120 δόσεις: Ανοίγει η πλατφόρμα - Οδηγός 12 ερωτήσεων-απαντήσεων

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΚΑΡΗ, ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ

Εντός των επόμενων ωρών  ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρµα του ΕΦΚΑ, ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις των οφειλετών για ένταξη στη νέα ρύθµιση των 120 δόσεων. Πιθανότερη ηµεροµηνία για την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρµογής θεωρείται σήμερα ∆ευτέρα 20 Μαΐου, αν και όλα εξαρτώνται από τη δηµοσίευση του νόµου που ψηφίστηκε  σε ΦΕΚ. Οι τεχνικές λεπτοµέρειες πάντως είναι έτοιµες. Η είσοδος στην πλατφόρµα θα γίνεται από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) όπου θα προστεθεί η επιλογή «Ρύθµιση οφειλών βάσει του νόµου…» και στις τρεις υπάρχουσες κατηγορίες «Ασφαλισµένοι», «Εργοδότες», «Συνταξιούχοι».

Οι εργοδότες (οφειλές προς πρ. ΙΚΑ) που δεν οφείλουν και ατοµικές εισφορές, όπως επίσης όσοι χρωστούν από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές, µπορούν να µπουν κατευθείαν στην πλατφόρµα του ΚΕΑΟ και να ρυθµίσουν.

Αντίθετα, οι ασφαλισµένοι µη µισθωτοί (ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ) που θέλουν να επανυπολογίσουν την οφειλή τους θα το κάνουν στην πλατφόρµα του ΕΦΚΑ. Ο επανυπολογισµός των χρεών της 15ετίας 2002-2016 για τους οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ θα γίνεται αυτόµατα. Αφού οι ασφαλισµένοι θα ενηµερώνονται για τη διαδικασία και τους όρους της ρύθµισης, θα πιστοποιούνται µε ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και κλειδιά Taxisnet και θα ενηµερώνονται για τη συνολική οφειλή τους όπως επίσης και για το νέο ποσό µε ή χωρίς επανυπολογισµό. Εφόσον επιλέξουν τον επανυπολογισµό, η νέα οφειλή τους θα βεβαιώνεται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Οι ασφαλισµένοι του ΕΤΑΑ δεν θα έχουν αυτόµατα διαθέσιµα στοιχεία, αλλά θα ενηµερώνονται µετά την αίτησή τους µε µήνυµα µόλις είναι τα στοιχεία διαθέσιµα. Η διαδικασία συνεχίζεται στην ηλεκτρονική πλατφόρµα του ΚΕΑΟ, όπου ο οφειλέτης πρέπει να πιστοποιηθεί, ώστε να ρυθµίσει τη νέα οφειλή του επιλέγοντας τις δόσεις που επιθυµεί έως 120. Με την επιλογή της οριστικοποίησης της αίτησης οποιεσδήποτε υπάρχουσες ρυθµίσεις µεταπίπτουν αυτόµατα από το ΚΕΑΟ στη νέα ρύθµιση.

Οπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, στις 120 δόσεις θα µπαίνουν και οι συνταξιούχοι που έχουν ήδη ρυθµίσει τις οφειλές τους και αποπληρώνουν το χρέος τους µε παρακράτηση από τη σύνταξη σε 40 δόσεις. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, ακόµη και σε αυτές που έχουν ρυθµιστεί, προβλέπουµε µε νοµοθετική διάταξη ότι για το υπόλοιπο των δόσεων που δεν έχει εξοφληθεί µπορεί να γίνει επέκταση της διάρκειας αποπληρωµής στα 10 χρόνια, στις 120 δόσεις» επισήµανε ο κ. Πετρόπουλος.

Το «Εθνος – Συντάξεις και Ασφάλιση» ετοίµασε έναν πλήρη αναλυτικό οδηγό 12 ερωτήσεων και απαντήσεων για όλες τις λεπτοµέρειες της νέας ρύθµισης.

