Ποινές: Αναστέλλεται η εφαρμογή της κοινωφελούς εργασίας

Έκκληση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Αναστέλλεται με το άρθρο 98 του νόμου για το επιτελικό κράτος που ψηφίστηκε χθες, η παροχή κοινωφελούς εργασίας είτε ως κύρια ποινή, είτε ως δυνατότητα μετατροπής τμήματος της κύριας ποινής, μέχρι νεωτέρας. Όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη διάταξη, στην περίπτωση που ένα αδίκημα τιμωρείται μόνο με κοινωφελή εργασία, θα τιμωρείται εφεξής με χρηματική ποινή.

Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, η αναστολή του συγκεκριμένου μέτρου ισχύει μέχρις ότου οργανωθούν κατάλληλα οι δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σωστά η κοινωφελής εργασία.
Ήδη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας με επιστολή του προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ζητεί την καλή συνεργασία και την κατάλληλη οργάνωση των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορούν να δέχονται κοινωφελή εργασία.

Έκκληση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου να μην καταργηθεί η δυνατότητα επιβολής κοινωφελούς εργασίας αντί άλλης ποινής

Έκκληση να μην καταργηθεί επ΄ αόριστον η δυνατότητα να επιβάλλεται κοινωφελής εργασία αντί άλλης ποινής απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. 
Η αναστολή των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα που προβλέπουν την παροχή κοινωφελούς εργασίας είτε ως κύρια ποινή είτε ως τρόπο μετατροπής της στερητικής της ελευθερίας ποινής προτείνεται στο άρθρο 98 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα», που έχει κατατεθεί στη Βουλή. 
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου χαρακτηρίζει την ενδεχόμενη αναστολή των διατάξεων αυτών «μείζονα οπισθοχώρηση» και υπενθυμίζει ότι ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας εισήχθη στη χώρα μας το 1991 και η εφαρμογή του έχει αξιολογηθεί θετικά. «Με την ουσιαστική κατάργησή του η Ελλάδα θα γίνει η μόνη ίσως ευρωπαϊκή χώρα που δεν διαθέτει εναλλακτικό της στέρησης της ελευθερίας τρόπο έκτισης της ποινής», παρατηρεί. 
Η Ένωση ζητάει να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη ή να αντικατασταθεί με ρύθμιση που θα επαναφέρει μεταβατικά (έως την πλήρη εφαρμογή του θεσμού σε ισχύ) τις διατάξεις του προϊσχύοντος Ποινικού Κώδικα με τις αναγκαίες προσαρμογές, «ώστε να υπάρχει τουλάχιστον η δυνατότητα της κοινωφελούς εργασίας ως εναλλακτικού τρόπου έκτισης της ποινής».

Διαβάστε επίσης