοσίευσε φωτογραφίες του ίδιου και άλλων αξιωματούχων των αυτονομιστών να περπατούν στην πόλη, ενώ απείλησε να τιμωρήσει τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον Νέζαρ, οι δυνάμεις των αυτονομιστών σχεδιάζουν επίθεση στις επαρχίες Αμπιάν και Τσάμπουα, τις οποίες ανακατέλαβε ο κυβερνητικός στρατός αυτή την εβδομάδα.

Το Μεταβατικό Συμβούλιο του Νότου (STC) στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αν και οι αυτονομιστές συμμετέχουν στον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό που δρα στην Υεμένη από το 2015 εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, στις αρχές Αυγούστου κατέλαβαν θέσεις κλειδιά στο Άντεν –ανάμεσά τους στρατιωτικές βάσεις, κυβερνητικά κτίρια και το προεδρικό μέγαρο–, αλλά και άλλες περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στο μεταξύ οι Χούτι εξαπέλυσαν χθες Τετάρτη επίθεση με πύραυλο Κρουζ εναντίον του αεροδρομίου Άμπχα στη Σαουδική Αραβία, όπως ανακοίνωσε ο στρατιωτικός τους εκπρόσωπος στο Twitter.

Ο Γιαχία Σάρια δήλωσε ότι ο πύραυλος είχε στόχο τον χώρο στάθμευσης των αεροσκαφών και προκάλεσε τη διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας.

Ο εκπρόσωπος του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού ανακοίνωσε ότι ένας «εχθρικός πύραυλος» εκτοξεύτηκε από τους Χούτι και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Άμπχα αργά χθες, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο SPA.

Διαβάστε επίσης