Πάτρα: Ξεκινά η «Έξυπνη στάθμευση» - ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Πατρέων υπογράφηκε η απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ του προγράμματος “Ανάπτυξη Έξυπνων Λύσεων Διαχείρισης και Ενημέρωσης των Πολιτών για Έξυπνες Θέσεις Στάθμευσης, Κυκλοφοριακή Κίνηση και Έξυπνες Στάσεις”.

Το πρόγραμμα είναι του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και αφορά τη «Διαμόρφωση Στρατηγικής για τις έξυπνες πόλεις και υλοποίηση εθνικού συστήματος διαχείρισης στάθμευσης».

 Η συμφωνία για το έργο θα υπογραφεί με έναν ανάδοχο και θα έχει διάρκεια 4 έτη από την υπογραφή, ενώ υπάρχει πρόσκληση συνεργασίας στους δήμους που επιθυμούν να μετέχουν στο πρόγραμμα καθώς θα υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού.

Τα «οφέλη» της «έξυπνης στάθμευσης»

Το σύστημα «έξυπνης» ελεγχόμενης στάθμευσης θα υποστηρίζεται από εφαρμογές που θα ενημερώνουν τους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο για τις κενές θέσεις και θα τους κατευθύνουν σε αυτές.

Η ενημέρωση των Πατρινών και των επισκεπτών της Αχαϊκής πρωτεύουσας από πίνακες ανακοινώσεων στην είσοδο της πόλης για τη διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, την κυκλοφοριακή κίνηση και τις έξυπνες στάσεις των λεωφορείων είναι τα βασικά στοιχεία που περιλαμβάνει το έργο των έξυπνων στάσεων, προϋπολογισμού 950.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει:

• Σύστημα παρακολούθησης των κυκλοφοριακών συνθηκών και υπολογισμού χρόνου ταξιδίου, δίκτυο αισθητήρων εδάφους που θα ελέγχει τη διαθεσιμότητα της στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.

• Σύστημα ελέγχου διαθεσιμότητας – χωρητικότητας στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης μέσω αισθητήρων διέλευσης στην είσοδο και την έξοδό τους.

• Πινακίδες με μεταβλητά μηνύματα που θα ενημερώνουν του οδηγούς για τις κυκλοφοριακές συνθήκες εντός της πόλης.

• Πινακίδες έξυπνων στάσεων για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Προβλέπεται επέκταση του υπάρχοντος δικτύου πινακίδων.