Ποιοι θα µπουν στη ρύθµιση; Στη ρύθµιση µπορούν να ενταχθούν ενεργοί και µη ενεργοί ασφαλισµένοι όπως επίσης και εργοδότες που έχουν οφειλές προς τους ασφαλιστικούς φορείς, οι οποίες δηµιουργήθηκαν έως 31/12/2018. Ειδικότερα εντάσσονται όλοι οι εργοδότες που οφείλουν εργοδοτικές εισφορές (510.000), όλοι οι οφειλέτες µη µισθωτοί για τις ατοµικές εισφορές τους, δηλαδή 550.000 οφειλέτες του πρ. ΟΑΕΕ, 340.000 του πρ. ΟΓΑ και 21.000 του πρ. ΕΤΑΑ. Από αυτούς, πάνω από 78.000 είναι ηλικίας άνω των 62 ετών, έχουν οφειλές που δεν τους επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση (άνω των 20.000 ευρώ στον πρ. ΟΑΕΕ, 4.000 ευρώ στον πρ. ΟΓΑ που αυξάνεται µε το νοµοσχέδιο σε 6.000 ευρώ για όσους ρυθµίσουν, 15.000 ευρώ στο πρ. ΕΤΑΑ) και απεγκλωβίζονται µε τον νέο νόµο. Εντάσσονται και όλοι οι ασφαλισµένοι και συνταξιούχοι που έχουν οφειλές από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές, όπως και οι συνταξιούχοι που έχουν ήδη ρυθµίσει την αποπληρωµή των οφειλών τους µε παρακράτηση σήµερα από τη σύνταξη σε 40 δόσεις.

Η διαδικασία θα είναι πλήρως ηλεκτρονική ή θα απαιτείται η παρουσία των πολιτών στον ΕΦΚΑ; Κατ’ αρχάς, η διαδικασία θα γίνεται από κεντρική ηλεκτρονική πλατφόρµα στην επίσηµη ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, οπότε δεν θα απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Αυτή µπορεί να απαιτηθεί µόνο σε ειδικές περιπτώσεις τεχνικής αδυναµίας της διαδικτυακής υποστήριξης ή πολυπλοκότητας. Για τους οφειλέτες που θα ενταχθούν στη ρύθµιση, η διαδικασία υπαγωγής περιλαµβάνει ένα στάδιο για τους εργοδότες, οι οποίοι υποβάλλουν απευθείας αίτηση για ρύθµιση στο ΚΕΑΟ, και δύο στάδια για τους µη µισθωτούς. Για τους µη µισθωτούς στο πρώτο στάδιο ζητείται ο προσδιορισµός της οφειλής µέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρµας του ΕΦΚΑ. Σε όσους οφειλέτες (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) επιλέγουν επανυπολογισµό της οφειλής θα παρέχεται ενηµέρωση για το ύψος της οφειλής, όπως διαµορφώνεται πριν και µετά τον επανυπολογισµό. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου και τη διαβίβαση της προσδιοριζόµενης οφειλής στο ΚΕΑΟ, υποβάλλεται αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθµιση µέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρµας του ΚΕΑΟ.

Τι θα γίνει µε αυτούς που είναι ενταγµένοι σε ήδη υπάρχουσες ρυθµίσεις; Ρητά προβλέπεται στον νόµο ότι αυτοί που έχουν ρυθµίσει τις οφειλές τους µε τις υπάρχουσες ρυθµίσεις των 12 ή 100 δόσεων θα µπορούν να αποχωρούν από τις ρυθµίσεις αυτές και να µπαίνουν στη νέα ρύθµιση για το υπολειπόµενο ποσό. Το ίδιο θα ισχύει και γι’ αυτούς που βρίσκονται σε ρύθµιση βάσει του νόµου για φυσικές καταστροφές. Ακόµα και για τις ενταγµένες οφειλές στον εξωδικαστικό προβλέπεται αυτοτελής επαναρύθµισή τους χωρίς να επηρεάζεται η ρύθµιση µε τους υπόλοιπους πιστωτές. Η µετάπτωση από την παλιά ρύθµιση στη νέα θα γίνεται αυτόµατα, δεδοµένου ότι η αίτηση για τη νέα ρύθµιση σηµαίνει παραίτηση από προηγούµενες ρυθµίσεις. Συνεπώς και οι 117.772 οφειλέτες που έχουν σήµερα ενεργές ρυθµίσεις µπορούν να µπουν στις 120 δόσεις. Η αίτηση του οφειλέτη στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρµα θα οδηγεί αυτοµάτως σε απώλεια την ενεργή σήµερα ρύθµιση, ενώ το ανεξόφλητο υπόλοιπο θα εντάσσεται στο νέο σχήµα. Αν στο ανεξόφλητο υπόλοιπο υπάρχουν χρέη από απλήρωτες εισφορές της περιόδου 2002-2016 και ο οφειλέτης µη µισθωτός επιθυµεί τον επανυπολογισµό τους, τότε αυτές θα µπορούν να επανυπολογιστούν. Αν στο ανεξόφλητο υπόλοιπο δεν εµπίπτουν οφειλές της περιόδου 2002- 2016, ο οφειλέτης µπορεί να λάβει το «κούρεµα» των προσαυξήσεων που έχουν αποµείνει στο ανεξόφλητο υπόλοιπο κατά 85%.

