Ρευματοειδής αρθρίτιδα: 10 πρώιμα συμπτώματα

Αποτελεί όχι μόνο την πιο συχνή́ χρόνια φλεγμονώδη αρθροπάθεια παγκοσμίως, αλλά και το πιο συχνό αίτιο χρόνιου προβλήματος υγείας στην Ελλάδα.

 Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει τις αρθρώσεις και, παρά το γεγονός ότι εκδηλώνεται συνηθώς σε άτομα μεταξύ́ 35 και 55 ετών, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Αν και τα κύρια συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι ο πόνος και η δυσκαμψία των αρθρώσεων, υπάρχουν ορισμένα ακόμα πρώιμα σημάδια που μπορεί να προειδοποιούν για την εμφάνιση της αυτοάνοσης αυτής ασθένειας.

Τα 10 ανησυχητικά σημάδια:

1. Η κόπωση και η έλλειψη ενέργειας είναι ένα από τα κύρια πρώιμα σημάδια, τα οποία μπορεί να οφείλονται στην αντίδραση του σώματος στη φλεγμονή των αρθρώσεων.

2. Το γενικότερο αίσθημα αδιαθεσίας μπορεί να συνοδεύεται από ήπιο ή υψηλό πυρετό και ανεξήγητη απώλεια βάρους, σε συνδυασμό με μειωμένη όρεξη.

3. Η ακαμψία ή δυσκαμψία συγκεκριμένων αρθρώσεων είναι ακόμα ένα χαρακτηριστικό «παράπονο» του σώματος, το οποίο εκδηλώνεται σταδιακά και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

4. Ένα γενικότερο αίσθημα αυξημένης ευαισθησίας στις αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών είναι, επίσης, ένα πρώιμο σημάδι, το οποίο επηρεάζει τη φυσιολογική κίνηση των άκρων.

5. Η αυξημένη ευαισθησία ακολουθείται συχνά και από πόνο στις κλειδώσεις των δακτύλων, των καρπών και των γονάτων, ο οποίος προκαλείται από φλεγμονή στην εσωτερική επένδυση των αρθρώσεων.

6. Το πρήξιμο των αρθρώσεων είναι ένα τυπικό πρώιμο σημάδι της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, το οποίο γίνεται περισσότερο εμφανές με την επιδείνωση της νόσου.

7. Πολλές φορές η φλεγμονή στις αρθρώσεις προκαλεί την ερυθρότητα του δέρματος των σημείων αυτών, λόγω της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων της περιοχής.

8. Η εμφάνιση μικρών εξογκωμάτων στις αρθρώσεις είναι ένα ακόμα πρώιμο σημάδι, τα οποία παρατηρούνται στο πίσω μέρος του αγκώνα και ανάμεσα στα δάχτυλα.

9. Το μούδιασμα ή η απώλεια της αίσθησης στα άκρα μπορεί, επίσης, να είναι ένα πρώιμο σημάδι της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

10. Μεταξύ των πρώιμων σημαδιών είναι και η μείωση του εύρους των κινήσεων των άκρων, λόγω βλάβης στους συνδέσμους και στους τένοντες.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη και παραμόρφωση στις αρθρώσεις, ειδικά στα αρχικά στάδια της νόσου. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία από τον ειδικό γιατρό, τον ρευματολόγο, η οποία είναι εξατομικευμένη ανάλογα με τη βαρύτητα της αρθρίτιδας και των ιδιαιτεροτήτων του κάθε ασθενούς.

 

Μπορεί στην πρώτη γραμμή της θεραπείας να είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα παυσίπονα παρακεταμόλης, που σύμφωνα με έρευνες ανακουφίζουν από τον πόνο και τη φλεγμονή, ωστόσο δεν μεταβάλλουν την πορεία της νόσου. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι στο χέρι του πάσχοντα να λάβει ορισμένα απλά μέτρα και να υιοθετήσει συνήθειες που περιορίζουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, προστατεύουν τις αρθρώσεις του και κατ’ επέκταση βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του.

Διαβάστε επίσης