Η Πάτρα δίνει… εξετάσεις- Ο Project Manager των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων Ηλίας Δαλαϊνάς μιλάει για το βαθμό ετοιμότητας της διοργάνωσης και τα κέρδη της πόλης

Έντεκα αθλήματα σε 7 ημέρες σε 10 εγκαταστάσεις. Οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες της Πάτρας, είναι το μεγάλο θερινό της στοίχημα. Ένα στοίχημα που δεν αφορά μόνο την διεξαγωγή αυτή καθ΄ εαυτή των αγώνων αλλά και το μέλλον της πόλης στο επίπεδο της κατοχύρωσης του ρόλου της ως τόπου διεξαγωγής μεγάλων αθλητικών γεγονότων.

Από τις 25 έως τις 31 Αυγούστου, η Πάτρα περνάει από εξετάσεις και η «βαθμολογία» της θα μείνει στο… βιογραφικό της.

Μιλάμε για τη «βαθμολογία» που θα μεταφέρεται από στόμα σε στόμα από τους πάνω από 2.500 εμπλεκόμενους με τους αγώνες οι οποίοι  θα επιστρέψουν στις χώρες τους μεταφέροντας το «άρωμα» της πρωτεύουσας της Αχαΐας.

Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και τους επισκέπτες, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι η Πάτρα έχει μια παραπάνω από καλή ευκαιρία να συστηθεί με το καλό της πρόσωπο στον κόσμο.

Δύο και πλέον μήνες πριν από τη διεξαγωγή των αγώνων, οι ταχύτητες έχουν ανέβει, οι αρμόδιοι ισχυρίζονται ότι  έχει κερδηθεί ο χαμένος χρόνος και έχουν αρθεί πλήρως οι ανησυχίες που είχαν προκληθεί σε μια μεγάλη μερίδα φορέων και πολιτών εξαιτίας των καθυστερήσεων που κάποια στιγμή απείλησαν σοβαρά τη διοργάνωση.

Ο Project Manager των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων της Πάτρας Ηλίας Δαλαϊνάς, μιλάει για τους αγώνες που φέρνουν την πόλη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Μεσογείου και καλεί τους Πατρινούς να μπουν στο ρυθμό επισημαίνοντας ότι το Look of the City και το Look of the Games των αγώνων της Πάτρας θα αποτελέσουν σταθμό αυτής της διοργάνωσης μιας και για πρώτη φορά το επίπεδό τους θα είναι εφάμιλλο με αυτό των Ολυμπιακών.

Αναλάβατε καθήκοντα σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο χωρίς να έχετε τη δυνατότητα του άπλετου χρόνου για την υλοποίηση του σχεδιασμού σας. Είστε ικανοποιημένος από την πορεία της προετοιμασίας;

«Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν καθυστερήσεις. Κάποια στιγμή κινδύνευσε το έργο. Τον Ιανουάριο η Οργάνωση στελεχώθηκε με έμπειρους τεχνοκράτες του χώρου και ο χρόνος κερδήθηκε. Μειώσαμε τον αριθμό των εγκαταστάσεων για να επιτύχουμε οικονομία κλίμακας. Τώρα είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Θέλουμε να κάνουμε εξαιρετικούς αγώνες με ανθρώπινο μέτρο και  χωρίς υπερβολές. Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε το Chefsde Mission Seminar, όπου οι αρχηγοί των αθλητικών αποστολών παραβρέθηκαν στην Πάτρα και ενημερώθηκαν για τον σχεδιασμό μας. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία με αισιοδοξία»

 

Σε ποιο βαθμό ετοιμότητας βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή;

«Έχουμε περάσει από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση. Έχουμε πλέον επιχειρησιακή δομή και το επόμενο χρονικό διάστημα θα θέσουμε σε εφαρμογή το επιχειρησιακό μας σχέδιο. Διενεργούμε πλήθος διαγωνισμών για να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα στην ώρα τους. Εξασφαλίζουμε τα απαραίτητα παραχωρητήρια και αδειοδοτούμε τους χώρους που θα χρησιμοποιήσουμε. Εκπαιδεύουμε το προσωπικό μας και τους εθελοντές μας. Συμβασιοποιούμε τις ξενοδοχειακές μονάδες που είναι απαραίτητη διαδικασία αφού δεν διαθέτουμε Μεσογειακό Χωριό. Υπογράφουμε μνημόνια συνεργασίας με τους φορείς της πόλης που θα υποστηρίξουν το έργο μας».

