Σύλλογος Υπαλλήλων Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ: Αμεση στελέχωση της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. Δυτικής Ελλάδας

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΣΠΙΡΤΖΗ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛ. ΥΠΑΛ. Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  & ΠΡΩΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ  Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Θέμα: Στελέχωση της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. - Δ.Ε.  (Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος)  και επαναφορά των Υπηρεσιών Τ.Α.Σ και Τ.Α.Π. (Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και Πυροπλήκτων)  από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Κύριε Υπουργέ,

Τον Οκτώβριο του 2017 δημοσιεύτηκε ο νέος  Οργανισμός του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΠΔ 123/2017) που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την δημιουργία της  Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος (ΔΑΕΦΚ - Δ.Ε.), η οποία μέχρι σήμερα παραμένει στα ¨χαρτιά¨ χωρίς στελέχωση.  Όπως προβλέπεται από το άρθρο 49 του ΠΔ 123/2017, θα έχει έδρα την Πάτρα και χωρική αρμοδιότητα αντίστοιχου γεωγραφικού προσδιορισμού των αρμοδιοτήτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου.

Η μη στελέχωση και λειτουργία της συγκεκριμένης νεοσύστατης υπηρεσίας, έχει σαν συνέπεια την καθυστέρηση της υλοποίησης των προγραμμάτων αποκατάστασης κτιρίων που υπέστησαν βλάβες  εξαιτίας προηγούμενων φυσικών καταστροφών στην περιοχή.

Στον πρόσφατο σεισμό της Ζακύνθου, θα μπορούσε το Υπουργείο με τις  Υπηρεσίες Τ.Α.Σ. Αχαΐας και Τ.Α.Π. Ηλείας, να επέμβει ταχύτερα στον τόπο της φυσικής καταστροφής με το έμπειρο προσωπικό σε θέματα αποκατάστασης σεισμοπλήκτων, καθώς και σε θέματα αυτοψιών, ελέγχου και επανελέγχου επικίνδυνων κτιρίων.

Οι Υπηρεσίες αυτές  μεταφέρθηκαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου με  το άρθρο 129 του Ν. 4199/2013, μετά από εφαρμογή της συγκεκριμένης μνημονιακής απαίτησης για διαθεσιμότητα εργαζομένων το 2013. Η κατάταξη αυτή σε άλλο Υπουργείο, είχε σαν συνέπεια  την δυσλειτουργία των υπηρεσιών, την αδυναμία συντονισμού και χρηματοδότησης και ουσιαστικά στην έλλειψη αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ο σύλλογος εργαζομένων ζητά, για τους λόγους αυτούς, να γίνει άμεση στελέχωση της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. Δυτικής Ελλάδας με υπαλλήλους που υπηρετούν στις Υπηρεσίες  των Τ.Α.Σ και Τ.Α.Π. (όπως ήδη έγινε στην Βόρεια Ελλάδα με την δημιουργία της Δ.Α.Ε.Φ.Κ.- Β.Ε.) και ταυτόχρονη επαναφορά των Υπηρεσιών αυτών στη δομή του Υπουργείου Υποδομών, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία τους και να αντιμετωπίζονται οι φυσικές καταστροφές άμεσα και αποτελεσματικά, ιδιαίτερα σε μια περιοχή έντονης σεισμικής δραστηριότητας όπως η Δυτική Ελλάδα.

18 μήνες ο υπουργός Υποδομών κ. Χ. Σπίρτζης και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων του υπουργείου, καθώς και φορέων της Δυτικής Ελλάδος (Περιφέρεια, Δήμαρχοι, Επιμελητήρια κ.λ.π) για ανεξήγητους μέχρι σήμερα λόγους, δεν έχει στελεχώσει με το κατάλληλο και έμπειρο προσωπικό, που με βίαιο τρόπο, απαράδεκτο τρόπο  μεταφέρθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελ/σου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίων Νήσων.

