Αποκαλύψεις ΣΟΚ: Κυκλώματα εμπρηστών με τη συμμετοχή και κρατικών υπαλλήλων έδρασαν στην Ζάκυνθο

Yψηλόβαθμα στελέχη κρατικών υπηρεσιών – ανάμεσα σε αυτούς προϊστάμενοι δασικών υπηρεσιών -, σημαντικά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και ιδιώτες φέρεται να εμπλέκονται σε δύο μεγάλα κυκλώματα εμπρησμών, με σκοπό τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων ή και για να ικανοποιηθούν άλλα συμφέροντα!

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής αλλά και οι δικαστικές αρχές έχουν συγκεντρώσει κρίσιμα στοιχεία από υποκλοπές, καταθέσεις μαρτύρων και από ευρήματα σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές για τη δράση επίορκων κρατικών υπαλλήλων που χρηματίζονται με μεγάλα ποσά για να αποψιλώνουν δασικές εκτάσεις!

Ακόμη στα κυκλώματα φέρεται να συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είχαν μάλιστα επισκεφθεί προ μερικών μηνών τα γραφεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Χαλάνδρι για να αναλύσουν μαζί με αξιωματικούς τους κινδύνους που διατρέχουν οι δασικές περιοχές της Αττικής! Αποδεικνύεται έτσι ότι πίσω από πυρκαγιές που κατακαίνε τα ελληνικά δάση κρύβονται πολλές φορές υποθέσεις διαφθοράς και συναλλαγές πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Στη Ζάκυνθο

Η δεύτερη μεγάλη έρευνα της Πυροσβεστικής και των δικαστικών αρχών που έχει συγκεντρώσει κρίσιμα στοιχεία για άριστα οργανωμένους εμπρησμούς σχετίζεται με τις πυρκαγιές το 2017 στη Ζάκυνθο. Στο όμορφο νησί του Ιονίου είχαν σημειωθεί εκείνη την περίοδο περίπου 170 πυρκαγιές και είχαν αποτεφρωθεί περίπου 30.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με μελέτη μάλιστα του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής κ. Αν. Γκουρμπάτση το 61% των δασικών εκτάσεων της Ζακύνθου είναι ιδιωτικές, το 12% μοναστηριακές και το 27% δημοτικές (κοινοτικές) και γύρω από μεγάλο τμήμα από αυτές υπάρχει πόλεμος συμφερόντων. Στην υπόλοιπη Ελλάδα ο μέσος όρος είναι 29 πυρκαγιές ανά 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ στη Ζάκυνθο ο αριθμός «εκτοξεύεται» στις 120 πυρκαγιές για την ίδια έκταση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση, το 60% των δασικών πυρκαγιών της Ελλάδας έχει μέσο χρόνο κατάσβεσης τις 7,5 ώρες (15 ώρες η μέγιστη), ενώ στη Ζάκυνθο η μέση διάρκεια των δασικών πυρκαγιών είναι οι 34 ώρες (μεγαλύτερη από όλους τους νομούς της χώρας)! Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησε τους τελευταίους μήνες σε πέντε συλλήψεις υπόπτων εμπρηστών, κυρίως για δύο μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή Βολίμες, ενώ φέρεται να είχε γίνει και χρήση κατάθεσης από κάτοικο του νησιού που είχε συλληφθεί για διακίνηση 300 κιλών χασίς και ήταν κρατούμενος στις φυλακές.

Νέες αυτοψίες

Ωστόσο την τελευταία διετία η έρευνα είχε επεκταθεί από κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Κατά Εμπρησμού της Πυροσβεστικής που συνεχίζουν να επισκέπτονται τη Ζάκυνθο – ακόμη και το τελευταίο χρονικό διάστημα – για να πραγματοποιήσουν νέες αυτοψίες και να προσδιορίσουν ποιοι υποκρύπτονται πίσω από τα διαδοχικά «καλοκαίρια της φωτιάς» στο νησί των Επτανήσων.

Με ενδεικτικό στοιχείο ότι ίσως η συγκεκριμένη έρευνα οδήγησε σε έναν εντυπωσιακό περιορισμό των πυρκαγιών (έχει σημειωθεί μία στην περιοχή του Αγαλά) την εφετινή χρονιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον φάκελο της υπόθεσης έχουν ενταχθεί καταθέσεις ιδιωτών από τη Ζάκυνθο ότι παρέδιδαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ – σε μετρητά – σε υψηλόβαθμους κρατικούς υπαλλήλους. Προκειμένου να υπάρχουν με ταχείς ρυθμούς αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων σε περιοχές όπου είχαν σημειωθεί εμπρησμοί. Σύμφωνα με πληροφορίες για το σύστημα αυτό των συμφερόντων και τους εμπρησμούς στη Ζάκυνθο έχει δώσει κατάθεση και ο πρώην Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος που προχώρησε στη σχετική επιβεβαίωση στο «Βήμα της Κυριακής».

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