Η Μπογοτά ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι προσφέρει αμοιβή ύψους σχεδόν ενός εκατομμυρίου δολαρίων για πληροφορίες που θα επιτρέψουν τη σύλληψη του κοινοβουλευτικού Χεσούς Σάντριτς, πρώην διοικητή ανταρτών της οργάνωσης FARC, ο οποίος καταζητείται από τις αρχές διότι φέρεται να ενέχεται σε διακίνηση ναρκωτικών και η κυβέρνηση υποψιάζεται πως έχει διαφύγει στη Βενεζουέλα.
Ο διευθυντής της αστυνομίας Όσκαρ Ατεορτούα Ντούκε γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι προσφέρεται «αμοιβή έως και 3 δισεκατομμυρίων πέσος», ή 937.000 αμερικανικών δολαρίων, σε όποιο πρόσωπο δώσει στις αρχές πληροφορίες που θα επιτρέψουν τη σύλληψη του άλλοτε αξιωματικού των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, που αφοπλίστηκαν, διαλύθηκαν και μετασχηματίστηκαν σε πολιτικό κόμμα μετά την ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη στα τέλη του 2016.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κολομβίας, ο Ιβάν Ντούκε, είχε δηλώσει πως ο Σάντριτς πιθανόν έχει διαφύγει στη Βενεζουέλα.
Είναι υπαρκτή «η πιθανότητα αυτή» διότι η Βενεζουέλα «βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου διέφυγε», σημείωσε ο αρχηγός του Κράτους, ο οποίος ανήκει στη σκληρή δεξιά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε μέσο ενημέρωσης της πόλης Μπαρανκίγια (βόρεια).
Ο άλλοτε διαπραγματευτής των FARC στις συνομιλίες με την Μπογοτά, 52 ετών, σχεδόν τυφλός, είναι σήμερα ένας από τους δέκα κοινοβουλευτικούς του κόμματος Εναλλακτική Επαναστατική Κοινή Δύναμη, στο οποίο μετασχηματίστηκε η οργάνωση των πρώην ανταρτών, διατηρώντας το ίδιο ακρώνυμο στα ισπανικά.
Ο πρώην διοικητής μονάδας των ανταρτών, που εξαφανίστηκε την 30ή Ιουνίου από το στρατόπεδο κοινωνικής επανένταξης στο οποίο βρισκόταν, στο βόρειο τμήμα της χώρας, δεν παρουσιάστηκε την Τρίτη σε ακρόαση στο Ανώτατο Δικαστήριο αφιερωμένη στις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί για διακίνηση ναρκωτικών.
Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του και ζήτησε από την Ιντερπόλ να συμβάλλει στον εντοπισμό του και την προσαγωγή του ενόψει της έκδοσής του στην Κολομβία εάν διέφυγε στο εξωτερικό, όπως εκτιμάται.
«Καμία χώρα δεν μπορεί να του προσφέρει προστασία (...) αν οποιαδήποτε χώρα τον προστατεύει, θα την καταγγείλουμε σε διεθνές επίπεδο», προειδοποίησε ο πρόεδρος Ντούκε.
Ο Σάντριτς έγινε μέλος του κοινοβουλίου κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης, που προέβλεπε ότι το κόμμα FARC θα έχει εγγυημένες δέκα έδρες. Όμως η Ουάσινγκτον ζητεί την έκδοσή του, κατηγορώντας τον ότι αποπειράθηκε να εξαγάγει κοκαΐνη στις ΗΠΑ μετά την υπογραφή της συμφωνίας.
Πέραν του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο πρώην αντάρτης είναι υποχρεωμένος να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστικού βραχίονα της Ειδικής Δικαιοδοσίας για την Ειρήνη (JEP), που ερευνά τα πιο σοβαρά εγκλήματα τα οποία διέπραξαν αντάρτες και στρατιωτικοί τα 52 χρόνια που διήρκεσε ο ανταρτοπόλεμος των FARC.
Εάν αθετήσει αυτή την υποχρέωση, ενδέχεται να απολέσει όλα τα δικαστικά προνόμια που προβλέπονταν βάσει της συμφωνίας ειρήνης, χάρη στην οποία αφοπλίστηκαν περίπου 7.000 αντάρτες των FARC. Τη συμφωνία υπέγραψε με τους αντάρτες ο κεντρώος τέως πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος (2010-2018), ο οποίος τιμήθηκε γι’ αυτό με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Ο Χεσούς Σάντριτς είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2018, έπειτα από το αίτημα έκδοσης που υπέβαλαν οι ΗΠΑ. Ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος την 31η Μαΐου, κατ’ εντολή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι το μόνο αρμόδιο για την υπόθεσή του, καθώς είναι βουλευτής.
Το πρώην κορυφαίο στέλεχος των ανταρτών δηλώνει ότι είναι αθώος και κατηγορεί την εισαγγελία, την κυβέρνηση Ντούκε και τις ΗΠΑ ότι συνωμοτούν για να τορπιλίσουν τη συμφωνία ειρήνης.
Κατά πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του, ο Σάντριτς εξαφανίστηκε όταν έμαθε πως σχεδιαζόταν η δολοφονία του.
Πηγή : ΑΜΠΕ