Πώς αντιµετωπίζονται οι οφειλέτες που επιθυµούν να συνταξιοδοτηθούν; Οσοι οφειλέτες του πρ. ΟΑΕΕ έχουν υποβάλει τους τελευταίους µήνες αίτηση για σύνταξη και έχουν υψηλά χρέη (άνω των 20.000€ στον πρ. ΟΑΕΕ, 15.000€ στο πρ. ΕΤΑΑ και 4.000€ στον πρ. ΟΓΑ) αλλά η αίτησή τους δεν έχει ακόµη απορριφθεί (το καταστατικό του ΟΑΕΕ ορίζει πως έχουν χρονικό περιθώριο δύο µήνες να αποπληρώσουν µετά την παραλαβή της έγγραφης ατοµικής ειδοποίησης από τον Οργανισµό) θα µπορούν να ενταχθούν στη ρύθµιση των 120 δόσεων, και εφόσον η νέα οφειλή τους πέφτει κάτω από τα προβλεπόµενα όρια θα µπορούν να συνταξιοδοτούνται πιθανότατα χωρίς νέα αίτηση συνταξιοδότησης, αλλά µε ηµεροµηνία εξόδου την ηµεροµηνία επαναπροσδιορισµού της οφειλής και ένταξης στη ρύθµιση. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις η οφειλή θα µεταφέρεται από το ΚΕΑΟ για περαιτέρω διαχείριση στην υπηρεσία συντάξεων του ΕΦΚΑ. Οσοι οφειλέτες δεν έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης λόγω υψηλών χρεών ή έχουν υποβάλει και αυτή έχει απορριφθεί, εντάσσονται στη ρύθµιση ως οφειλέτες-ασφαλισµένοι, και εφόσον η νέα τους οφειλή πέσει κάτω από τα προβλεπόµενα όρια -είτε άµεσα είτε κατά τη διάρκεια της ρύθµισης- θα µπορούν να υποβάλουν τότε αίτηση συνταξιοδότησης. Προσοχή, κρίσιµο στοιχείο είναι πως ο οφειλέτης µπορεί να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθµισης, την εφάπαξ εξόφληση του υπόλοιπου αριθµού των δόσεων των ρυθµισµένων οφειλών ή τη µετάπτωση σε µικρότερο αριθµό δόσεων. Αναλυτικά, αν η οφειλή που υπάγεται σε ρύθµιση, όπως προκύπτει µετά τον επανυπολογισµό, είναι κάτω από τα προβλεπόµενα όρια, ο οφειλέτης δικαιούται απονοµή σύνταξης και µπορεί άµεσα να υποβάλει αίτηση, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις (όρια ηλικίας, χρόνος ασφάλισης κ.λπ.). Οταν υποβάλλεται αίτηµα για συνταξιοδότηση από τον οφειλέτη, ενηµερώνεται το ΚΕΑΟ και η οφειλή µεταφέρεται για περαιτέρω διαχείριση από την υπηρεσία συντάξεων του ΕΦΚΑ. ∆ιαφορετικά, αν η οφειλή που υπάγεται σε ρύθµιση, όπως προκύπτει µετά τον επανυπολογισµό, είναι πάνω από τα προβλεπόµενα όρια (20.000 ευρώ ΟΑΕΕ, 15.000 ΕΤΑΑ και 6.000 ΟΓΑ), ο οφειλέτης πρέπει να περιµένει να αποπληρωθεί το υπερβάλλον ποσό µε το σύστηµα των δόσεων και µετά να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την έναρξη καταβολής της σύνταξης, αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των δόσεων της ρύθµισης. Οι δόσεις που αντιστοιχούν στο µεσοδιάστηµα παρακρατούνται αθροιστικά από το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται αναδροµικά για το διάστηµα αυτό. Προσοχή, αν η αίτηση συνταξιοδότησης απορριφθεί -επειδή για παράδειγµα ο ασφαλισµένος δεν έχει το όριο ηλικίας ή τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης- ο οφειλέτης υποχρεούται να αποπληρώσει, εντός 3 µηνών από την επίδοση της απορριπτικής απόφασης, το σύνολο των δόσεων που αντιστοιχούν στο διάστηµα της «αναµονής», δηλαδή από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την επίδοση της απορριπτικής απόφασης.

