Κατερίνα Σολωμού: "Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι πράξη αντίστασης" - ΦΩΤΟ

ΠΑΡΕΣΤΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Στο μνημόσυνο για τους πεσόντες του 1974 που διοργάνωσε η Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαΐας για τη συμπλήρωση 45 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο συμμετείχε η πολιτευτής Αχαΐας του ΚΙΝ.ΑΛ. και νεοεκλεγείσα  δημοτική σύμβουλος του δήμου Πατρέων Κατερίνα Σολωμού.

foto_1.jpg

foto_3.jpg

Μετά το τέλος της εκδήλωσης μνήμης, η κ. Σολωμού έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η φετινή επέτειος μνήμης για τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αμαυρώθηκε από τις απειλές Ερντογάνμε νέο «Αττίλα». Αυτή η εξέλιξη υπαγορεύει το καθήκον της εγρήγορσης και της συνεχούς προσπάθειας για βιώσιμη λύση του Κυπριακού, για διαρκή υπενθύμιση της βάναυσης παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

Το «δεν ξεχνώ» αποκτά ακόμη μεγαλύτερο βάρος, τώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της προσπαθώντας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, με  συνεχείς παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας που μας υπενθυμίζουν ότι η ιστορία απειλεί με επαναλήψεις.

Η διατήρηση της ιστορικής συνείδησης, της ιστορικής μνήμης είναι πράξη αντίστασης. Οι λαοί που δεν έχουν μνήμη δεν έχουν και μέλλον. Οφείλουμε να κρατάμε ζωντανή στη μνήμη μας την περιπέτεια της Κύπρου, οφείλουμε να  διδάξουμε στη νέα γενιά την ιστορία αυτού του τόπου.

Είμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας, παλεύουμε για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους, τιμάμε τους Κύπριους αλλά και τους Ελλαδίτες και βεβαίως τους Αχαιούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου, για το δικαίωμα ανθρώπων και των  λαών στην ελευθερία και την αυτοδιάθεση.

Η επανένωση της Κύπρου, η πλήρης κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα είναι ζήτημα ηθικής, δημοκρατικής και διεθνούς πολιτικής τάξης».

 

.

 

Διαβάστε επίσης