Σία Αναγνωστοπούλου: Η Αχαΐα θα είναι το κάστρο της νέας Μεταπολίτευσης για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού, αριστερού χώρου

Συνέντευξη στο Super B

Στον τηλεπτικό σταθμό Super B μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου. Αναφερόμενη στις δημοσκοπήσεις και την προεκλογική “μάχη” των κομμάτων, η Σία Αναγνωστοπούλου είπε ότι “δίνουμε τη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. Σεβαστές οι δημοσκοπήσεις αλλά είναι πιο σεβαστός ο αγώνας που δίνουμε μέσα στην κοινωνία για να εξηγήσουμε αυτά που έχουμε κάνει και αυτά που σκοπεύουμε να κάνουμε από δω και πέρα αλλά και να αποκαλύψουμε ένα πρόγραμμα που αποκρύπτεται και είναι αυτό της ΝΔ”.

Για το ότι η ΝΔ δεν δέχθηκε τη διεξαγωγή τηλεμαχίας είπε ότι η ΝΔ δεν αποκαλύπτει ανοιχτά τα χαρτιά της. Ο κ.Μητσοτάκης άλλωστε δεν δέχτηκε debate ούτε με τον κ.Τσίπρα ούτε με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, πράγμα που δείχνει ότι κάτι θέλουν να κρύψουν.

Μιλώντας για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό τόνισε ότι: “Τώρα αποκαλύφθηκε, χωρίς να διαψευστεί από τη ΝΔ, ότι η ιδιωτική ασφάλιση θα περάσει σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες κάτι που αυτό σημαίνει τεράστια επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και κίνδυνος να μην υπάρξει επικουρική ασφάλιση των συνταξιούχων μετά από λίγα χρόνια”.

Η ΝΔ όχι απλώς κλείνει το μάτι στις ασφαλιστικές εταιρείες, έχει κάνει απευθείας συνεννόηση με τις ασφαλιστικές εταιρείες και όχι τις ελληνικές, αλλά από ό,τι μαθαίνουμε με ευρωπαϊκές, όπως η Eurolife, είπε η Σία Αναγνωστοπούλου και πρόσθεσε ότι “το Δημόσιο μόνο μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλιση και το συνταξιοδοτικό μέλλον των ανθρώπων. Δεν μπορεί να το κάνει ο ιδιωτικός τομέας. Και έθεσε το ερώτημα: “Η χώρα δοκίμασε μια μεγάλη καταιγίδα που λέγεται χρεοκοπία και φτάσαμε στην κρίση. Είναι ανάγκη να πάθουμε πάλι τα ίδια;”

“Κατορθώσαμε με χίλιους δυο κόπους να έρθει ισορροπία, και πλήρωσαν οι συνταξιούχοι γι’ αυτό, μειώθηκαν οι συντάξεις τους πολλές φορές από την προηγούμενη κυβέρνηση, και τώρα το ασφαλιστικό μας δεν κινδυνεύει για αρκετά χρόνια. Γιατί να διακινδυνεύσεις ένα σύστημα το οποίο εξυγιάνθηκε και μπορεί να σταθεί στα πόδια του, εξασφαλίζοντας κατώτατη σύνταξη”. Και έθεσε το ερώτημα: “τι θα γίνει με τους αγρότες; θα πληρώνουν και οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιπλέον ασφαλιστική εισφορά 7%; τι θα γίνει με τα βαρέα ανθυγιεινά, τι θα γίνει με την κύρια σύνταξη;”

Αναφερόμενη στις επενδύσεις σημείωσε χαρακτηριστικά ότι “οι επενδύσεις στην Ελλάδα το 2010 ήταν στο 10% του ΑΕΠ, σήμερα είναι στο 17% του ΑΕΠ. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, όπως είδαμε κι εχθές την υπογραφή της συμφωνίας με τρεις ενεργειακούς κολοσσούς για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κρήτης. Αυτές είναι άμεσες επενδύσεις. Αυτό που βλέπουμε στο πρόγραμμα του κ.Μητσοτάκη είναι: περιορισμός των μισθών, περιορισμός των εργασιακών δικαιωμάτων.”

Μιλώντας για τα εργασιακά δικαιώματα και τα επιδόματα είπε ότι “όταν κάναμε αύξηση του κατώτατου μισθού και όταν καταργήσαμε τον εξευτελιστικό υποκατώτατο, η ΝΔ ήταν αντίθετη με το 11% αύξηση που τελικά νομοθετήσαμε και έλεγε ότι έπρεπε να είναι διπλάσιο από την ανάπτυξη, δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση 4 ή 6%.

Για τα εργασιακά δικαιώματα ακούσαμε για το 7ήμερο, ακούσαμε για το 8ωρο ότι είναι παρωχημένο, ακούμε τον κ.Μητσοτάκη να λέει ότι θα καταργήσω ό,τι εμποδίζει την επιχειρηματικότητα αλλά κι εσείς να είστε καλοί με τους εργαζομένους. 

Τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί μετά από πάρα πολλές δεκαετίες αγώνες, είναι ζήτημα συλλογικών συμβάσεων και προστασίας από το κράτος.

