Ο καύσωνας ξαναχτυπά από σήμερα: Θυμηθείτε τι πρέπει να κάνουμε για λόγους υγείας

Θα μας κάψει από σήμερα ο καιρός με το νέο κύμα καύσωνα να είναι εδώ!

Συγκεκριμένα, στα κεντρικά και τα βόρεια το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Ο καύσωνας θα φέρει τη θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει κατά τόπους στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Καύσωνας: Τα 9 μέτρα προστασίας

Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.
Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.

Τέλος, οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές κ.λ.π.

Καύσωνας: Πώς να κρατήσετε δροσερό το σπίτι σας

Eιδικοί από τον κυβερνητικό οργανισμό Public Health England, που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Υγείας, δημιούργησαν μία λίστα (checklist) με τα πιο επικίνδυνα σπίτια και τι μπορείτε να κάνετε. Όπως εξηγούν, αναλόγως με ορισμένα χαρακτηριστικά το σπίτι μας μπορεί να υπερθερμανθεί, εντείνοντας το αίσθημα της ζέστης. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

Βάλτε κουρτίνες ή σκίαστρα στα παράθυρα που εκτίθενται στον ήλιο, ιδίως κατά τις μεσημβρινές ώρες. Τα εξωτερικά σκίαστρα (π.χ. πέργκολες, τέντες, δίχτυα παραλλαγής κ.λπ.) είναι πιο αποτελεσματικά. Οι κουρτίνες είναι λιγότερο αποτελεσματικές, αλλά πιο φθηνές και εύκολες στην τοποθέτηση.
Φροντίστε οι κουρτίνες σας να είναι ανοικτόχρωμες, για να αντανακλούν τον ήλιο. Αποφύγετε τις σκουρόχρωμες κουρτίνες και τα μεταλλικά στόρια, διότι απορροφούν τη θερμότητα και θερμαίνουν περισσότερο το σπίτι.
Στα δωμάτια με παράθυρα προς τη δύση, τοποθετήστε εξωτερικά ρολά, παντζούρια ή κάποια άλλη σκίαση.
Βεβαιωθείτε ότι τα παράθυρα ανοίγουν καλά. Θα τα χρειασθείτε για να δροσίζετε το σπίτι το βράδυ, που πέφτει η περιβαλλοντική θερμοκρασία.
Βεβαιωθείτε ότι είναι απενεργοποιημένες όλες οι πηγές θερμότητας στο σπίτι (π.χ. κουζίνα, φώτα, η κεντρική θέρμανση κ.λπ.).
Βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν σωστά όλες οι συσκευές που μπορεί να σας προσφέρουν δροσιά. Π.χ. το ψυγείο, ο ανεμιστήρας, ο κλιματισμός, ο καταψύκτης.
Δημιουργήστε ένα δροσερό δωμάτιο στο οποίο θα καταφεύγετε όταν έχει την μεγαλύτερη ζέστη. Το δωμάτιο αυτό ιδανικά πρέπει να βλέπει ανατολικά ή νότια και να δροσίζεται με εσωτερική και εξωτερική σκιά, καλό αερισμό και ανεμιστήρα ή κλιματισμό. Καλό είναι επίσης να αποτελεί το δωμάτιο στο οποίο θα κοιμάστε.
Φυτέψτε μεγάλα φυτά στα μπαλκόνια ή γύρω από το σπίτι και βάλτε μεγάλα φυτά στο εσωτερικό του. Τα φυτά παρέχουν σκίαση και δροσίζουν τον αέρα.
Μονώστε το σπίτι σας.

Αν δεν μπορείτε να δροσίσετε αρκετά το σπίτι σας, καταφύγετε σε κάποιον κλιματιζόμενο, ανοικτό δημόσιο χώρο ή στο κλιματιζόμενο σπίτι συγγενών ή φίλων.

Καύσωνας: Ανοικτές κλιματιζόμενες αίθουσες από τον δήμο Αθηναίων, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Οκτώ κλιματιζόμενες αίθουσες θα διαθέσει σε άτομα ευάλωτων ομάδων ο δήμος Αθηναίων, από σήμερα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Οι αίθουσες που θα λειτουργούν -με διευρυμένο ωράριο- ως σημεία δροσιάς είναι οι Λέσχες Φιλίας Αγίου Παύλου, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, 'Ανω Πετραλώνων, Κολοκυνθούς, Αγίου Ελευθερίου, Αγίου Μελετίου και Αμπελοκήπων. Πληροφορίες για τα σημεία δροσιάς, αλλά και χρηστικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα παρέχονται και από την πρωτοποριακή εφαρμογή του δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, «EXTREMA» www.extrema.space

Διαβάστε επίσης