Πάτρα: 5 χρόνια χωρίς τον Γιώργο Σιμιγιάτο - Οι δράσεις του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών "Αιμοδότης" - ΦΩΤΟ

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στις 11 Ιουνίου 2019 κλείνουν πέντε χρόνια από την αποδημία του Γιώργου Σιμιγιάτου, αείμνηστου προέδρου του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Αχαΐας  «Ο ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ» και ιδρυτή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ). Τιμώντας με μεγάλο σεβασμό την μνήμη του θα θέλαμε να αναφερθούμε στις πρόσφατες δραστηριότητες του «ΑΙΜΟΔΟΤΗ»:

Στις 11 έως 13 Απριλίου 2019 έλαβε χώρα το 4ο Συμπόσιο Εργαστηριακής Αιματολογίας και Αιμοδοσίας μαζί με το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Βιοχημείας. Ο χώρος διεξαγωγής του Συνεδρίου ήταν το Πολεμικό Μουσείο στη Αθήνα και μεταξύ των πολύ ενδιαφερόντων επιστημονικών θεμάτων που παρουσιάστηκαν ήταν και μία θεματική ενότητα που αφορούσε την ανάπτυξη της Συλλογικής Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά που ένα  τέτοιο, εξαιρετικής σπουδαιότητας, κοινωνικό θέμα τέθηκε προς συζήτηση σε Επιστημονικό Συνέδριο!

synedrio_viohimeias_2.jpg

Συγκεκριμένα διοργανώθηκε ένα στρογγυλό τραπέζι που είχε διάρκεια μιάμιση (1,5) ώρα με συντονίστριες α)την κ. Τσέλιου Παρθενόπη, Ιατρό Βιοπαθολόγο, Αριστούχο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθύντρια στην Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γ.Ν.Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» και β) την κ. Παμφίλη Λεμονιά, πρώην Διευθύντρια της Αιμοδοσίας του Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλοι».

Προσκεκλημένοι ομιλητές, εκτός από την κ. Τσέλιου, ήταν ο κ. Σπύρος Ασημακόπουλος, Αγρονόμος, Ιδρυτικό μέλος της ΠΟΣΕΑ, πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ανατολικής Αιγιαλείας «Ο ΔΕΣΜΟΣ» και η κ. Μαρία Τριπολιτσιώτη, πρώην Προϊσταμένη στην Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων Πατρών, νυν Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Αχαΐας  «Ο ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ»

Η κ. Τσέλιου αναφέρθηκε στην ίδρυση της Εθνικής Υπηρεσίας Αιμοδοσίας στην Ελλάδα το 1952 και στα 4 πρώτα Κέντρα Αιμοδοσίας αρχικά, στην ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών FIODSτο 1955, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συλλογικά η εμπορία του αίματος που ήταν ένα παγκόσμιο φαινόμενο εκείνα τα χρόνια, στην ίδρυση του αρχαιότερου συλλόγου στην Ελλάδα του «ΑΙΜΟΔΟΤΗ» το 1979 και στην ίδρυση της ΠΟΣΕΑ το 1987.

Ο κ. Ασημακόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, στην ίδρυσή της από τον αείμνηστο Γιώργο Σιμιγιάτο με την συμμετοχή των 9 Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών που υπήρχαν τότε ανά τη Ελλάδα, πιο συγκεκριμένα οι πόλεις που πρωτοστάτησαν ήταν, η Πάτρα, η Ορεστιάδα, ο Βόλος, το Αγρίνιο, η Ξάνθη, η Κομοτηνή, το Μεσολόγγι, η Ακράτα και η Καστοριά,  και στον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στην εξάλειψη της εμπορίας του αίματος πανελλαδικά.

Η κ. Τριπολιτσιώτη αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία του «ΑΙΜΟΔΟΤΗ», ο οποίος γιόρτασε πρόσφατα, στις 17 Μαρτίου 2019 , τα 40 χρόνια ζωής και ανιδιοτελούς προσφοράς του στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο και αξιώθηκε, για τούτο,  εξαιρετικής τιμής από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, λαμβάνοντας Έπαινο! Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι κατά την τελετή έναρξης του Επιστημονικού Συνεδρίου ο «ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ» αξιώθηκε και πάλι μεγάλης τιμής, αποδεχόμενος νέον Έπαινο! από τους Προέδρους του Συνεδρίου , κ. Αντωνάκο Γ. και κ. Παρασκευοπούλου Π. Τον Έπαινο παρέλαβαν η κ. Τριπολιτσιώτη Μαρία και η κ. Τσέλιου Παρθενόπη, ενώ τιμήθηκε επίσης ο κ. Ασημακόπουλος Σπύρος.

aponomi_epainoy_apo_pan.patron.jpg

Αγαπητοί φίλοι Εθελοντές Αιμοδότες πρόσφατα γιορτάσαμε όλοι μαζί τα 40 χρόνια εθελοντικής προσφοράς αίματος του Συλλόγου και διανύουμε αισίως τον 41ο χρόνο! Είναι χρέος όλων μας να ανταποκριθούμε και πάλι στο κάλεσμα για Εθελοντική Αιμοδοσία ιδιαίτερα μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

Θερμή παράκληση! Μη ξεχαστείτε αγαπητοί φίλοι! Εσείς που θα φύγετε για μια μικρή αναψυχή, αλλά και εσείς που θα παραμείνετε στην όμορφη πόλη μας!

Αιμοληψίες γίνονται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα από 5.30 έως 9 μμ, στα γραφεία του «ΑΙΜΟΔΟΤΗ», επί των οδών Βότση και Κανακάρη. Καλό Καλοκαίρι!!!

 

 

Διαβάστε επίσης