Για τα επιδόματα έχει πέσει πάρα πολύ σπέκουλα. Ήμασταν η τελευταία χώρα στην προνοιακή πολιτική πράγμα που σημαίνει επιδόματα, διότι δεν υπάρχει πολιτισμένη χώρα χωρίς επιδόματα. Το ποσοστό επί του ΑΕΠ ήταν πάρα πολύ χαμηλό. Μας λοιδορούν ότι κάνουμε φιλανθρωπία, αλλά αυτό είναι πραγματικό πρόσωπο της ΝΔ που αποκαλύπτεται. Δεν υπάρχει δημοκρατικό και δίκαιο κράτος χωρίς επιδοματική πολιτική, όχι μόνο στις ευάλωτες ομάδες, αλλά σε όλους, τη μικρομεσαία τάξη και τα μεσαία στρώματα. Η επιδοματική αφορά όλους, δεν αφορά μόνο τους φτωχούς. Τώρα η Ελλάδα ανέβηκε σκαλοπάτια ως προς την προνοιακή πολιτική. Δημιουργούν κοινωνικό αυτοματισμό και κάνουν τον κόσμο να λέει μου παίρνουν χρήματα και τα δίνουν σε επιδόματα.

Δεν υπάρχει χώρα δημοκρατική στην Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη και στήριξη της μιας τάξης από την άλλη.

Μικρομεσαία τάξη δεν υπάρχει αν δεν ακουμπάει τα πόδια της σε μία υγιή, λαϊκή τάξη. Σε διαφορετική περίπτωση έχουμε φαινόμενα όπως της Βραζιλίας με πάμπλουτους από τη μια μεριά και φαβέλες από την άλλη.

Η μικρομεσαία τάξη ζει από τη ζήτηση που παράγεται μέσα στην κοινωνία από τα λαϊκά στρώματα, δεν αυτοτροφοδοτείται. Αυτό είναι ψέμματα. Τα μεσαία στρώματα καταρρακώνονται από πολιτικές που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα. Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτό το μύθο. Χωρίς δίκαιη φορολόγηση, η μεσαία τάξη θα είναι υποχρεωμένη να πληρώνει για τις υπηρεσίες που της παρέχονται από το κράτος, δηλαδή υγεία και παιδεία. Πουθενά στον κόσμο δεν έχουμε δημοκρατία και ευμάρεια χωρίς να έχουμε αλληλεγγύη ανάμεσα σε αυτές τις δυο τάξεις.

Το ΔΝΤ ήθελε μια μεσαία τάξη καταρρακωμένη, λαϊκά στρώματα εξαθλιωμένα. Πρέπει λοιπόν, να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή όταν θα πάμε να ψηφίσουμε”. 

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι έχουν να περιμένουν οι πολίτες αλλά και για το κλίμα που διαμορφώνεται, η Σία Αναγνωστοπούλου τόνισε:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε άλλα είπε, ούτε άλλα έπραξε. Η κοινωνία μπορεί να πει: καθυστερήσατε, διότι βγήκαμε από τα μνημόνια μόλις τον περασμένο Αύγουστο  του 2018. Η ΝΔ δεν έχει όμως και τόσο κρυφή ατζέντα, διότι είδαμε με ποιο τρόπο διαχειρίστηκε η ΝΔ την κρίση και πώς διαχειριστήκαμε εμείς την κρίση το μνημόνιο. Μήπως θυμόμαστε πόσα λουκέτα μπήκαν στα καταστήματα; Αυτή ήταν η μεσαία τάξη. Θυμόμαστε, εδώ στην Πάτρα, την οδό Κορίνθου και την οδό Γούναρη γεμάτες λουκέτα. Θυμόμαστε πάρα πολύ καλά  πότε επήλθε η καταστροφή της μεσαίας τάξης, πότε μπήκε ο ΕΝΦΙΑ, πότε μπήκε η εισφορά αλληλεγγύης, πότε μπήκαν χίλια δυο. Θυμόμαστε κόσμο να τρώει στα σκουπίδια.

Οι 120 δόσεις ήταν σωτήριο πράγμα για πάρα πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες και όχι μόνο ενώ τώρα μπαίνουν κι οι επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει “βάζω πλάτη” στη μικρομεσαία τάξη.

Δυστυχώς, υπάρχει προπαγάνδα ότι όλα ξεκίνησαν το 2015. Λαός χωρίς μνήμη  είναι καταδικασμένος να πάθει ό,τι είχε πάθει στο παρελθόν. Ο λαός αυτός όμως δεν έχει χάσει τη μνήμη του. Θυμάται τους απολυμένους και τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα από τον κ.Μητσοτάκη. Θυμάται επίσης και ότι όλους αυτούς τους επαναπροσέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διότι με απολύσεις δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Δόθηκε μάχη και κατορθώθηκε το 1 προς 1, δηλαδή μία συνταξιοδότηση προς μία πρόσληψη και τώρα αυτό πάει να γίνει 1 προς 5. Τι θα γίνει με τα νοσοκομεία, με τα σχολεία, τι θα γίνει με τις δημόσιες υπηρεσίες;

Κλείνοντας, η Σία Αναγνωστοπούλου έστειλε για το μήνυμα που εκτιμά ότι θα στείλει η Αχαΐα στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου: “Η Αχαΐα θα είναι το κάστρο της νέας Μεταπολίτευσης και θα δώσει το σύνθημα για αυτό που γίνεται σε όλη την Ευρώπη,  ανασυγκρότηση δηλαδή του σοσιαλιστικού, αριστερού χώρου για να γίνει και εδώ ανασυγκρότηση του προοδευτικού, αριστερού χώρου.

Θεωρώ ότι σε όλη την Ελλάδα αλλά κυρίως στην Αχαΐα, σε αυτό το κάστρο της Μεταπολίτευσης, κατά την οποία στήθηκε η Δημόσια Υγεία, η Δημόσια Παιδεία, το Κράτος Πρόνοιας ασχέτως αν εκφυλίστηκαν στη συνέχεια και οδηγηθήκαμε σε παθογένειες, ο κόσμος θυμάται.”

Διαβάστε επίσης