 

Από πότε θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες;

«Οι αθλητικές εγκαταστάσεις στο σύνολό τους, με εξαίρεση το κολυμβητήριο Πεπανός,  είναι προσωρινές. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προετοιμαστούν νωρίτερα από το αναγκαία απαραίτητο. Ως εκ τούτου θα αρχίσετε να βλέπετε τα έργα από τις 20 Ιουλίου και ύστερα. Μέχρι τις 10 Αυγούστου όλες οι αγωνιστικές και προπονητικές εγκαταστάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί».

 

Ποια είναι η γνώμη σας για το επίπεδο των Πατρινών στελεχών που δουλεύουν για τους Μεσογειακούς Παράκτιους;

«Η Οργανωτική Επιτροπή είναι στελεχωμένη με άξια στελέχη υψηλών προδιαγραφών. Πολλά από αυτά θα τα ζήλευαν πολλές οργανωτικές επιτροπές άλλων αθλητικών διοργανώσεων.

Κάποιοι διαθέτουν εμπειρία, κάποιοι την αποκτούν τώρα. Όλοι εκπαιδεύονται καθημερινά από μία ομάδα έμπειρων στελεχών με πλούσιο ιστορικό σε αθλητικές διοργανώσεις.

Με το πέρας των Αγώνων κάποια στελέχη θα ακολουθήσουν τον δικό μας δρόμο. Θα στελεχώνουν άλλες διοργανώσεις γιατί θα διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία.  Όμως και τα υπόλοιπα στελέχη θα έχουν αποκτήσει μία βασική κληρονομιά, για ό,τι και αν κάνουν στην ζωή τους, αφού θα είναι εκπαιδευμένοι σε μία μεθοδολογία εργασίας χρήσιμη για κάθε περίσταση».

 

Πόσα άτομα εκτιμάτε ότι θα είναι τα μέλη των αποστολών και οι συνοδοί τους που θα βρεθούν τον Αύγουστο στην Πάτρα;

«Έχουμε ρεκόρ συμμετοχών. Αυτό αν και μεγαλώνει τις ευθύνες μας,  μας χαροποιεί. Οι αθλητές θα ξεπεράσουν τους 1000 και οι συνοδοί τους 500. Σε αυτό τον αριθμό προστίθενται οι διαιτητές, κριτές, επόπτες και τεχνικό προσωπικό οι οποίοι υπολογίζονται σε 320 άτομα. Το σύνολο πάντως των εμπλεκομένων με τους Αγώνες θα ξεπεράσει κατά πολύ τις 2.500 άτομα».

 

Ένα σημαντικό θέμα είναι αυτό που αφορά τη διαμονή των μελών των αποστολών  σε συνάρτηση με τον περιορισμένο αριθμό των κλινών. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

«Η Πάτρα δεν έχει υψηλό αριθμό καταλυμάτων και ξενοδοχειακών μονάδων. Το σύνολο των αθλητικών αποστολών θα το φιλοξενήσουμε σε ξενοδοχεία τα οποία εκτείνονται σε ένα τόξο 25 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Θα χρειαστούμε περίπου 2000 κλίνες. Έχουμε εξασφαλίσει το 90% των απαιτούμενων κλινών και συνεχίζουμε. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι στον τομέα αυτό. Από την άλλη πλευρά τα πολλαπλά σημεία διαμονής (θα χρησιμοποιηθούν περίπου 30 διαφορετικά καταλύματα) δημιουργούν υψηλές απαιτήσεις στον τομέα των μεταφορών, κάτι που μας απασχολεί έντονα. Ετοιμάζουμε πολύ ισχυρό δίκτυο μεταφορών κυκλικής τροχιάς καθώς και σημεία διαχείρισης στόλου αυτοκινήσεων για να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες τις διοργάνωσης».

