Το Εθνικό Θέατρο παρουσίασε ξανά -έπειτα από δεκαοκτώ χρόνια- την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Ιουνίου, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, την «Ορέστεια» του Αισχύλου, τη μοναδική σωζόμενη τριλογία του Αρχαίου Δράματος, και εισέπραξε το θερμό χειροκρότημα δέκα χιλιάδων θεατών.
Η παράσταση θα παιχτεί ολόκληρη και στην Ελευσίνα την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ ενδιάμεσα κάθε έργο θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα.
Ιώ Βουλγαράκη, Λίλλυ Μελεμέ και Γεωργία Μαυραγάνη, τρεις πρωτοεμφανιζόμενες στην Επίδαυρο σκηνοθέτιδες, ανέλαβαν με επιτυχία την παρουσίαση της τριλογίας σε μια ενιαία παραγωγή. Η μετάφραση φέρει υπογραφή του Κ.Χ. Μύρη, τα σκηνικά του Πάρι Μέξη και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.
Η τριλογία του Αισχύλου μέσα από τρεις σκηνοθετικές απόψεις
Ο «Αγαμέμνων», το πρώτο έργο της τριλογίας, σε σκηνοθεσία Ιούς Βουλγαράκη, αποτελεί ένα ποιητικό σύμπαν όπου, μετά από δέκα χρόνια, ο βασιλιάς επιστρέφει νικητής από τον τρομερό Τρωικό Πόλεμο για να δολοφονηθεί στο σπίτι του από τη γυναίκα του, την Κλυταιμνήστρα. Θύτης και θύμα εναλλάσσουν ρόλους, ενώ το ερώτημα που αναδύεται είναι: «ποιος έχει δικαίωμα στο έγκλημα και από πού αντλεί το δικαίωμα αυτό;».
Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Δημήτρης Γεωργιάδης (Κήρυκας), Στέλιος Ιακωβίδης (Φρουρός), Δέσποινα Κούρτη (Κασσάνδρα), Αλέξανδρος Λογοθέτης (Αίγισθος), Αργύρης Ξάφης (Αγαμέμνων), Εύη Σαουλίδου (Κλυταιμνήστρα).
Χορός ανδρών (αλφαβητικά): Θανάσης Βλαβιανός, Πάρις Θωμόπουλος, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Νίκος Καρδώνης, Κωστής Κορωναίος, Δαυίδ Μαλτέζε, Γιάννης Νταλιάνης, Θέμης Πάνου, Στρατής Πανούριος.
H Λίλλυ Μελεμέ σκηνοθετεί τις «Χοηφόρους», το δεύτερο μέρος της «Ορέστειας», που τοποθετείται χρονικά δέκα χρόνια περίπου μετά το τέλος του «Αγαμέμνονα» και αφορά την έλευση του Ορέστη, του νεαρού εκδικητή, που οφείλει να ανταποκριθεί στον πανάρχαιο νόμο του καθήκοντος και να πληρώσει το αίμα με αίμα. Όμως, όταν ο παλιός κόσμος φτάνει πια σε αδιέξοδο, το λαμπρό φως της νέας Δικαιοσύνης που θα συμφιλιώσει τον παλαιό με τον καινούριο κόσμο που ανατέλλει, βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά και ο δρόμος που θα πρέπει να διανυθεί προς αυτήν την κατεύθυνση είναι εξαιρετικά επώδυνος. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η επανάληψη της αποτρόπαιης βίας γίνεται τελετουργία εξαγνισμού μιας ολόκληρης κοινωνίας, η οποία θα μεταβεί απ’ το σκοτάδι στο φως.
Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Βασίλης Καραμπούλας (Οικέτης), Μαρία Κίτσου (Ηλέκτρα), Φιλαρέτη Κομνηνού (Κλυταιμνήστρα), Γιάννης Νιάρρος (Ορέστης), Αγορίτσα Οικονόμου (Τροφός), Γιώργος Στάμος (Πυλάδης), Γιώργος Χρυσοστόμου (Αίγισθος). Χορός (αλφαβητικά): Νατάσα Εξηνταβελώνη, Σοφία Κουλέρα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Μαρία Μηνά, Νάνσυ Μπούκλη, Αρετή Τίλη, Ιώβη Φραγκάτου, Χριστίνα Χριστοδούλου.
Στις «Ευμενίδες», σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, ο Oρέστης, καταδιωκόμενος από τις Ερινύες, ακολουθεί την υπόδειξη του θεού Απόλλωνα και προσπέφτει ικέτης στο άγαλμα της Αθηνάς. Όταν ο ήρωας βρεθεί μπροστά στον Άρειο Πάγο, η θεά θα τον αθωώσει με την ψήφο της ενώ θα καθιερώσει τιμές για τις Ερινύες, τις οποίες ανακηρύσσει αγαθοποιές θεότητες, δηλαδή Ευμενίδες.
Η τριλογία κλείνει τον κύκλο της με την αποκατάσταση της ισορροπίας, μέσα σε μια ατμόσφαιρα συμφιλίωσης, σε μια τραγική σύγκρουση που ο άνθρωπος δεν μπορεί να δώσει λύση. Η κρίση αυτή έρχεται λίγο μετά το 462, όταν με τη μεταβολή του πολιτεύματος είχε μεταφερθεί στον Άρειο Πάγιο η δικαιοπραξία των φονικών υποθέσεων.
Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Ναζίκ Αϊδινιάν, Μιχάλης Βαλάσογλου, Στέλλα Βογιατζάκη, Κατερίνα Καραδήμα, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Νίκος Μάνεσης, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Αγγελική Παπαθεμελή, Μαριάμ Ρουχάτζε, Τζωρτζίνα Τάτση.
Η περιοδεία
12 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης «Αγαμέμνων»
13 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης «Χοηφόροι», «Ευμενίδες»
2 Αυγούστου, Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων «Αγαμέμνων»
3 Αυγούστου, Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων «Χοηφόροι», «Ευμενίδες»