Κρίση πανικού: Τέσσερις τεχνικές για να την αντιμετωπίσετε

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν καθημερινά το δυσάρεστο συναίσθημα της κρίσης πανικού. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές αποτελεσματικές τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε την επόμενη φορά που θα νιώσετε αυτό το έντονο αίσθημα άγχους.

Η κρίση πανικού δεν κάνει διακρίσεις. Μπορεί να εμφανιστεί σε εφήβους, ενήλικες ακόμα και σε άτομα τρίτης ηλικίας.

Ο πανικός που αισθάνεται ο πάσχων εκείνη την ώρα της κρίσης συνήθως προκύπτει ως αντίδραση του οργανισμού σε πραγματικό κίνδυνο ή οξύ άγχος, ή όταν υπάρχει μεγάλο συναισθηματικό φορτίο και αντικειμενικές δυσκολίες ζωής.

Πώς μπορείτε να σταματήσετε την κρίση πανικού;

Πάρτε μια βαθιά ανάσα

Χαλαρώστε το σώμα σας. Αυτό θα σας βοηθήσει από το να μπλοκάρετε τα κύματα άγχους που μπορεί να νιώσετε ξαφνικά. Αναπνεύστε από την μύτη και μετρήστε μέχρι το πέντε και μετά εκπνεύστε από το στόμα μετρώντας πάλι μέχρι το πέντε. Το να μάθετε να αναπνέετε σωστά θα σας βοηθήσει πολύ στην αντιμετώπιση του άγχους και θα σας μάθει να διαχειρίζεστε στην κρίση πανικού. Εάν δυσκολεύεστε να εφαρμόσετε τεχνικές αναπνοής τότε μπορείτε να ξεκινήσετε διαλογισμό που θα σας βοηθήσει γενικότερα.

Στρέψτε την προσοχή σας αλλού

Όταν νιώσετε την καρδιά σας να χτυπάει δυνατά ή όταν αισθανθείτε το σώμα σας να προετοιμάζεται να νιώσει την δυσφορία της κρίσης πανικού τότε στρέψτε την προσοχή σας αλλού. Μην εστιάσετε σε αυτό που έρχεται. Μπορείτε να δοκιμάσετε και την τεχνική που αναφέρει ο Rob Cole, LHMC, κλινικός διευθυντής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στα κέντρα θεραπείας Banyan. Ξεκινήστε να μετράτε από το 100 και πίσω ανά 3 δευτερόλεπτα. Αυτή η τεχνική σας βοηθά να εστιάσετε στην μέτρηση και να αποσπάσετε το μυαλό σας από το άγχος.

Παρατηρείστε γύρω σας

Προστατέψτε τον εαυτό σας από την κρίση πανικού με μια ακόμα έξυπνη τεχνική. Εστιάστε σε τέσσερα πράγματα γύρω σας που μπορείτε να δείτε, τρία που μπορείτε να αγγίξετε, δύο που μπορείτε να μυρίσετε και ένα που μπορείτε να γευτείτε. Ρίξτε την σκέψη σας σε αυτά και αναγκάστε το μυαλό σας με τον τρόπο αυτό να εστιάσει σε κάτι άλλο πλην του εαυτού σας και του άγχους που νιώθετε.

Εφαρμόστε πάγο και μειώστε την υπερδιέγερση

Η κρίση πανικού μπορεί να χτυπήσει σε όλες τις στιγμές της ημέρας, πρωί και βράδυ, είτε κοιμάστε είτε όχι. Προετοιμαστείτε για τον νυχτερινό πανικό, βάζοντας στην κατάψυξη τέσσερις παγοκύστες -δύο μικρές και δύο μεγάλε-ς και όταν νιώσετε τον πανικό να έρχεται εφαρμόστε τις δύο μικρές στα χέρια σας και τις δύο μεγάλές χαμηλά στην πλάτη σας. Η τοποθέτηση του πάγου στα σημεία μειώνει την υπερδιέγερση και ανακουφίζει από τον πόνο.

Συμπερασματικά, η καλύτερη δυνατή θεραπεία για την αντιμετώπιση του άγχους είναι αυτή που περιλαμβάνει ένα συνδυασμό θεραπειών όπως είναι οι τεχνικές βαθιάς αναπνοής, η γιόγκα ο διαλογισμός και η άσκηση.

Πηγή: Psycom.net

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