Ποιο είναι το αποτύπωμα που ευελπιστείτε ότι θα αφήσουν οι αγώνες της Πάτρας τόσο στον ίδιο το θεσμό όσο και στην πόλη που θα τους φιλοξενήσει;

«Η Πάτρα για δέκα και πλέον ημέρες θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητισμού. Αν και οι Αγώνες είναι Μεσογειακοί, η δημοτικότητά τους είναι πολύ υψηλή. Η πόλη θα αποκτήσει υποδομές αλλά και αθλητικό εξοπλισμό. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Πάτρα με την ευκαιρία της διοργάνωσης των 2ων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, θα αποκτήσει έμπειρο τεχνικά προσωπικό το οποίο θα μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε αθλητική διοργάνωση στο μέλλον. Η Πάτρα διαθέτει εξαιρετικές αθλητικές εγκαταστάσεις και μπορεί να φιλοξενήσει διοργανώσεις διεθνούς  βεληνεκούς. Η στελέχωση τους ως εκ τούτου θα αποτελεί εύκολη υπόθεση στο άμεσο μέλλον».

Πιστεύετε ότι τέτοιου τύπου αγώνες μπορούν να γίνουν θεσμός όπως π.χ, οι πανευρωπαϊκοί,  με δεδομένο ότι τα αγωνίσματα δεν είναι και πολύ γνωστά, διαδεδομένα και τηλεοπτικά εμπορεύσιμα;.

«Οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι θεσμός. Είναι οι μόνοι Αγώνες μετά τους Ολυμπιακούς που είναι διηπειρωτικοί. Ενώνουν τρεις Ηπείρους. Σε ότι αφορά τα αθλήματα μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστά και διαδεδομένα, όμως αν παρατηρήσετε τα αθλήματα θάλασσας και παραλίας είναι απολύτως αναπτυσσόμενα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων έχει επενδύσει τόσο πολύ σε αυτό τον θεσμό. Μία άλλη παράμετρος είναι η δυνατότητα που δίνεται σε υποψήφιες πόλεις να αναπτύξουν τις υποδομές τους. Δεν εννοώ κατ ανάγκη τις αθλητικές. Εννοώ το σύνολο των υποδομών της πόλης. Οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες δεν απευθύνονται σε πρωτεύουσες κρατών. Απευθύνονται σε μεγάλες περιφερειακές πόλεις, όπως η Πάτρα στην περίπτωσή μας. Οι προηγούμενοι Αγώνες έγιναν στην Πεσκάρα, η οποία εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για την αναβάθμιση του συγκοινωνιακού της δικτύου για παράδειγμα».

 

Ανεξάρτητα από τον βαθμό επιτυχίας των Αγώνων πιστεύετε πως μπορούμε να αναλάβουμε ως πόλη κι άλλα μεγάλα αθλητικά events; Τι είναι αυτό στο οποίο πρέπει να επενδύσει η πόλη και τι αυτό που πρέπει να βελτιώσει;

«Καταρχάς σας διαβεβαιώνω ότι ο βαθμός επιτυχίας των Αγώνων θα είναι πολύ υψηλός. Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, η Πάτρα έχει έντονη αθλητική κληρονομία. Από την μία πλευρά διαθέτει μία δημοτική αρχή που επενδύει συνεχώς στην άθληση και τον μαζικό αθλητισμό και αυτό το ενισχύει με κάθε τρόπο. Από την άλλη έχει ένα Π.Ε.Α.Κ. το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου αθλητικές υπηρεσίες στη νεολαία της Πάτρας.

