Οι μισθοί πείνας αναγκάζουν τους νέους να μένουν με τους γονείς τους

Στην Ελλάδα, που προσπαθεί να βγει από το τούνελ της κρίσης, δύο φαίνεται ότι είναι οι επιλογές για τους νέους ανθρώπους. Η πρώτη είναι να ξενιτευτούν, αναζητώντας ευκαιρίες εργασίας, καλλίτερες συνθήκες ζωής κι αυτό αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις για το περιβόητο brain drain των 400.000 νέων, που έφυγαν και δύσκολα θα επιστρέψουν.

Η δεύτερη επιλογή είναι να παραμείνουν στη γονική στέγη ακόμα και μετά από τα 30 τους, όντας υποχρεωμένοι να επιβιώσουν με μισθούς πείνας.

Η Έκθεση της ΓΣΕΕ αποκάλυψε ότι το 2018, στον ιδιωτικό τομέα 571.000 άτομα αμείβονταν με μισθό κάτω από 500 ευρώ, ενώ 251.000 άτομα αμείβονταν με μισθό κάτω από 250 ευρώ. Πρόκειται ως επί το πλείστον για νέους ανθρώπους, ακόμα και άνω των 30 ετών, που εργάζονται σε συνθήκες μερικής απασχόλησης, όχι βέβαια από επιλογή, αλλά γιατί δεν βρίσκουν θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε η Eurostat έρχονται για να ολοκληρώσουν την παραπάνω εικόνα, «φωτογραφίζοντας» την ελληνική κοινωνία. Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας έχει ως αντικείμενο τον αριθμό των νέων 25- 34 ετών, που συνεχίζουν να ζουν με τους γονείς τους και ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το 28,5%. Ποιο είναι το ποσοστό στην Ελλάδα; 56,3%!

Μια μικρή ιστορική αναδρομή στην προηγούμενη δεκαετία επιβεβαιώνει ότι οι δεσμοί της ελληνικής οικογένειας είναι ισχυροί, καθώς περίπου το 50% των νέων ως 34 ετών- ειδικά του ανδρικού φύλου- δύσκολα αποχωρίζονταν τη γονική «αγκαλιά». Ωστόσο, τα χρόνια της κρίσης, δηλαδή από το 2010 και μετά, το ποσοστό ανέβηκε ακόμα πιο πολύ, δείγμα της δυσκολίας της νέας γενιάς να σταθεί μόνη της στα πόδια της. Έτσι, χρόνο με το χρόνο, το ποσοστό των νέων που ζει με τους γονείς του ανέβηκε στο 56,3%, βάζοντας την Ελλάδα στην 4η θέση, πίσω από Κροατία, Σερβία και Σλοβακία. Δεν είναι τυχαίο ότι τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε χώρες με υψηλό βιοτικό επίπεδο και ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, όπως η Σουηδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία.

Σε ποια ηλικία αποχωρίζονται την οικογενειακή στέγη οι Ευρωπαίοι νέοι; Κατά μέσο όρο στα 26 χρόνια, αν και υπάρχουν χώρες, όπως η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία όπου οι νέοι αναζητούν το δρόμο τους ακόμα και πριν κλείσουν τα 20 τους, έχοντας βέβαια από πίσω τους ένα ισχυρό κράτος Πρόνοιας και εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας: κάτω από 7% στο μέσο όρο. Ποια είναι η μέση ηλικία «αποχώρησης» των νέων στην Ελλάδα; Στα 29,3 έτη. Ενδιαφέρον έχει, μάλιστα, η «ψαλίδα» μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς για τους πρώτους η ηλικία αποχωρισμού της οικογενειακής στέγης είναι σχεδόν τα 31 έτη, ενώ για τις νέες τα 28 τους.

Διαβάστε επίσης