Κρατική αρμοδιότητα η κοινωνική πολιτική, όχι ιατρική

Της ΑΣΠΑΣΙΑΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ*

Για μία ακόμα φορά ο ιδιωτικός διαγνωστικός τομέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καλείται να σηκώσει το βάρος της κοινωνικής πολιτικής που οφείλει το κράτος να προσφέρει στον ασφαλισμένο.

Οι συνάδελφοι εργαστηριακοί γιατροί ζουν υπό τον ασφυκτικό κλοιό που δημιουργούν γύρω τους τα απανωτά σωρευτικά χαράτσια του clawback και των περικοπών στους προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ που διατυμπανίζουν ότι πέτυχαν περιστολή των δαπανών στο χώρο της υγείας προφανώς ερμηνεύουν, ως τέτοια, τις περικοπές των δαπανών για τη πρωτοβάθμια περίθαλψη των πολιτών το κόστος της οποίας μετακυλύουν στον γιατρό.

Αυτό το βάρος δεν μπορούν να το σηκώσουν άλλο πλέον οι συνάδελφοι του ιδιωτικού εργαστηριακού τομέα. Μέχρι πότε θα μετράμε λουκέτα σε εργαστήρια και ιδιωτικά ιατρεία επειδή το κράτος χρησιμοποιεί την ιατρική τσέπη για την κοινωνική του πολιτική; Μέχρι πότε θα αποχαιρετάμε συναδέλφους που αναγκάζονται να πάρουν τον δρόμο της μετανάστευσης για να επιβιώσουν;
Η εικόνα αυτή απέχει πολύ από την κυβερνητικά περιγραφόμενη η οποία περιλαμβάνει υπερπλεονάσματα και αυξημένες παροχές στους ασφαλισμένους. Για πιο υπερπλεόνασμα κάνει λόγο όταν δεσμεύει το 70% και πλέον των εσόδων τους οδηγώντας τους συναδέλφους στην πλήρη εξαθλίωση;

Εχουν αναρωτηθεί οι επικεφαλής του υγειονομικού τομέα για το κόστος συντήρησης και λειτουργίας ενός εργαστηρίου; Προφανώς όχι. Αλλωστε η προχθεσινή δημόσια παραδοχή του υπουργού Υγείας, για άδικη απόφαση εις βάρος του ιδιωτικού εργαστηριακού τομέα, αρκεί να γίνει αντιληπτό σε ολόκληρη την κοινωνία το βάρος που καλούνται να σηκώσουν οι συνάδελφοι.
Από σήμερα, στην προσπάθειά τους να εισακουστούν από την κεντρική διοίκηση, ξεκινούν έναν νέο κύκλο κινητοποιήσεων. Επειδή το θέμα αυτό αγγίζει το σύνολο της κοινωνίας οφείλουμε να τους συμπαρασταθούμε ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

 

* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι ιατρός, ακτινοδιαγνώστρια Επιμελήττρια Α΄ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.

Διαβάστε επίσης