Πότε και πώς θα μάθει το παιδί να κάνει μπάνιο μόνο του;

Μέχρι χθες ήταν βρέφος στην αγκαλιά σας, όμως πλέον έχει μεταμορφωθεί σε ένα μικρό ανθρωπάκι που (θέλει να) γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητο. Ήδη έχει αναπτύξει δική του άποψη για τα ρούχα που προτιμά να φορέσει σε κάθε περίσταση, μπορεί να απασχολήσει τον εαυτό του παίζοντας χωρίς την παρουσία σας και απαιτεί διαρκώς να κάνει πράγματα μόνο του. Ωστόσο, υπάρχουν δραστηριότητες που διστάζετε να του αναθέσετε, καθώς περιλαμβάνουν μια σειρά από σημαντικούς κινδύνους. Πότε, λοιπόν, είναι σε θέση το παιδί να κάνει μπάνιο μόνο του; Και πώς θα εξασφαλίσετε ότι θα καθαρίζει τον εαυτό του σωστά;

Μέχρι την ηλικία των πέντε ετών
Το έναυσμα για να αρχίσετε να δείχνετε στο παιδί πώς να κάνει μπάνιο θα σας το δώσει το ίδιο. Είναι βέβαιο πως το «Μόνος μου!» που έχει καταστεί ρεφρέν της καθημερινότητάς σας κάποια στιγμή θα ειπωθεί ενώ προσπαθεί να αποσπάσει από το χέρι σας το σφουγγάρι. Φροντίστε να έχετε κοντά σας όλα τα πράγματα που θα χρειαστείτε μέχρι το τέλος του μπάνιου του, ώστε να μην χρειαστεί να απομακρυνθείτε από κοντά του όσο επιχειρεί για πρώτη φορά να αντιγράψει τις κινήσεις σας και δώστε του οδηγίες για τη σειρά και τον τρόπο που θα καθαρίσει κάθε μέρος του σώματός του. Στο τέλος, ελέγξτε αν έχει κάνει καλή δουλειά, βοηθήστε το να καθαρίσει καλύτερα τα δύσκολα σημεία και αναλάβετε το λούσιμο. Ειδικά αν έχει μακριά μαλλιά, απαιτούνται λίγα χρόνια ακόμη μέχρι να μπορέσει να το κάνει και αυτό.

Μέχρι την ηλικία των εννέα ετών
Πλέον μπορεί να κάνει τα περισσότερα πράγματα μόνο του, όμως δεν είναι έτοιμο να κάνει μπάνιο ανεπίβλεπτο. Ποτέ μην αφήνετε ένα παιδί κάτω των 6 ετών μόνο του στο μπάνιο ούτε για ένα λεπτό. Ανάλογα και με το χαρακτήρα του, κάθε χρόνο θα μπορείτε να μειώνετε λίγο την παρουσία σας. Να θυμάστε ότι όσο καλά και να τα καταφέρνει, εξακολουθεί να χρειάζεται βοήθεια για να καθαρίσει την πλάτη και τα μαλλιά του! Τέλος, αυτή είναι μια καλή εποχή να του αναθέσετε μερικές ακόμη αρμοδιότητες: Ξεχωρίστε ένα ντουλαπάκι ή μια τσάντα στο μπάνιο σας όπου θα αποθηκεύει όλα τα αντικείμενα που χρειάζεται για το μπάνιο του και δείξτε του πού πρέπει να αφήνει τα βρώμικα ρούχα του.

Μέχρι την ηλικία των δώδεκα ετών
Ένας συνδυασμός της βιασύνης τους να μεγαλώσουν και των αλλαγών στο σώμα τους κάνει τα παιδιά να ντρέπονται να κάνουν μπάνιο με τους γονείς τους όσο πλησιάζουν την προεφηβεία. Πριν τους επιτρέψετε να κλείσουν την πόρτα ανάμεσά σας, δείξτε τους πώς να ετοιμάζουν μόνα τους το μπάνιο τους, φροντίζοντας να κλείνουν τον θερμοσίφωνα, να ελέγχουν τη θερμοκρασία του νερού και να τοποθετούν το αντιολισθητικό χαλάκι στη μπανιέρα. Τις πρώτες φορές που θα τα αφήσετε μόνα, αφού βγουν από το μπάνιο κοιτάξτε στα μαλλιά τους για υπολείμματα σαμπουάν. Η απουσία του επί μία σειρά ημερών συνεπάγεται ότι πλέον είναι σε θέση να λουστούν χωρίς τη βοήθειά σας. Παράλληλα, αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να μάθουν πριν το μπάνιο να ξεχωρίζουν τα καθαρά ρούχα που θα φορέσουν και μετά το τέλος του να κρεμούν την πετσέτα στη θέση της και να μαζεύουν τα νερά από το πάτωμα και τις τρίχες από τη μπανιέρα. Να είστε σίγουροι ότι θα αισθανθούν πολύ περήφανα όταν μπορέσουν να λειτουργήσουν ακριβώς όπως οι μεγάλοι!

Διαβάστε επίσης