Αυτισμός: Μπορεί να διαγνωστεί πριν καν εκδηλωθεί

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν έναν συσχετισμός μεταξύ αυτισμού και στεροειδών ορμονικών αλλαγών που εντοπίζονται στο αίμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης.

Αυτές οι αλλαγές που υποδεικνύουν αυξημένη οιστρογονική δραστηριότητα μπορούν να εντοπιστούν ήδη από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, δημιουργώντας για πρώτη φορά βάσιμες ελπίδες διάγνωσης του αυτισμού πριν από τη γέννηση του παιδιού και άρα πριν καν την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Journal of Autism and Developmental Disorders, η πιλοτική μελέτη ανοίγει έναν τελείως νέο δρόμο στην έρευνα για τον αυτισμό και ειδικότερα ως προς την κατανόηση των βιολογικών φαινομένων που μπορεί να συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη και σχετίζονται με τον κίνδυνο αυτισμού στους απογόνους.

Παλαιότερες μελέτες είχαν εντοπίσει σχέσεις μεταξύ αυξημένου κινδύνου αυτισμού και παθήσεων, όπως ο διαβήτης κύησης, η υπέρτασης κύησης και η προεκλαμψία, που σχετίζονται με στεροειδική απορρύθμιση και φλεγμονή.

Η παρούσα πιλοτική μελέτη ανέλυσε στεροειδικούς βιοδείκτες στο αίμα 72 γυναικών που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη FASTER, η οποία έγινε στην Γιούτα την περίοδο 1999-2002.

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι, τα υψηλότερα επίπεδα οιστραδιόλης στο αίμα της μητέρας και τα χαμηλότερα επίπεδα σφαιρίνης σχετίζονταν άμεσα με τον κίνδυνο αυτισμού στους απογόνους.

Τα ευρήματα αυτά χαρακτηρίζονται μη αναμενόμενα καθώς τα υψηλά επίπεδα οιστραδιόλης φυσιολογικά σχετίζονται με καλύτερες κυήσεις.

Κι ενώ οι ερευνητές δεν αξιολόγησαν απευθείας την αντίδραση των εμβρύων στο στρες κατά την κύηση, οι στεροειδικές διαφορές που εντόπισαν στο αίμα της μητέρας μπορεί να αποτελούν αιτία για την πρώιμη ανάπτυξη αντίδρασης στο στρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βρέφη που γεννιούνται πρόωρα, αυτή η πρώιμη ανάπτυξη της αντίδρασης στο στρες τα προετοιμάζει να επιβιώσουν μετά τη γέννα.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