Οι αθλητικές διοργανώσεις και ιδιαίτερα οι μεγάλες δεν σχετίζονται τόσο με την αθλητική δράση της πόλης όσο με την προβολή της και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται προς αναβάθμιση των υποδομών της».

Είστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των εθελοντών;

 

«Οι εθελοντές είναι η καρδιά των Αγώνων. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να γίνει η διοργάνωση. Η Οργανωτική Επιτροπή διαθέτει εξαιρετικό τμήμα εθελοντισμού και βρισκόμαστε κοντά στον απαιτούμενο αριθμό. Εθελοντές κάθε ηλικίας θέλουν να το ζήσουν και εμείς από την πλευρά μας τους δείχνουμε τον δρόμο. Θα χρειαστούμε περίπου 1000 εθελοντές και εθελόντριες κάθε ειδικότητας τον καιρό των Αγώνων. Και αυτό πιστέψτε με είναι μεγάλη κληρονομία για την τοπική κοινωνία της Πάτρας».

 

Πώς και με ποιο τρόπο εκτιμάτε ότι θα τονώσουν οι αγώνες την τοπική οικονομία;

«Περίπου 3.500 άτομα θα κατακλύσουν  επί δέκα ημέρες την Πάτρα ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό από μόνο του είναι ευκαιρία. Ζητούμε από όλους τους φορείς της πόλης να φορέσουν το καλύτερό τους χαμόγελο και να υποδεχτούν τους πολίτες 25 κρατών προερχόμενους από 3 ηπείρους».

 

Ποιο στιγμιότυπο ή μνήμη, από την 30χρόνη ενασχόληση σας με την διοργάνωση μεγάλων αγώνων σ’ όλο τον κόσμο, θυμάστε πάντα ή θα θέλατε να συμβεί ( ή να μην συμβεί) εδώ;

«Όσες διοργανώσεις και αν περάσουν από τα χέρια μου, θα ήταν ψέμα να σας κρύψω το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα μείνουν για πάντα χαραγμένοι στην μνήμη μου. Δε νομίζω ότι αυτή η εμπειρία ξεπερνιέται. Δε νομίζω ότι θέλω να την ξεπεράσω κιόλας.

Αυτό που θα ήθελα να συμβεί σε αυτούς τους Αγώνες είναι να αναδείξουν την Πάτρα ως κυρίαρχη αθλητική και πολιτιστική δύναμη της Μεσογείου. Η Πάτρα δεν είναι το λιμάνι, η φοιτητική ζωή και το καρναβάλι. Είναι και αυτά ασφαλώς. Η Πάτρα είναι πλούσια σε πολιτιστική κληρονομιά και κουλτούρα. Εύχομαι λοιπόν αυτοί οι Αγώνες να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τα στοιχεία αυτά. 

Καλώ τους πολίτες της Πατρας να αγκαλιάσουν τους δικούς τους Αγώνες και να κατακλύσουν τα γήπεδα και τις αθλητικές εγκαταστάσεις τον προσεχή Αύγουστο. Οι αθλητές  των μεσογειακών  κρατών  αναμένουν το χειροκρότημά τους».

 

Ο Πατρέας, το Look of the City και το Look of the Games

«Η μασκότ μας, ο  Πατρέας έχει ήδη παρουσιαστεί. Τις ημέρες των Αγώνων θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας, στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Με την ευκαιρία όμως της ερώτησης σας, να σας ενημερώσω ότι ετοιμάζουμε μία μοναδική εικόνα και ταυτότητα τόσο της πόλης όσο και των ίδιων των αγωνιστικών εγκαταστάσεων. Το Look of the City και το Look of the Games θα αποτελέσουν σταθμό αυτής της διοργάνωσης μιας και για πρώτη φορά το επίπεδό τους θα είναι εφάμιλλο με αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πόλη θα φορέσει τα γιορτινά της για να υποδεχτεί τους αθλητές και τις αθλήτριες των μεσογειακών λαών».

 

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

εφ. 7 Μέρες Ενημέρωση

 

Διαβάστε επίσης