Πολυφωνική: Πλούσια δραστηριότητα το 2024

 2024. Ένας χρόνος ακόμα, μεστός δραστηριοτήτων και ενδεικτικός για τη δημιουργική πορεία της «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ». 41 χρόνια ανιδιοτελούς προσφοράς στον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση, τη Χορωδιακή, Ορχηστρική και Θεατρική πράξη.

    Συνεχίζοντας το πολιτιστικό του έργο, ο Οργανισμός της «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ» έκλεισε τη δραστηριότητα του, με 113 συναυλιακές συμμετοχές και παραστάσεις όχι μόνον τοπικά, αλλά και σε άλλες πόλεις της επικράτειας και στο εξωτερικό.

          Επτά σημαντικά γεγονότα, υπήρξαν καθοριστικά για την πορεία του 2024. Η βράβευση του Θεατρικού Εργαστηρίου του Οργανισμού, με 3 βραβεία στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, η απονομή του οφίκιου του Άρχοντος Υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, στον Γιάννη Κόττορο, Πρόεδρο του Οργανισμού, Πρωτοψάλτη και καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, δια χειρός του Σεβ. Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, η μουσικοχορευτική παράσταση της οπερέτας «Γλέντι που θ’ αρχίσει» και η συναυλία «40 χρόνια μετά» αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη (παραγωγές του Ωδείου του Οργανισμού), η μουσική επένδυση της διέλευσης της Ολυμπιακής Φλόγας από το σπίτι του Κωστή Παλαμά, με την καταξιωμένη mezzo soprano, Ειρήνη Καράγιαννη (πιάνο Λούση Χριστοδούλου), τη Μικτή Χορωδία και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα, αλλά και η συμμετοχή του Γ.Φ.Σ. «ΕΜΜΕΛΕΙΑ», στο διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Λιουμπλιάνα Σλοβενίας.

Ιδιαίτερο γεγονός όμως, ήταν το ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ 2024, 21 και 22 Δεκεμβρίου στο κατάμεστο «Συνεδριακό» του Πανεπιστημίου, με 400 ερμηνευτές, του κυριότερου συναυλιακού θεσμού της πόλης και εκ των μεγαλύτερων εορταστικών συναυλιών της χώρας.

          Ναυαρχίδα της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Οργανισμού για το 2024, ήταν το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ του Οργανισμού (Διεύθυνση: Αθηνά Καλλιμάνη Γεωργιτσοπούλου), που πραγματοποίησε 28 παραστάσεις με το τμήμα των ανηλίκων και το έργο της Άννας Δενδρινού: «Οι μύτες το’ σκασαν», που το παρουσίασε σε πολλά Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της πόλης μας, γεγονός για το οποίο και τιμήθηκε από τον Δήμαρχο , Κώστα Πελετίδη. 8 παραστάσεις έδωσε το τμήμα των ενηλίκων, παρουσιάζοντας τα έργα: «Τρωικός Πόλεμος» του Νίκου Γουσέτη, που βραβεύτηκε στην Καρδίτσα, «Δόν Κιχώτης» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες και «Το αυγό και ο τοίχος», όλα σε σκηνοθεσία της Αθηνάς Καλλιμάνη. Συνολικά 36 παραστάσεις. 

           Το ΩΔΕΙΟ του Οργανισμού (Διεύθυνση: Γιώργος Μπουρδόπουλος, Διοικητική Διεύθυνση: Έφη Καββαδία Ζέρβα), πραγματοποίησε 26 συναυλίες, αποδεικνύοντας το εξαιρετικό επίπεδο των σπουδών, αλλά και το σπουδαίο εκπαιδευτικό έργο που προσφέρουν οι καταξιωμένοι καθηγητές του Ωδείου. Οι σημαντικές παρουσιάσεις, «Γλέντι που θα γίνει» (αφιέρωμα στην Ελληνική οπερέτα) και «40 χρόνια μετά» (αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, απετέλεσαν παραγωγές του Ωδείου του Οργανισμού.

          Η 35μελής ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ (Διεύθυνση: Μαριαλένα Μπόκαρη, πιάνο: Μαρίνα Μυλωνά), πραγματοποίησε 3 συναυλίες συμμετέχοντας σε κορυφαίες συναυλίες του Οργανισμού, αλλά και στην Τρίπολη.

          Η 50μελής ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ (Διεύθυνση: Αρετούσα Νικολοπούλου, πιάνο: Μαρίνα Μυλωνά), έδωσε 6 συναυλίες, με κορυφαία τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Καλαμάτας, αλλά και στον Αύλειο χώρο της «Αχαΐα Κλάους», με τη διάσημη Παιδική Χορωδία της Λειψίας Γερμανίας, την Παιδική χορωδία Ναυπλίου και τη χορωδία BELCANTES της πόλης μας.