Αυτό έχει σαν συνέπεια τους 18 μήνες της ΜΗ σύστασης της υπηρεσίας ΔΑΕΦΚ Δυτικής Ελλάδος, εφ ενός να μην μπορούν οι πολίτες να εξυπηρετηθούν και εφ ετέρου οι υπηρεσίες σε κεντρικό επίπεδο να αδυνατούν να παρέμβουν λόγω αυξημένων αναγκών ανά την Ελλάδα.

Αποτελεί υποβάθμιση της Αντισεισμικής Θωράκισης της Χώρας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας & Ιόνια Νησιά, σε μια περιοχή που ως γνωστόν απορροφά το 80% της σεισμικής δραστηριότητας της χώρας και έχει δώσει στο παρελθόν καταστροφικούς σεισμούς και άλλες φονικές Φυσικές καταστροφές (πλημμύρες-κ.λ.π.).

Σας καλούμε να προχωρήστε στην άμεσα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν με αυτές σας τις επιλογές, με ρύθμιση αντιστοίχηση αυτής που έγινε στην Βόρεια Ελλάδα με έδρα την Θεσσαλονίκη  για ΔΑΕΦΚ Βόρειας Ελλάδος.

Αλήθεια, γνωρίζετε ότι η χώρα μας χαρακτηρίζεται ως η 5η πιο ενεργή σεισμικά στον Κόσμο και ότι το 80% των 4.000,000 κτιρίων της χώρας έχει κτιστεί πριν το 1985, δηλαδή πριν τεθεί σε εφαρμογή ο σύγχρονος αντισεισμικός κανονισμός???

Πρέπει όμως, οριστικά να γίνει αντιληπτό ότι ο Εγκέλαδος στην Χώρα μας, δεν πρόκειται να «Συνταξιοδοτηθεί» ΠΟΤΕ, ούτε οι Φυσικές Καταστροφές (Πυρκαγιές-Πλημμύρες-Κατολισθήσειςς κ.λ.π.)

Ρωτάμε:

Τα φυσικά φαινόμενα στον κόσμο και στην χώρα μας είναι σε φθίνουσα πορεία ή είναι και θα είναι σε έξαρση μετά την κλιματική αλλαγή που συντελείται στον πλανήτη???

Γιατί δεν προχωράτε στην σύσταση της ΔΑΕΦΚ Δυτικής Ελλάδας όπως  με τον Ν. 4555/19-06-2018 στην Άρθρο 253 Κατάργηση Υ.Α.Σ.Β.Ε. Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδας (Υ.Α.Σ.Β.Ε.) που την μεταφέρατε στην ΔΑΕΦΚ Βορείου Ελλάδας, σύμφωνα με το Π.Δ. 123/2017.???

Αντί αυτού είδαμε να καταθέτει τροπολογίες στην βουλή (χθες 13-05-2019) για παράταση των συμβάσεων των υπαλλήλων για το ΜΑΤΙ & της Ζακύνθου, σε ρουσφετολογική λογική αντί να στελεχώσει με τροπολογία αντίστοιχη της ΔΑΕΦΚ Βορείου Ελλάδος (Ν. 4555/2018, άρθρο 253), για την ΔΑΕΦΚ Δυτικής Ελλάδος.

Σας καλούμε ΑΜΕΣΑ όπως παρέμβετε για την επίλυση του θέματος χωρίς καμιά χρονική – αόριστη δέσμευση, πριν από τις επικείμενες εκλογές.

Ευελπιστούμε στην ανταπόκριση του αιτήματος μας, λόγω της σοβαρότητας του θέματος.

Συνημμένα:

Π.Δ. 123/12-10-2017 ΦΕΚ 151, άρθρο 49.

Τροπολογία

Επιστολή μας με αρ. πρωτ:6/23-04-2019

τον Ν. 4555/19-06-2018 στην Άρθρο 253 Κατάργηση Υ.Α.Σ.Β.Ε.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

      -Ο-                                -Η-

Πρόεδρος                    Γραμματέας

Λάμπρου Δημήτριος   Κοσιώνη Κωνσταντίνα