Σε ποιες περιπτώσεις προβλέπεται επανυπολογισµός της κύριας οφειλής; Για τους οφειλέτες µη µισθωτούς του πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ θα ισχύουν έως 120 δόσεις µε επανυπολογισµό της βασικής οφειλής της χρονικής περιόδου από 2002 έως 2016, κατόπιν αίτησης, µε βάση την κατώτατη εισφορά του νόµου Κατρούγκαλου (158€ µηνιαίως). Σε αυτή την περίπτωση ο επανυπολογισµός θα γίνεται και στα πρόστιµα µε βάση τη νέα οφειλή και η απαλλαγή του 85% θα αποδίδεται στα νέα πρόστιµα όπως θα διαµορφωθούν.

Υπάρχουν επιπλέον κίνητρα για την υπαγωγή στη ρύθµιση; Παρέχεται µείωση προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσµης καταβολής, ανάλογα το είδος της οφειλής. Η µείωση ξεκινά από 100% για όλες τις ρυθµιζόµενες οφειλές των αγροτών και για τους εργοδότες µόνο σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής της βασικής οφειλής. H µείωση για όλους τους υπόλοιπους οφειλέτες είναι 85%, ενώ για τους εργοδότες που θα µπουν σε δόσεις η µείωση προσαυξήσεων είναι 50%.

Ποια είναι η ελάχιστη δόση και ποιος θα είναι ο ανώτατος και ο κατώτατος αριθµός δόσεων; Η ελάχιστη δόση είναι 30 ευρώ για τους αγρότες και 50 ευρώ για όλους τους υπόλοιπους. ∆εν υπάρχει κατώτατος αριθµός δόσεων, υπάρχει ανώτατος αριθµός δόσεων που είναι οι 120. Ο αριθµός των δόσεων θα προκύπτει από τη διαίρεση της νέας οφειλής (κύρια οφειλή, εναποµείνασες προσαυξήσεις και προβλεπόµενος τόκος 5%) διά του 120. Εάν προκύπτει µικρότερο ποσό από την ελάχιστη δόση, θα αναπροσαρµόζεται ο αριθµός των δόσεων βάσει της ελάχιστης δόσης.

Τι είδους κριτήρια θα λαµβάνονται υπόψη για την υπαγωγή στη ρύθµιση; Κανένα εισοδηµατικό ή περιουσιακό κριτήριο δεν προβλέπεται στη ρύθµιση.

Προβλέπεται αναστολή αναγκαστικών µέτρων για τους οφειλέτες που θα µπουν στη ρύθµιση; Ναι, προβλέπεται αναστολή όλων των αναγκαστικών µέτρων, καθώς και αναβολή εκτέλεσης ποινής για χρέη προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Τι γίνεται σε σχέση µε τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασµών που ήδη έχουν γίνει σε βάρος πολιτών που θα µπουν στη ρύθµιση; Για οφειλέτες που τους έχει επιβληθεί κατάσχεση τραπεζικών λογαριασµών, η υπαγωγή στη νέα ρύθµιση και η πληρωµή της πρώτης δόσης τούς δίνει το δικαίωµα να υποβάλουν αίτηµα για άρση της κατάσχεσης του τραπεζικού λογαριασµού.

Θα χορηγείται ασφαλιστική ενηµερότητα σε αυτούς που θα υπαχθούν στη ρύθµιση και για πόσο διάστηµα αυτή θα ισχύει; Θα χορηγείται ασφαλιστική ενηµερότητα διµηνιαίας ισχύος κατά τη διάρκεια της ρύθµισης, εφόσον τηρούνται οι όροι της.

Πότε θα χάνει κάποιος τη ρύθµιση; Θα έχει κάποια δεύτερη ευκαιρία; Η ρύθµιση θα χάνεται αν δεν καταβληθούν σωρευτικά ποσά που ισοδυναµούν µε δύο δόσεις ρύθµισης και εάν δεν τηρούνται οι τρέχουσες υποχρεώσεις του ασφαλισµένου. Ειδικά για τους µη µισθωτούς, η καταβολή των εισφορών του 2019 θα ελέγχεται µετά την ετήσια εκκαθάριση που πραγµατοποιείται στο τέλος του έτους. Μέχρι τότε ο µη µισθωτός θεωρείται ενήµερος µε την καταβολή τουλάχιστον της ελάχιστης εισφοράς.

Διαβάστε επίσης