          Η 25μελής ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ (Διεύθυνση: Λούση Χριστοδούλου, πιάνο: Μαρίνα Μυλωνά), είχε συμμετοχή με 4 συναυλίες, με σημαντικότερη τη συμμετοχή της στο Χορωδιακό Φεστιβάλ Φιλοθέης Αθήνας.

          Η 70μελής ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ (Διεύθυνση: Σταύρος Σολωμός, πιάνο: Λούση Χριστοδούλου), πραγματοποίησε 7 συναυλίες, μεταξύ των οποίων η ερμηνεία του Ολυμπιακού Ύμνου, κατά το πέρασμα της Ολυμπιακής Φλόγας, η συμμετοχή της στη θρησκευτική συναυλία στον Ι.Ν. Παντανάσσης, αλλά και η συμμετοχή της στο Χορωδιακό Φεστιβάλ Λευκάδας.

          Ο 30μελής ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ (Διεύθυνση: Γιάννης Κόττορος), είχε 2 συμμετοχές με σημαντικότερη τη συμμετοχή του στη συναυλία θρησκευτικής μουσικής στον Ι.Ν. Παντανάσσης.

          Το 50μελές ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ «ΕΜΜΕΛΕΙΑ» (Διεύθυνση: Αλμπένα Πενκόβα, πιάνο: Λούση Χριστοδούλου), είχε 5 συναυλίες, μεταξύ των άλλων στο Φεστιβάλ Βελβεντού Κοζάνης, αλλά και στο Διεθνές Φεστιβάλ Λιουμπλιάνα Σλοβενίας.

           Η 45μελής ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ (Διεύθυνση: Γιώργος Μπουρδόπουλος), πραγματοποίησε 5 συναυλιακές εμφανίσεις, με κυριότερες την παρουσία της στις Καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Πατρέων, στην ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου και στις εκδηλώσεις του «Άλματος Ζωής».

           Το νεοσύστατο 8μελές ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ (Διεύθυνση: Γιώργος Παπαγεωργίου), είχε 4 συμμετοχές μεταξύ των οποίων ξεχώρισε η παρουσία του στο Φόρουμ Ανάπτυξης με θέμα: «Μουσικές μεταβάσεις και συνεργασίες από την λαϊκή στην έντεχνη δημιουργία».

           Η 25μελής ΟΡΧΗΣΤΡΑ & ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ «ΗΛΙΟΔΩΡΙΑ» (Διεύθυνση: Γιάννης Παναγιωτόπουλος), με τη νέα της μορφή (Ορχήστρα και Χορωδία) πραγματοποίησε 6 συναυλίες, με σημαντικότερες, τη συναυλία «Τέσσερα μάτια δύο καρδιές» στην Πάτρα, σε συνεργασία με τον Ιστορικό και Λαογραφικό Σύλλογο «Μωραΐτες εν χορώ», συναυλία που επαναλήφθηκε και στον Πύργο.

           Τέλος, στο πλαίσιο του Οργανισμού, πραγματοποιήθηκαν 9 παρουσιάσεις- εκδηλώσεις, φυσικές και διαδικτυακές, σε τηλεοπτικά κανάλια, σε συνέλευση της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών και σε άλλα πολιτιστικά γεγονότα.

           Κορύφωση των συναυλιακών γεγονότων του Οργανισμού ασφαλώς και ήταν το «Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο 2024», με τη συμμετοχή των επιφανών σολίστ, Μαρίας Μητσοπούλου (υψίφωνος) και Νίκου Στεφάνου (τενόρος), της Συμφωνικής Ορχήστρας «SINFONICA» (Διεύθυνση: Σταύρος Σολωμός, εξάρχουσα: Μαρία Γούτου), της ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΗΣ, της ΠΑΙΔΙΚΗΣ, της ΝΕΑΝΙΚΗΣ, της ΜΙΚΤΗΣ, του Γ.Φ.Σ «ΕΜΜΕΛΕΙΑ», της ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ, του ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, των ΚΡΟΥΣΤΩΝ ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ, αλλά και της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΧΟΡΟΥ/DANCE A, της Ελένης Μπαλαφούτη.

           Ένας χρόνος πλήθους δραστηριοτήτων, που αναδεικνύει το πολυσχιδές έργο της «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ». Ήδη από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που εξελέγη στις αρχαιρεσίες του περασμένου Ιουνίου (Πρόεδρος, Γιάννης Κόττορος, μέλη: Γιώργος Σταματόπουλος, Παναγιώτης Αρκαδιανός, Αρετούσα Νικολοπούλου, Γιάννης Καλαντζόπουλος, Γιάννης Αλεξόπουλος, Αλμπένα Πενκόβα) και την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Οργανισμού (Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Μο Σταύρος Σολωμός, Αν/τρια Καλ/κή Δ/ντρια, Έφη Καββαδία Ζέρβα), σχεδιάζεται ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του 2025 με πολλά σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα και συμμετοχές.

            

          

    

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