Αχαϊα: 282.910 ψηφοφόροι ψηφίζουν για Δήμους, Περιφέρεια και ευρωεκλογές!

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 282.910 εκλογείς στην Αχαΐα, εκ των οποίων περίπου 170.000 μόνο στην Πάτρα, προκειμένου να ψηφίσουν για τις νέες αρχές στους Δήμους, την Περιφέρεια και στις ευρωεκλογές.

Ο μηχανισμός, τόσο των Δήμων, όσο και της Περιφέρειας βρίσκεται επί ποδός για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, τόσο για τον πρώτο γύρο αύριο Κυριακή, όσο και για τον δεύτερο, στις 2 Ιουνίου.

Να σημειωθεί, πως μόνο στο Δήμο Πατρέων στη διαδικασία θα συμμετέχουν 514 εργαζόμενοι, οι οποίοι χθες μετέφεραν περίπου 1.400 κάλπες και ακόμη τόσα παραβάν στα εκλογικά τμήματα, ενώ σήμερα το πρωί θα μεταφέρουν όλο το εκλογικό υλικό, δηλαδή, τους σάκους (περίπου 1.000 για τις αυτοδιοικητικές και 400 για τις ευρωεκλογές) που περιλαμβάνουν τα ψηφοδέλτια, τα πρακτικά, τις σφραγίδες και τους φακέλους.

Οι εργαζόμενοι του Δήμου θα παραδώσουν το υλικό στους περίπου 1.300 δικαστικούς αντιπροσώπους (νομικοί και δικαστικοί υπάλληλοι). Αντίστοιχα, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στην εκλογική διαδικασία συμμετέχουν 161 υπάλληλοι.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΑΛΠΕΣ, ΔΥΟ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Οι εκλογείς θα ψηφίζουν σε δύο εκλογικά τμήματα, Α’ και Β’. Στο Δήμο Πατρέων τα εκλογικά τμήματα ανέρχονται σε 670. Στο πρώτο (Α’) εκλογικό τμήμα θα τοποθετηθούν οι κάλπες για Περιφερειακές εκλογές και για Ευρωεκλογές και στο δεύτερο (Β) θα τοποθετηθούν οι κάλπες για Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές. Για την διευκόλυνση των εκλογέων έχει γίνει προσπάθεια ώστε οι αίθουσες που θα χρησιμοποιηθούν για κάθε εκλογικό τμήμα Α΄ και Β΄ να είναι συνεχόμενες.

Συνολικά και στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν δημιουργηθεί και θα λειτουργήσουν 1.693 Εκλογικά Τμήματα. Θα χρησιμοποιηθούν 2.987 αίθουσες και θα στηθούν 6.772 κάλπες, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και στους 19 Δήμους της Δυτικής Ελλάδας οι 690.404 εκλογείς.

1.647 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ, 250 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Στο Νομό Αχαΐας ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων και των επικεφαλής των συνδυασμών ανέρχεται σε 1.647 (839 στην Πάτρα), ενώ για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ο αριθμός των υποψηφίων είναι 250.

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Οι εκλογείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και ως προς τη σταυροδοσία.

Συγκεκριμένα:

Στις ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Μπορείτε να βάλετε από 1 έως 4 σταυρούς.

 

Στις ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Στο Δήμο Πατρέων

-στην εκλογική περιφέρεια Πατρών από 1 έως 3 σταυρούς και μέχρι  1 σταυρό στις λοιπές εκλογικές περιφέρειες,

-στην εκλογική περιφέρεια Παραλίας έως 1 σταυρό και έως 1 σταυρό στις λοιπές εκλογικές περιφέρειες

-στην εκλογική περιφέρεια Μεσσάτιδας έως 1 σταυρό και έως 1 σταυρό στις λοιπές εκλογικές περιφέρειες

-στην εκλογική περιφέρεια Ρίου έως 3 σταυρούς και έως 1 σταυρό στις λοιπές εκλογικές περιφέρειες

-στην εκλογική περιφέρεια Βραχνεΐκων έως 1 σταυρό και έως 1 σταυρό στις λοιπές εκλογικές περιφέρειες.

 

ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: Μπορείτε να βάλετε από 1 έως 4 σταυρούς.

 

ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ:

Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης

Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν (1) σταυρό προτίμησης

Άκυρο ψηφοδέλτιο χαρακτηρίζεται όταν: έχει σημειωθεί σταυρός προτίμησης με χρώμα που είναι διαφορετικό από το καθορισμένο, έχει μορφή που διαφέρει από τα οριζόμενα στη σχετική υπουργική απόφαση έχουν σημειωθεί σε οποιαδήποτε πλευρά του λέξεις, φράσεις, υπογραµµίσεις, στίγµατα ή άλλα σημεία, εάν βρεθεί μέσα σε φάκελο μαζί με άλλα έγκυρα, άκυρα ή λευκά ψηφοδέλτια.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