Μητσοτάκης: "Ο ΣΥΡΙΖΑ κόστισε πολλά στη χώρα" - Τσίπρας: "Μητσοτακοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού" - ΖΩΝΤΑΝΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Δείτε ζωντανά την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Η ψήφιση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

«Έχουμε ακόμη ένα κράτος με μεγάλο κεφάλι που εξακολουθεί να προκαλεί δάκρυα απόγνωσης στους πολίτες του», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή στο πλαίσιο της ομιλίας του επί του νομοσχεδίου για το Επιτελικό Κράτος. Ακολούθως έλαβε το λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε LIVE τις ομιλίες στη Βουλή:

 

 

Μητσοτάκης: Να βάλουμε το ελληνικό Κράτος στον 21ο αιώνα

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με μία ιστορική αναφορά από τον Αλέξανδρο Σούτσο, που το 1948 εξέφραζε το σατιρικό ερώτημα για το Κράτος με το μεγάλο κεφάλι και σώμα σπιθαμής. «Σήμερα θα μπορούσαμε να κάνουμε την ίδια περιγραφή για ένα Κράτος που προκαλεί δάκρυα απόγνωσης στους πολίτες» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός μίλησε για τρεις εικόνες:

«Εικόνα 1η: Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει τακτικά και προγραμματισμένα κάθε μήνα. Οι υπουργοί νομοθετούν και το έργο τους παρακολουθείται από ένα ηλεκτρονικό σύστημα το «ΜΑΖΙ».

Εικόνα 2η: Το Κράτος ακολουθεί απλό κώδικα κανόνων που έχει συγκεντρώσει όλους τους διάσπαρτους. Η λειτουργία του είναι διαφανής και ηλεκτρονική.

Εικόνα 3η: Ένας πολίτης που παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας. Σταματούν οι «ουρές», καθώς οι εργασίες γίνονται μόνον ηλεκτρονικά.

Οι 4 αλλαγές στο Κράτος

«Συνεχίζουμε με τον μεγάλο ασθενή που είναι το Κράτος» είπε ο κ. Μητσοτάκης και ανακοίνωσε τις 4 αλλαγές:

Α/ Η κυβέρνηση γίνεται συλλογική και ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη.

Β/ Τα υπουργεία εντάσσουν επαφές σε κοινό προγραμματισμό.
Γ/ Το υπουργικό συμβούλιο ψηφίζει για όλα και Δ/ Η κάθετη δομή της κυβέρνησης συνδράμει το έργο του πρωθυπουργού.

ΑΣΕΠ στα Υπουργεία

Σε κάθε υπουργείο θεσμοθετείται υπηρεσιακός γγ που επιλέγεται από ΑΣΕΠκαι προέρχεται από δημόσια διοίκηση. Ο γενικός διευθυντής αποκτά δικαίωμα υπογραφής, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα τελευταία χρόνια παράγαμε ένα νόμο κάθε εβδομάδα. Αντιμετωπίζουμε την πολυνομία με δημιουργία ειδικής γραμματείας που στοχεύει σε λιγότερους και καλύτερους νόμους. Τα στελέχη της διοικητικής μηχανής εργάζονται υπό το φως της ημέρας με ξεκάθαρα ασυμβίβαστα.

Δικαίως από κάποιους συναδέλφους το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε εγχειρίδιο. Αποτελεί ριζοσπαστικό μοντέλο για το δημόσιο του 21ου αιώνα.

Αποτελεί σημαντική πολιτική πρωτοβουλία που έχει ουσιαστικό περιεχόμενο για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Γι αυτό και επιλέξαμε το επιτελικό κράτος να είναι το δεύτερο νομοσχέδιο. Ολες οι έρευνες δείχνουν ότι η ευημερία κρατών δεν εξαρτάται μόνο από γεωγραφική θέση και πλουτοπαραγωγικές πηγές αλλά και από τους θεσμούς.

Οι θεσμοί καθορίζουν το συντηρητικό ή προοδευτικό πρόσημο. Υπέρ ποιου λειτουργεί μια εκτελεστική εξουσία με σαφείς αρμοδιότητες και σχεδιασμό που δεν θα διαταράσσεται ούτε από ανασχηματισμούς.

Ποιος ωφελείται από την εξάλειψη του σιωπηλού κόστους που λέγεται δυσπιστία; Ο πολυτιμότερος λίθος είναι η πίστη των πολιτών.

Ο συμβιβασμός με παλιές παθογένειες σημαίνει συντήρηση. Η αποκατάσταση είναι κίνηση προοδευτική. Μια κυβέρνηση κατακερματισμένη και ένα Κράτος πολυδαίδαλο δεν αφήνει την χώρα να βγει από την κρίση», τόνισε.

Ο… λογαριασμός του ΣΥΡΙΖΑ – «Μειώνουμε σημαντικά τους μετακλητούς»

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κόστισε πολλά στη χώρα με αντιφάσεις και δεν μπορεί να μιλά για συγκεντρωτισμό. Η κυβέρνηση αποκτά και κάθετη δομή και οριζόντια με στόχο να προάγουμε την αποτελεσματικότητα και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε πως από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108. Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58. Και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%.

Τσίπρας: Διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα

Παίρνοντας τον λόγο ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για διαστρέβλωση της πραγματικότητας σε σχέση με τον αριθμό των μετακλητών.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος ολοκληρώνεται με την ψήφισή του απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